İblis ona Adem (a.s)'ın yaratıldığını haber verir. arkasından Hz. Adem (a.s)'ın kara ve denizde yaşayan her türlü canlıyı avlayabileceğini bildirir, balık da bu haberi diğer canlılara ulaştırır; bunun üzerine ulu Allah (c.c) balığın dilini kökünden yok eder.
Balıklarda dil yoktur ancak dudak kısımlarında tat alma duyuları bulunur. Aynı zamanda ağız içinde, bıyıklarında, burun epitelinde ve baş kısmında da tat alma duyuları bulunur. Balıklar maddeleri memeli hayvanlardan daha iyi ayırt eder ve algılar çünkü balıkların tat alma duyuları çok gelişmiştir.
Balıklarda dil vardır. Olanlarında da gelişmemiştir. Sazanların ağzı içinde çok kalın kastan yapılmış yastık şeklinde bir yapı bulunur. Bu organ tat almaya yarar.
Dil balığı da yerli balıklarımızdan olup Ege ve Akdeniz'de bolca yakalanır. Her mevsimde yenebilir. En lezzetli zamanı kasım ile şubat ayları arasıdır.
Erkek ve dişi balık, birbirlerine kanatları ya da vücutları ile üreme isteklerini sinyal gönderir. Balıklar işaretleştikten sonra dişi balık yumurtlar. Erkek balık da bu yumurtaların üzerine sperm olan yumurtalarını bırakır. Bu spermaların bir kısmı gider ve yumurtaları döller.
İlgili 38 soru bulundu
Selam arkadaşım.Japon balıkları dış döllenme yoluyla çoğalırlar.Yani dişi japon yumurtalarını zemine bırakır erkekte yumurtlamanın hemen ardından yumurtalara spermlerini bırakır.Böylece spermlerin ulaştığı yumurtalardan yaklaşık 3-4gün sonra yavrular çıkar.Çiftleşme zamanlarını erkek japonun dişiyi kovalamasından ...
Canlı Yemler: Balıkların en doğal tercihi canlı yemler. Solucanlar, böcek larvaları, kurbağalar, solungaçlılar gibi canlı organizmalar balıkların ilgisini çeker. Canlı yem kullanımı, balıkların doğal avlanma davranışlarını simüle ettiği için genellikle etkilidir.
Dil balığı, Pleuronectidae familyasına ait yassı ve kemikli bir balık türüdür. Adını düz ve yassı şeklinden dolayı dilimsi görünümünden alan bu balık, kıyı ve açık denizlerde yaşar. Dil balıkları bazı yerlerde pisi balığı olarak da adlandırılırlar.
Dil balığı alışılmışın dışında kalan görünüme sahip bir tür balıktır. Yassı bir yapıya ve neredeyse yok denecek kadar az kılçığa sahiptir. Bu yönüyle çocuklara gönül rahatlığıyla yedirilen bir balık türüdür.
Tadı yumurtayı andıran, eti bembeyaz olan dil balığını evde fırında kolayca pişirebilirsiniz. Kılçıksız olması nedeni ile kolay bir şekilde temizlenebilen dil balığını fırında rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Timur, ''Balıklarda bulunan parazitler, insanda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik gibi tenyalardan kaynaklanan hastalıklarda görülen belirtileri meydana getirirler. Bu nedenle bu parazit kistlerine sahip balıkların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekir'' diye konuştu.
Balıklar da uyur ama balıkların göz kapakları yoktur. Bu nedenle uyurken gözlerini kapatmazlar. Aslında balıkların uykusu bir çeşit dinlenme hâlidir. Uyurken balıkların birçoğu diğer zamanlara göre çok daha az hareket eder.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
DİL BALIĞI
Dibi kumlu sığ denizlerde yaşar. Bulunduğu yerin rengini alır. Beyaz, lezzetli eti vardır. 250-400 gram ağırlığında olanlar tercih edilirler. Siyah derisi yüzüldükten sonra tavaya elverişlidir. En lezzetli zamanları Kasım ve Mart arasındadır.
Balıkların kalbi düzgün kasılmalar yapabilen duvarları kastarı yapılmış bir torba biçimindedir. Ağzın hemen gerisinde bulunur.
Solungaç, su hayvanlarının solunum organı. Suda çözünmüş oksijenin kana alınmasını ve kandaki karbondioksitin atılmasını sağlayacak yapıdadır. Solunum yüzeyinin kıvrılması ve dallanması ile meydana gelirler. Solungaç solunumu, sürekli suda yaşayan omurgasız hayvanlarda, balıklar ve kurbağa larvalarında görülür.
Genellikle daha çok 100-500 metre arasındaki derinliklerde, dip sularda yaşamaktadır. Dil balığının insan sağlığı açısından şaşırtıcı faydaları vardır. Bu balıkların fırında pişirilip yendiğinde sesi güzelleştirdiği iddia edilir.
Fener balığı, tadı itibariyle ıstakoza en yakın balık türü olarak nitelendirilir. Lezzetli beyaz eti, pişirildikten sonra bile beyaz ve sağlam kalmaya devam eder. Fileto edilmiş olarak ızgara ya da buğulaması tavsiye edilen fener balığının ayrıca kuşbaşı şeklinde doğranarak tavada kavurması yapılır.
Güvenle yenilebilecek deniz ürünleri: Kalamar, dil balığı, mezgit, ton (konserve), ringa, yengeç, istakoz, karides, somon, sardalye v.b. Tüketimi sakıncalı olabilecek deniz ürünleri: Midye, kefal, levrek, kılıç balığı, yayın, turna v.b.
Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
Tarifin ismi sakın sizi korkutmasın! Özellikle Karadenizlilerin mezgit dolayısıyla yakından tanıdığı bir lezzettir balık yumurtası. Yalnız mezgitin değil dil balığı, kalkan gibi balıkların da havyar kızartması çok lezzetlidir.
Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 25 cm, yaygın uzunluğu 12 cm, maksimum yaşı 8 yıldır. Kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar. Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir.
Bilimsel araştırma, balıkların da hiperventilasyon ve davranış değişikliği gibi acı sonrası belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.
tür balıklar aydınlıkta renkleri aynen görmekle birlikte, karanlıkta sadece tonları algılayabilir. Bütün renkleri, su.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri