Turp, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal ise doğal bir antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahiptir.
Siyah turbu yıkayın, tepesini kesip kapak çıkarın. İçini kabak oyacağıyla oyun, alttan 1-2 ufak delik açın. İçini oyduğunuz turbu bardağa oturtun, içine bal koyun ve 1 gece soğuk bir yerde dinlendirin. Bardağa saldığı suyu yetişkinler için 1 kaşık çocuklar için 1 tatlı kaşığı şeklinde aç karnına tüketin.
Turpun içine salgıladığı ballı öz suyu bir bardağa boşaltarak, sabahları aç karna direk içebilirsiniz. Tek seferde yaklaşık 3-4 tatlı kaşığı çıkıyor. Aynı turp 2 sefer kullanılabilir. Hastalığın ve öksürüğün şiddetine göre 7 ile 15 gün arasında kullanılabilir.
Oyulan turpun alt tarafı ise iğne ya da kürdan ile delinir. İçi oyulmuş turp bir bardağın üzerine oturtulur ve oyulan çukura 3-4 yemek kaşığı bal konur. 12 saat kadar bu şekilde bekletilerek balın turp suyu ile karışıp bardağa akması beklenir.
Bal ve zencefilin karışımı, limon, bal ve karabiberin birleşimi veya siyah turp ve bal kürü tüketmek, balgamı yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir miktar bal dökülerek bekletildiğinde ve sabah saatlerinde turp suyu ve bal karışımı içildiğinde doğal bir öksürük şurubu yapılmış olur.
Kara turp bal kürü öksürüğün kesin çözümüdür.
En az bir gece siyah turpun içinde bekleyen bal turptaki vitamin ve minerallerle birlikte bardağın içine nazlı nazlı süzülür. Günde bir kaç sefer, her yaştan insan geçmek bilmeyen öksürüğüne şifa olsun diye bu baldan tüketirse birkaç gün içinde şifa bulur.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Turpu bir bardağın içine oturtun. İçine kaliteli bir bal doldurun. Turpun üst kısımdan kestiğiniz parçasını kapak gibi kapatın. En az 1 gece dışarıda bekletin.
Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynayanturp, antioksidan özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Kırmızı turpta, folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Tansiyonu düşürme etkisi olan potasyum, turpta çokça bulunmaktadır.
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
Kış aylarının sağlık deposu olan turp, kışı da 'turp gibi' geçirmemizi sağlayan bir sebze. Katkılarından bir de öksürüğe iyi gelmesi. İşte öksürük şikayetine karşı hazırlayabileceğiniz hem lezzetli hem de çok faydalı kür tarifi!(
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
Kışın vazgeçilmez sebzelerinden biri olan turp, hem bağışıklık koruyucu hem de geçmek bilmeyen öksürüğün doğal ilacı. İlk defa duyacaksınız! 'Siyah turp-bal' kürüyle bitmeyen öksürük sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
3- Kabızlığı önleyerek sindirim sitemini kolaylaştırır. 4- Ter atmamızı sağlayarak toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. 5- Öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. Bronşiti hızlı bir şekilde geçirir, balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Siyah turp -özellikle de suyu- astım hastalığına oldukça iyi gelmektedir. Nefes almayı kolaylaştırır. Üst solunum yollarını rahatlatarak nefes darlığı yaşayanlara yardımcı olur.
Not : Bu karışımı 2 yaş altı çocuklarda kesinlikle kullanmamalısınız..
Geçmeyen balgamlı öksürük için ise sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak, boğazların yumuşamasına ve boğazın nemli tutulmasına oldukça yardımcı olur. Bununla birlikte pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak. Bol su ve sıvı tüketmek boğazları yumuşatır.
Havayı Nemlendirmek: Özellikle kuru hava koşullarında, hava nemliliğini artırarak solunum yollarının nemlenmesine ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Mentol İçeren Pastiller: Mentollü pastiller boğazı rahatlatır ve öksürük refleksini geçici olarak azaltabilir.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından, sıkça tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu bitkiler arasında zencefil, karabiber, limon, bal ve tarçın oldukça ilgi görüyor. Bir fincan sıcak suda buluşan bu 5 mucize, anında boğazı yumuşatır. Öksürüğün boğaz yolunu tahriş etmesini de önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri