Tarihte genellikle
Orta Çağ'dan itibaren, Bizans ve Türk yerleşimlerine ev sahipliği yapan ve bir süre Karesi Beyliği egemenliği altında kalan yarımadanın, Osmanlı Döneminde Karesi Sancağı'na bağlı olarak gelişmeye devam ettiği, Osmanlı'nın son dönemlerinde ise Balkanlar'dan yoğun göç alarak yeni yerleşimlere ev sahipliği yaptığı bilinir ...
İbni Batuta ve diğer arap kaynaklarına göre , Balıkesir şehri Karesi Bey tarafından kuruldu. Karesi Vilayeti, 2.Meşrutiyetin ilanına müteakip, müstakil mutasarrıflık haline getirildi. 1923 yılında, bir kanunla Karesi deyimi kaldırılarak “Balıkesir” sözü aynı zamanda Vilayetin de adı oldu.
Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan birisi olup günümüzde de Avşarlarla birlikte bu boy adıyla yaşamaya devam etmektedirler. Balıkesir Çepnilerinin bu günkü yerleşim yerlerine genellikle İç Anadolu topraklarından geldikleri düşünülmektedir.
Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türk beyliğidir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Babasının, Melik Dânişmend Gazi neslinden gelen Yağdı Bey'in oğlu Kalem Bey olduğu, babası ile birlikte Selçuklu Sultanı II. Mesud'un emirlerinden biri iken Balıkesir ve civarını fethettiği ve bağımsızlığını ilân etmek suretiyle kendi adıyla anılan bir beylik kurduğu söylenebilir.
Halkın tamamına yakını Mübadele zamanında gelen Selanik ve Girit göçmenlere dayanır. Erdek merkezin nüfus yapısı;Yerli Manavlar, Selanik-Karacaovalı Pomaklar, Giritliler, Tikveşli Pomaklar, Romanlar, sonradan gelen Karadenizliler.
1 Balıkesir yöresinde nüfusu fazla olan Yörük aşiretlerindendir.
Balıkesir Yörükleri: 1862 yılından sonra zorla yerleşik hayata geçmesi istenen ve zorla köyler kurdurulan Türkmenlerdir. Sındırgı, Bigadiç, Dursunbey, Savaştepe Yörük köyleriyle doludur. Bunun dışında İvrindi, Balya, Susurluk ve Gönen'de Yörük grupları bulunmaktadır.
Genel Bilgiler. Eski çağlarda (Balıkesir ve civarında Misya'lılar yaşamaktaymış. Bağımsız bir devlet kuramayan Misyalılar; Truva, Hitit, Frig, Pers (İranlılar), Büyük İskender ve Bergama Krallıkları' nın egemenliği altında yaşamıştır.
1596'dan 1610'a kadar olan dönemde, Anadolu'daki Celali isyanları sonucu doğudan batıya doğru göç eden yörüklerin bir kısmı Balıkesir yöresine gelmiştir. 1816 yılına gelindiğinde Karesi Sancağı, Anadolu Eyaleti'nden ayrılarak kurulan Hüdavendigâr ve Kocaeli Eyaleti'ne bağlanmıştır.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
Karesi Beyliği veya Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türkmen Beyliğidir.
Balıkesir Anadolu'nun kuzeybatısındadır. Büyük bir kısmı Güney Marmara'da yer almakla birlikte, hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunmaktadır. Doğuda Bursa, Kütahya; güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Balıkesir'in meşhur hediyeliklerinde höşmerim tatlısı sıkça tercih edilmektedir. Her bölgenin kendine özel magnetleri yine Balıkesir ilinde de hediye olarak alınmaktadır. Bunun yanı sıra zeytin ve zeytinyağı, iğne oyası, Balıkesir balı, zeytin şekeri, Balıkesir kolonyası da hediyelik eşya listesindedir.
1305 - Alevi-bektaşi inançlı Sarı Saltuk Türkmenleri (Kazdağı Türkmenleri), Ece Halil önderliğinde Dobruca yöresinden Anadolu'ya geri gelerek Karesi topraklarına sığınmışlardır. Günümüzde Kazdağları'nda yaşayan Tahtacılar'ın kökenini oluştururlar.
Örnek olarak, Kars - Ardahan illerinde yaşayan Aleviler Türkmen adıyla anılırlar. Fakat, Balıkesir'de ise hepsi de etnik olarak Türkmen olsa da, Sünni olan Yörükler ve Manavlar ile Alevi olan Çepniler hariç yalnızca Alevi Tahtacılar Türkmen olarak adlandırılır.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
1923 yılında bütün sancakların il olmasıyla Karesi ili kurulmuştur. 1926 yılında ilin adı Balıkesir olmuştur.
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
ba-lı-ke-sir şeklinde hecelerken okunduğu gibidir.
Türk Yurdunun işgal edilmesinin bahanesi olan Sevr Antlaşmasının hükümlerinin uygulamaya konulması amacıyla, 15 ve 29 Mayıs 1919 tarihlerinde İzmir ve Ayvalık'ı işgal eden Yunan Kuvvetleri, Balıkesir'i 30 Haziran 1920 tarihinde işgal etmişlerdir.
6360 Sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 ilçeden oluşmuştur ve toplam yetki alanı (göl dahil) 14.272 km²'dir.
Karesi Bey veya Karasi Bey (d. ? - ö. 1330 Karesi), 13 ile 14. yüzyılda yaşamış, Karesi Beyliği'nin ilk beyi ve Kalem Bey'in oğludur. Gerçek adı İsa olduğu için herkes ona "Kara İsa Bey" demişlerdir. Beyliğin yönetimini 1328'de kardeşi Demirhan Bey'e (1328-1345) bırakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri