Baldızla Evlilik (Sororat): Erkeğin karısı sağken ya da öldükten sonra baldızıyla evlenmesi.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
Bu yüzden bir kadın, eniştesine yabancı hükmündedir. Bir erkeğin, baldızı ile evlenme yasağı sürekli olmayıp onun ablası ile evliliği devam ettiği süre ile kayıtlıdır. Bu sebeple enişte, kendileriyle sürekli evlenilemeyen yakınlar gibi düşünülmemelidir” denildi.
İlgili 32 soru bulundu
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Baldızlar Mahrem Sayılır mı?" konulu fetva yayımladı. Fetvada, "Kişinin baldızlarıyla baş başa kalması veya selamlaşma sırasında musafaha etmesi caiz değildir. Baldızlarla mahremiyet geçicidir, kalıcı değildir.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."
İki kız kardeşle bir arada evlenmenin haram oluşunun ilmi delili ve felsefesi nedir? İslam dininde aynı zamanda iki kız kardeşle evlenmek caiz değildir. Elbette iki kız kardeşle bir arada evlenmez örneğin birinin ölümünden sonra diğeriyle evlenirse bunun bir sakıncası yoktur.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Haram tabi namahremdir baldız enişteye. Para karşılığı nikah da ayrıca dinen haram.
'Haram olan kadınlar'
İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.
Erkeğe göre karısının kız kardeşine 'baldız' denir. Baldızlık, evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Kişi, baldızının eniştesidir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre baldızın anlamı; evlenen kadının kız kardeşine, damat tarafının verdiği isimdir.
Bacanak Ne Demek? Damadın baldızının kocasına bacanak denir.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Boşanan kadın bekleme süresi tamamlandıktan sonra ikinci evliliğini gerçekleştirebilir. Diğer şekilde ise boşanan kadının doğurmasıdır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz günlük süre içinde doğum yaparsa süre bitmiş sayılır ve kadın tekrar evlenebilir.
Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini'nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Nikahlanmadan önce kadın ve erkeğin beraberliği caiz değildir. Evlendikten sonra bu günahların affedileceği düşüncesi ise doğru değildir. Bundan sonra yapılacak şey samimi bir şekilde tövbe etmektir. Nikahsız cinsel birliktelik zinadır; tarafların evlenme niyetinde olmaları o günahı yok etmez.
Enişte ile baldız arasında sıhriyet yönünden, yani evlilikten dolayı geçici bir mahremiyet vardır. Yani bir insan iki kız kardeşi aynı anda nikâhı altına alamayacağına göre, sadece evliliğin caiz olmaması yönünden bir mahremiyet, bir sınırlılık vardır.
- Baldız namahrem midir? Değerli kardeşimiz, Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır.
1-baldiz enişte asla üçüncü bir şahsın göremedigi yerlerde yalnız bulunamaz ve beraber seyahet edemezler. 2-Asla tokalaşamazlar ve fiziksel olarak birbilerine dokunamazlar. 3-zaruret olmadan konuşamazlar havadan sudan mevzularla sohbet edemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri