Bağışıklık Sistemi: Bal ve tereyağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bileşenler içerir. Bal, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde enfeksiyonlarla savaşırken, tereyağındaki A vitamini ve antioksidanlar bağışıklık sistemini destekler.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir.
Bal, rendelenmiş portakal kabuğu ve tarçını karıştırarak, oda sıcaklığında eriyen tereyağı ile harmanlayın. Alüminyum folyoyu parlak kısmı dışa gelecek şekilde açın. Hazırladığınız tereyağı karışımını orta kısmına yerleştirin. Rulo şeklinde sararak, derin dondurucuda muhafaza edin.
Kahvaltıda bal tereyağı şeklinde tüketilirken, pek çok yemeğin de eşsiz bir lezzet kazanmasında yardımcı olur. Özellikle yağda çözünen vitaminlerin emilimi konusunda faydalı olan tereyağı, aynı zamanda zengin besin değeri, vitaminleri ve buna benzer daha pek çok yararı ile bilinir.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Peki lezzeti, görüntüsü ve kokusuyla mutfağımızın baş tacı olan tereyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır.
Kahvaltıda en çok yakıştığı besin bal olarak bilinmektedir. 1 tatlı kaşığı bal ve tereyağı 53 kaloriye sahiptir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu balgam söktürmek için bal-tereyağı kürünü tavsiye ediyor. Balgam söktürmek için 1tatlı kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı tereyağını karıştırarak akşam yatmadan hemen önce 1kerede yutun.
Pekmez ve tereyağı karışımının faydaları
Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir. Bu karışımın faydaları şu şekildedir; Şiddetli öksürüğü hızla keser. Astım ve bronşite iyi gelir.
Su ile seyretilmiş ballı ve limonlu bitki çayı ile bal-limon-karabiber ile hazırlanan macun öksürüğü kesmede oldukça etkili olup, nane, zencefil, karaağaç, kekik, zerdeçal veya hatmi gibi bitki çaylarını tüketmekte öksürüğe iyi gelir.
Soğuk havalarda bir kaşık olarak düzenli tüketilen ballı ceviz , vücudun direncini artırır. Cevizin içerisinde kalsiyum, demir, bakır, çinko ve selenyum gibi birçok mineral vardır. Bu karışım sayesinde metabolizmanız gelişir. Uyku sorununuzu ortadan kaldıran bu karışım sayesinde, daha rahat bir gece geçirmeniz mümkün.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Ballı Tahin, kış aylarında genellikle vücut direncini arttırma, yoğun iş stresi yaşayanlar için de sabah zinde tutması amacıyla alternatif tıp ürünü olarak tüketilir. Ayrıca ballı tahin, Türk mutfağında kahvaltıda, çeşitli meze ve yemeklerde de tüketilir.
- Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir, ayrıca sindirim sistemini kuvvetlendirir. - Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine katkı verir. - Antimantar ile iltihap giderici bir etkiye sahiptir. - Virüs ya da bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma oluşturur.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Özellikle A vitamini yüksek miktarda bulunur. D vitamini açısından önemli bir besindir. Aynı zamanda E, B12, K12 vitaminlerine de sahiptir.
1) Suda Tek Parça Halinde Eriyorsa Gerçektir
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
0-4 derece arasında değişen buzdolaplarında tereyağı 1 aya kadar ilk günkü tazeliğini korur. Son kullanma tarihine kadar da bozulmadan dayanır. Fakat paketi açık kalır ve hava alırsa 8-9 günde tereyağının rengi değişmeye başlayacak, tadı bozulacak ve ardından kullanılamaz hale gelecektir.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
İşte gece uyumadan hemen önce yenen balın sağlığa faydaları... İyi bir gece uykusu sağlar Bal, triptofan denilen ve rahatlamanıza yardımcı olan bir hormon içerir. Ayrıca glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusuna yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri