Eksik Zıt Anlamlısı Bu bağlamda; fazla, bütün ve tam sözcükleri eksik ile karşıt anlama gelmektedir. Bu kavramların tümü en genel haliyle “eksiksiz” manasına gelmektedir. Eksik ile zıt anlama sahip sözcüklerin cümle içerisindeki kullanımlarına verilebilecek anlamlar aşağıdaki gibidir.
Eksik kelimesinin zıt anlamlısı fazla, tamam, yetkin, tam ve ziyade kelimeleridir.
Eksik kelimesinin anlamı, noksan, yetersiz demektir. Zıt anlamlısı ise tamam, ziyade, fazla ve yetkin olarak ifade edilmektedir.
Eksilmek fiilinden türetilen eksik kelimesinin sözlük anlamı, yarım ve noksandır. Bu kelime mecazen kusur ve hata anlamında da kullanılır.
NOKSAN EŞ ANLAMLISI
Bu tarz kelimeler ise birbirlerinin yerini tutabilir. Bu anlatılanların tamamı göz önüne alındığı zaman, noksan eş anlamlısı olan kelimesi eksik sözcüğüdür. Bunun yanında Noksan kelimesi fire ve natamam sözcükleriyle de eş anlamlıdır.
İlgili 32 soru bulundu
fazla kelimesi eksik kelimesinin zıt anlamlıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre noksan kelimesinin zıt anlamlısı tam kelimesidir.
Türk Dil Kurumu'na bakıldığında eksik eş anlamlısı 'noksan' ve 'az' kelimeleri karşımıza çıkıyor.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Eksik kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler Natamam , Noksan dır.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Olgun kelimesi, hoppa ve çiğ kelimeleriyle zıt anlamlıdır.
Zıt anlam demek soru kelimesinin tam olarak karşıtı olan anlamı içermek demektir. Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Üretici kelimesinin zıt anlamlısı tüketicidir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Az kelimesinin eş anlamlıları; azıcık, yetersiz, biraz, noksan, cüzi, kusurlu, kıt ve eksik olarak ifade edilebilir. Az kelimesi yerine eş anlamlısı olan birçok kelimenin de kullanılması mümkün olmaktadır. Bir cümle içerisinde eş anlamlı kelimelerin aynı anda kullanılmaması gerekmektedir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak barış kelimesini karşımızda görmekteyiz. Bu sözcüğün sulh kelimesiyle eş anlamlı olarak olmasının nedeni aynı anlama sahip olmalarıdır. Bundan dolayı sulh sözcüğü ve barış sözcüğü eş anlamlıdır.
Düşman kelimesinin eş anlamlısı hasım ve yağı sözcüğüdür.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre katı kelimesinin zıt anlamlısı yumuşak kelimesidir. Bu durumda yumuşak kelimesi, şekil alabilir ve ısı, temas gibi etkenlere karşı çabuk form yitiren anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri