Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin tek zararı, bozulan balıkta giderek artan histamin proteinleri ile yoğurtta normal düzeylerde bulunan histamin proteinlerinin bir araya gelerek sindirime olumsuz etki etmesi olabilir. Bu da çoğu zaman zehirlenmeye varan sonuçlar yaratmaz.
Kendinizi tanıyorsanız ve balıktan sonra sütün midenizi bozduğunuzu düşünüyorsanız balık tüketiminden sonra belli bir süre bekleyebilirsiniz. Bu süre takribi 4-5 saat olabilir. Bu süreden sonra süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi midenizi bozmayacaktır.
Yoğurtla Balık Yenilmez İnanışı Yanlış
Histamin maddesi yoğurtta da bulunmaktadır. Taze olmayan yani histamin oranı fazla balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi, vücutta histamin artışına neden olabilmektedir. Ancak balık taze ise yoğurtla birlikte tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir.
Zehirlenmenin ardından ise mide yorulduğu için tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Haşlama sebzeler, elma ve limonlu suyun yanı sıra sulu gıda ve çorba tüketimi de tercih edilmelidir.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
Genellikle 2 - 3 saat içinde ortaya çıkan ve 2 - 3 gün kadar sürebilen bu zehirlenmelere ishal çok eşlik etmemekle beraber nadiren de olsa ishal de görülebilir. En sık görülen belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı olan stafilokok kaynaklı besin zehirmeleri bazen 2 haftaya kadar da sürebiliyor.
Süt ve balık bayatladığında içeriğinde bulunan histamin maddesi vücuda aşırı nüfus eder ve zehirlenmeye sebep olur. Taze olduğu sürece süt ürünleri ve balığın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur."
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
İşte, o konu hakkında bazı bilgiler. Balığın üstüne ikram edilen helva, sindirim sisteminde kolaylığa imkan sağlar. Sütlü tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmemelidir.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Dolayısı ile balıktan sonra en az sekiz saat kadar beklemek gerekir. Dondurma için durum değişkenlik göstermektedir. Yani dondurmanın içeriğine göre farklılık oluşmaktadır. Şeker ve meyve suyundan hazırlanan dondurma balıktan sonra yenilebilir.
Aslında burada kurtarıcımız tahin. Tahin, denizlerdeki kirlenmelerden dolayı balıkların bünyesinde biriken ağır metalleri sıfırlıyor, radyasyondan ve kimyasal bileşenlerden vücudun korunmasına yardımcı oluyor.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Balık yedikten 4 saat sonra süt içilir mi? Balığın tazeliğinden şüpheniz yoksa balıkla beraber içseniz bile olur. Ancak tazeliğinden emin değilseniz en az 8 saat sonra süt veya ayran tüketebilirsiniz.
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
İrmik helvası, fıstıklı un helvası, fındık ezmesi, fırında sütlaç, haş haşlı şekerpare, revani, şambali ve tahinli kabak tatlısı da balık sonrası yenilebilecek tatlıların başında gelir.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Bol bol su tüketilmelidir. Haşlanmış sebze gibi hafif besinler tüketilerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Limonlu su içilebilir. Zehirlenme sonucu olabilecek ishal gibi sorunların önüne geçmek isteyenler muz tüketebilir.
Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri