Balayı Nedir, Balayının Tarihi Eski İngilizcedeki “Hony moone” kelimesinden gelmektedir. Evlendikten sonra mutlu ve huzurlu geçen, hatta evliliğin en güzel olduğu ilk ayı temsil eden bu kelime ilk olarak Samuel Johnson'ın yazdığı kitaplarda görülmektedir.
Balayı, yeni evli bir çiftin evliliğin hemen ardından çıktığı tatildir. Balayının ilk örneklerine 19. yüzyıl Büyük Britanyası'nda rastlanmaktadır. Balayılar önceleri evlilik törenine katılamamış akrabaların ziyaretini de içermiştir.
Diğer yaygın olan hikayeye göre balayının kökeni Babilller ile Avrupa ülkelerine uzanmaktadır. O yıllarda evlenen çiflerin ilk olarak törenlerinde daha sonra ise evliliği takip eden 30 gün boyunca , içinde bal bulunanan , ismen “ bal likörü ” diye tabir edlen bir şarap içme adetleri bulunmaktadır.
Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza MÖ 4000 yılında Eski Mısır'da çıkıyor. Bu dönemde gelinlik olarak beyaz keten giyilirdi, aksesuar olarak da gösterişli taçlar kullanılırdı. Eski Roma'da ise gelinlik rengi sarıydı. Ortaçağa gelindiğinde ise insanlar renge çok fazla önem vermediler.
Yoğun ve stresli geçen evliliğe hazırlık süreci, imzaların atılmasıyla birlikte amacına ulaşır. Hazırlık sürecinin stresini ve yorgunluğunu üzerlerinden atmak isteyen çiftler, imkanları varsa balayına çıkmak ister. Bu sayede yeni hayatlarının ilk günlerini daha keyifli ve dinlenerek geçirirler.
İlgili 19 soru bulundu
Evlenen çiftlerin balayı denilen tatili yapması veya yapmaması hususunda İslamın bir emri ve yasağı yoktur.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
İlk beyaz gelinlik, 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultandır.
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
Evli kadının kendisini gelinlik giymiş şekilde görse, bu rüya o bireyin yakın zamanda sahip olacağı evlat anlamına gelir. Rüyada evli bir kadının gelinlik giymesi; rüyayı gören bireyin, evlilik yaşamıyla alakalı oldukça sevindirici ve hayırlı bir haberin alınmasına alamet eder.
Bunun nedeni düğünün telaşı ve size verecek olan yorgunluğunu atmadan balayı tatiline gitmemeniz gerekir. Balayı tatilinize yorgun ve şişmiş gözler ile çıkmak istemezsiniz. Bu nedenle düğünden bir gün sonra gidilen balayı en doğru seçenek olacaktır.
Balayı İsmi Kökeni
Balayı denildiğinde, evliliğin ilk ve en önemli günleri “bal” ve “ay” kelimeleri ile evliliğin bal gibi tatlı geçen ilk ayı olarak aklımıza gelir. İngilizce tercüme edilen “honeymoon” kelimesinin “honey=bal” ve “moon=ay” – aslında “moon” kelimesindeki “ay” daha ziyade gökyüzündeki Ay' dır.
Balayı, evlendikten sonra çiftlerin baş başa tatile çıkmaları olarak ifade edilse de aslında evliliğin ilk dönemlerini anlatan bir söz ve gelenek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü evlilikte ilk dönem nasıl geçerse, sonraki sürecin de o şekilde devam edeceğine yönelik bir inanç da hakimdir.
Balayı, günümüzde evlendikten sonra çiftlerin yoğun geçen, stresli düğün sürecini atlatmaları için ve baş başa sakince vakit geçirmeleri için yaptıkları bir tatildir. Artık birçok çift evlilik sonrasında dinlenmek ve dünyayı birkaç haftalığına bir kenara bırakmak için balayına uzak yerlere gitmeyi tercih etmektedir.
Gelin ile damadın birbirlerini daha iyi tanıyabilmelerini sağlar. Bir tür evliliğe ön hazırlık da denilebilir. Bir ömür boyu beraber yaşacak olan çiftler için balayı, önemli bir hazırlıktır. Bu aktivitenin nasıl geçtiği, bundan sonraki evlilik sürecini etkileyen önemli bir unsurdur.
Gerdek gecesi, kadın erkeğin hemen arkasında durarak birlikte iki rekât namaz kılabilecekleri gibi gelin ve damat ayrı zamanlarda da namazlarını kılabilirler.
Gelinliğin altına straplez, dantelli, şeffaf, balenli sütyen veya vücut destekleyici iç çamaşırları ve jartiyer tercih edilebilir. Gerdek Gecesi Gelinliğin Altına Ne Giyilir? Dantel detaylı bir babydoll veya jartiyer takım tercih edilir. Tül veya dantel kumaşlı tanga ve sütyen seti de seçenekler arasındadır.
Türklerin kültüründe gelinlikler kırmızıdır. Unutulmaya yüz tutmuş bu kırmızı gelinlik giyme geleneğimizi bizler tekrardan yaşatmalıyız.
🔸 Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza M.Ö. 4000 yılında Eski Mısır döneminde çıktı. O dönemler gelinliğin kumaşı ketendi ve bilhassa beyaz renk tercih ediliyordu. 🔸Eski Roma dönemine bakıldığında ise gelinliğin rengi sarıydı.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Saray, hanedanlık rengi olarak kırmızı rengi benimserken, halk kırmızının yanı sıra mor, mavi, pembe gibi canlı renkleri tercih ediyordu. Gelinin yüzünü örten duvak, kırmızı idi. 1870'lerden sonra Batı etkisiyle daha açık renkte gelinlikler giyilmeye başlandı.
Türkiye'de İstanbul'da Gullady Modaevi tarafından 1.5 milyon euroya hazırlanan Altın Melek isimli gelinlik, dünyanın en pahalı gelinliği unvanına sahip.
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
bitmemekte, gelinin ebeveynlerine misafirliğe gittiğinde de simgesel olarak sırtına vurularak dövülmektedir. Lvova ve arkadaşları, “affetme” ve “barış” anlamlarına gelen bu simgesel vuruşların bir örneğini Hakaslardan aktarmışlardır: “Hakas düğünlerinin sonunda genç evliler, gelinin ebeveynlerine misafirliğe giderler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri