Okaliptüs yağı balgam söktürmeyi yani balgamı parçalayarak öksürük yolu ile balgamı atmayı kolaylaştırır. Diğer yandan yine öksürüğe sebep olan burun tıkanıklığı içinde burun mukozasındaki reseptörlere etki ederek mentol benzeri bir şekilde etki gösterir.
Okaliptus Uçucu Yağı: Solunum destekleyici özelliği ile öne çıkan okaliptus yağı, ağrı giderici, serinletici, dolaşım destekleyici özelliğe sahiptirler.
Bugün reçetesiz satılan pek çok öksürük ilacı okaliptus yağı içerir. Popüler kullanımı soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan öksürüğü azaltmak için göğüs ve boğaza uygulanmasıdır.
Biberiye Yağı
Öksürük tedavisinde biberiye yağını 5 damla etrafa dağıtarak ya da yarım çay kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırıp boynunuza sürerek kullanabilirsiniz. Biberiye yağı 4 yaşın altındaki çocuklar ve hamile kadınlar için uygun değildir.
GECE YATMADAN ÖNCE AYAKLARINIZIN ALTINA LAVANTA YAĞI SÜRÜN
Şurada Paylaş! Lavanta yağı, lavanta çiçeğinin kaynatıldıktan sonra buharının damıtılıp yağının çıkarılmasıyla elde ediliyor. Kokusu ve görüntüsüyle oldukça beğenilen lavanta yağı bilhassa ayak altına sürülmesiyle adeta meditasyon sağlıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Okaliptus yağı göğse ve boğaz bölgesine sürülerek kullanılır. Bu kullanım ile öksürük semptomları azalır. Bu yağ yaptığı etki ile balgam atılmasını da sağlar. Böylece kişi daha rahat nefes alır.
Grip, öksürük ve boğaz ağrısı gibi durumlarda, sıcak suya birkaç damla lavanta yağı damlatarak ve buharını soluyarak, rahat nefes almanızı sağlayabilirsiniz.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Tuzlu damlayı kullandıktan bir süre sonra bebeğinizin mukusu yumuşayacaktır. Yumuşamış mukusu emme aparatları kullanarak mukusun boğazına ve hava yoluna ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bebeğinizin bulunduğu odayı soğuk buhar makineleri ile nemlendirmek de balgam ve öksürüğüne iyi gelir.
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Uçucu nane yağı solumak, sinüsleri açarak kaşıntılı boğazları rahatlatmaya yardımcı oluyor. Nane balgam söktürücü etkisiyle, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşit gibi hastalıkların yanı sıra alerjiler için de rahatlama sağlıyor.
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
Yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatmak, uykuya dalmanıza ve daha derin bir uyku almaya yardımcı olabilir. Lavanta kokusu, stresi azaltır, zihni sakinleştirir ve kaygıyı hafifletir. Ayrıca, lavanta yağı anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, bu da baş ağrıları ve sinüzit gibi rahatsızlıkları hafifletebilir.
Çam uçucu yağı genel olarak soğuk algınlığı ve gripte koruyucu olarak etki eder. Çam ucucu yağı iyi bir antibakteriyel ve antidezenfektandır. Candida albicans, Herpes simplex , influenza gibi önemli virüsler üzerinde de etkilidir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Aslında bu yapışkan madde, mikropları ciğerlerinizden uzak tutmaya çalışır. Boğazda oluşan mukus ile balgam, birbirlerinin yerine kullanılsa da aynı şey değildir. Sıvı daha inceyse, burun ve sinüslerden geliyorsa bu mukustur. Boğazınızdaki sıvı, daha kalın ve daha yapışkansa bu balgamdır.
Balgam varsa enfeksiyon olabilir
3-4 hafta süren akut öksürükler daha çok enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst havayolunda veya alt havayolunda olabilir. Öksürüğe eşlik eden balgam olması, balgamın çok miktarda, sarı-yeşil-kahverengi gelmesi, ateş olması enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir.
Çocuğunuzun balgamını söktürmek için ıhlamur, rezene, okaliptüs, kekik gibi bitkilerin çayını yapabilirsiniz. Bu çaylara bal ve limon ekleyerek balgam söktürücü özellik elde edebilirsiniz. Ballı süt de çocuklarda balgamı çıkarmaya yardım eden tariflerden biridir.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur.
Sakinlik: Lavantanın zihni ve bedeni sakinleştirdiği ve rahatlattığı bilinmektedir. Sakinleştirici bir etki için birkaç damla lavanta yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve karışımı şakaklarınıza, bileklerinize veya ayaklarınızın altına sürün.
Lavanta yağı bebeklerde uykusuzluk, huzursuzluk veya gaz gibi sorunların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bebekler için kullanılan lavanta yağının miktarı düşük olmalı ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Psikolojik tarafların yanı sıra çekilen bedensel acılar esnasında da söz konusu yağlar; büyük önem arz eden bir rol üstlenmektedir. Özellikle herhangi bir çarpma, düşme ya da sürtünme sonucu ortaya çıkan yara ve ağrıların acısının dindirilmesi adına, sık sık lavanta yağlarına başvurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri