Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
Bir toplumda baştakilerin tutumu bozuk ise, onları kendilerine örnek alan milletin tutumuda bozuk olur. Bu durumda toplumda herşey bozulur.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "balık baştan kokar" atasözü; "Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur" anlamına gelir. Bu atasözü, kötü bir işin, yönetici, baş durumunda olanlardan başladığını, yöneticilerinin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır.
BALIK BAŞTAN KOKAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir işte aksaklık başta olanlardan kaynaklanır.
1) Taze Balık Deniz Kokar
Taze balığın balık kokusu vardır. Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar.
İlgili 16 soru bulundu
Çalışmada kullanılan kokular (Anason, karabiber, karanfil, kekik, kimyon, nane, sarımsak, soğan ve tarçın).
Bir işin gidişini baştan bilmek, şüphelenmek bir gün böyle bir şey olacağını tahmin etmek. Bir gün hırsız olacağını biliyorduk. Hep takılarımızı çalardı. Balık baştan kokar.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Büyük Balık Küçük Balığı Yutar atasözü genellikle iş dünyasında kullanılır. Büyük balık ile nüfuzu güçlü, zengin kişiler tanımlanırken, küçük balık ile fakir ve çevresi geniş olmayan insanlar anlatılır.
[1] İnsan tedbirsizliği yüzünden bir yıkıma uğradıktan ve iş işten geçtikten sonra neden şöyle yapmadım, neden böyle yapmadım diye üzülür.
Verilen vaatlerin asla yerine getirilmeyeceğini, söz konusu işin olmayacağını anlatmak için kullanılan “balık kavağa çıkınca” deyimi bu halden doğmuş; ancak zaman içinde deyimde geçen “kavak” kelimesi semt anlamını yitirerek kavak ağacı zannedilir olmuştur.
Kişi elindeki imkanları iyi ve zamanında kullanmasını bilmelidir. Zamanında kullanamaz ve fırsatı kaçırırsa küçük bir fırsatı büyükmüş gibi gösterir ve uzun zaman aynı şeyleri söyler. Çünkü fırsatı değerlendirememenin beceriksizliğini hisseder durur.
Esasen mecazi anlamda kullanılmakta olan balık baştan kokar atasözünde asıl kastedilen bir bireyin kendisini en baştan belli etmesidir.
Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Balık mitolojik olarak bolluk, bereket ve verimliliği simgelemektedir. Ayrıca doğu ve batı mitolojilerinde kutsal olarak kabul edilmiştir. Denizci toplumlarda ise balığın şans ve mutluluk getirdiğine inanılırdı.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Battı balık yan gider deyimi, kişinin başına gelen ve olumsuz olan olaylar sonucunda nasıl olsa umut kalmadığı için her türlü davranılabileceğini ifade etmek için kullanılan bir deyimdir. Battı balık yan gider, işler kötüye gittiğine göre kişinin istediği gibi davranabileceğini ifade etmek için kullanılır.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Bilinenin aksine balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdur. Biraz serin 'deniz esintisi' olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır sözü sık sık kullandığımız bir atasözüdür. Tatlı dil ile gönül almanın ne kadar kolay olduğunu anlatan bir atasözüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri