fışkırma aslında su değil kullanılmış havadır.Sadece su. buharıyla yüklüdür. Böylece soluk alan. balinaciğerlerine yeterince hava gönderinceye kadar.
Soluk alma ve verme. Balinalar, memeli olduklarından (kara kökenli) hava solumak zorundadırlar. Bu nedenle su yüzüne çıkarak ciğerlerinden karbondioksiti dışarı vererek taze oksijen solurlar. Dalma sırasında kaslar sayesinde nefes delikleri kapanır ve bir daha su yüzüne çıkana kadar kapalı kalır.
Balinalar suyun altında çok uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar. Örneğin bazı balina türleri iki saat nefes almadan suyun altında kalabiliyor. Balinalar suda yaşayan memeli türlerinden biridir.
Deniz tabanında yana dönerek sediment ile karışık suyu ağızlarına alırlar ve balina çubuğu sayesinde suyu süzerek dışarı atarlar; avları da ağızlarında kalır.
Tıpkı diğer memeli hayvanlar gibi balinalar da suyun altında soluk alamıyor, soluk almak için başlarının üzerinde bulunan hava deliklerini kullanıyor. Bu nedenle belirli aralıklarla su yüzeyine çıkmaları gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Suyun kaldırma kuvveti havanınkinden çok daha yüksek olduğu için, bu denizel memelilerin vücutları karada erişebileceklerinden çok daha büyük kütlelere erişmiştir. Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur.
Uzun Balina (Balaenoptera physalus)
merkezi ve batı Akdeniz'de sık görülür.
Ortalama bir balinanın uzunluğu ise 30 metreye yakındır. Ağırlıkları ise yaşadıkları bölgeye değişkenlik gösterir. Ortalama ağırlıkları 220 - 250 tondur. Kuzey kutup denizlerinde ise ağırlığı 300 tona yakın gök balinalar bulunmaktadır.
Bu deniz memelilerinin normal şartlarda soğuktan korunmasına olanak tanıyan yağ tabakaları karaya vurdukları zaman aşırı ısınabiliyor. Üzerlerine soğuk su dökmek bir çözüm olmakla birlikte, hayvanların hayatta kalmaları için zaman kazandırıyor.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor. Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
Balinaların (Cetacea) ön yüzgeçlerindeki parmaklar, kuşkusuz karasal kökenini destekleyen, önemli bir kanıttır. Ayrıca çeşitli tarihöncesi balina taşıllarında (fosil) da arka ayakların bulunduğu, 20. yüzyıldan beri bilinmektedir.
Söz konusu derine dalmak olduğunda, Küvier balinası bu alanın tartışmasız rekortmeni... Bilim insanları yakın bir zamanda bu balinalardan birinin 2 bin 992 metreye daldığını tespit etti.
Yavru mavi balinalar bu süreçte günde yaklaşık 90 kilogram alabilir. Bir memeli türü olan mavi balinalar yavrularını doğduktan sonraki 5-7 ay boyunca süt ile besler. İnsanlarındakinden farklı olarak mavi balinaların sütleri oldukça yoğundur ve yaklaşık %40 oranında protein içerir.
Çok fazla uykuya ihtiyaç duymazlar. Bir gözleri açık ve beyinlerinin %50'sini aktif tutarak uyurlar böylece hem nefeslerini kontrol edebiliyorlar hem düşmanlarından korunuyorlar hem gruplarıyla sosyal bağlarını koruyorlar hem de yüzmeye devam edebiliyorlar.
Solunum aleti olmadan dalan dalgıçların durumu biraz daha iyi. Onlar her defasında su altında en az üç dakika harcıyor. Bu alandaki rekor ise 214 metre derinliğe dalıp 4,5 dakika nefes almadan duran Herbert Nitch adlı dalgıca ait.
Yunuslar akciğerleriyle solunum yapar; solungaçları yoktur. Soluk alabilmek için suyun yüzeyine çıkarlar. Bazı yunuslar yaklaşık 8 metreye kadar sıçrayabilir, nefeslerini yaklaşık 30 dk tutabilirler. Zeki ve sosyal canlılardır; gruplar halinde gezer, beslenir ve dinlenirler.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Sanırım bu memelilerin yüzerken enerji kaybetmemek hızlıca nefes almak ve zor avlanmak için yarattıkları bir taktik.
Erkekler, genellikle, dişilerden büyük olur; erkekler 1,5 ton ağırlığa ulaşabilirken, dişiler yaklaşık 1 tonda kalır. Yeni doğmuş bir beyaz balina yaklaşık 1,5 metre uzunluğa ve 80 kg ağırlığa sahiptir.
Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
Açıklama. Cüce ispermeçet balinaları şu anda bilinen en küçük balina türüdür. Bu balinalar 2.7 m (8.9 ft) uzunluğuna ve 250 kg (550 lb) kilosuna çıkarlar; ki bu durum da bu türün yunusların büyük türlerinden küçük olduğunu gösterir.
Mavi balinalar da diğer dişsiz balinalar gibi suyu süzerek beslenir. Mavi Balinalar Nerelerde Yaşar? Okyanus açıklarında yaşarlar. Antarktika civarındaki Güney Okyanusu'nda yaşayan mavi balinalar diğer okyanuslardakilere göre daha büyüktür.
Her biri 45 ila 68 kilogram (99 ila 150 lb) ağırlığında olan testislerinden tek bir ejakülasyonda 20 litre (4,4 imp gal; 5,3 US gal) civarında meni ve sperm çıktığı tahmin edilir.
Moby Dick (Beyaz Balina), Amerikalı yazar Herman Melville'in dünyaca ünlü romanıdır.
Aydın, 1992 yılında Türkiye'nin Sinop kıyılarını ziyaret edip halkın kalbini fethetmiş olan bir beyaz balina.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri