Öz: Fatma Aliye Hanım (1862-1936) Tanzimat Dönemi'nde doğmuş, eserlerini dönemin sonlarına doğru vermeye başlamıştır. Kadının eğitimi, çok eşle evlilik, boşanma, kadının toplumsal ve ekonomik hayatta yer alması konusunda mücadele etmiştir. Pek çok makale ve eser yazmış, dönemin sosyal yardım projelerinde yer almıştır.
Tanzimat dönemi yazarlarından olan Fatma Aliye, yazdığı eserleri takma isimlerle yayınlasa da Muhadarat isimli romanını ilk kez kendi ismiyle yayımlamıştır. Bu romanda dönemin sık işlenen konularından olan, kişinin kendi iradesi dışında yapmak zorunda kaldığı görücü usulü evlilik konusunu işlemiştir.
Fatma Aliye Hanım Batı‟nın Osmanlı ve İslam konusundaki söylemlerini cevaplamayı hedeflemiş, Batı tarafından Oryantalist etkiyle çok eleştirilen İslam‟da çok eşlilik, kadını dövme, miras, şahitlik, mülkiyet ve boşanma gibi kadın odaklı konuları esas alan eserler vermiştir.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınmaktadır. Her ne kadar Zafer Hanım'ın 1877'de yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman var ise de yazarın tek bir roman yayınlaması, edebiyat dünyasında romancı olması için yeterli kabul edilmemektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Fatma Aliye (1862-1936) - 50 Türk lirası
Ülkemizin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından Fatma Aliye, 1862 yılında İstanbul'da doğdu. Kariyerine, 1889 yılında George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı.
Fatma Aliye ismi İstanbul Beyoğlu'nda ve Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir sokağa verilmiştir. 2009 yılında tedavüle sürülen 50 TL'NİN arkasında Türk edebiyatı ilk kadın romancısı olan Fatma Aliye' nin portresi yer almaktadır.
Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis Batur, Elif Şafak ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk gibi isimler, dünya ...
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
1856 yılında otuz üç yaşında iken Galata Kadılığına, aynı yılın sonunda Mekke-i Mükerreme kadılığına getirilen Ahmet Cevdet Efendi, gene aynı yıl içinde “Meclis-i Âlî-i Tanzimat” üyesi oldu ve devrin kanunlaştırma çalışmalarında yer aldı.
Tanzimat'ın ikinci kuşak sanatçıları: Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan, Samipaşazade Sezai, Nabizade Nazım, Muallim Naci, Direktör Ali Bey ve Ahmet Cevdet Paşa'dır.
Fatma Aliye, Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. Türk edebiyatı tarihinde ilk kadın romancı olarak bilinmektedir. Ahmet Mithat Efendi ile beraber “Hayal ve Hakikat” adlı bir roman kaleme almışlardır. Roman, biyografi, felsefe, tarih türlerinde eserler kaleme almış ve eserleri kısa sürede batı dillerine çevrilmiştir.
Fatma Aliye 17 yaşında iken Kolağası Faik bey ile evlendi bu evlilikten 4 kız çocuğu dünyaya geldi. Kızlarını da kendisi gibi hırslı ve çalışkan olarak yetiştirdi. Kızlarına verdiği eğitim ileride torunu tiyatro ve sinema oyuncusu olan Suna Selen'e yol açmıştı.
İki âlim arasında gerçekleşen sohbet ve münakaşalar belli bir tarihten itibaren derlenerek kitap haline getirilmiş, bu eserler de muhâdarât veya mecâlis adıyla anılmıştır.
Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor. Harfler ve resimler ahşap zemin üzerine basıldı, renklendirildi ve daha sonra kağıda aktarıldı.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
''Türkiye'nin en genç roman yazarı'' unvanına sahip olan Rana Demiriz'in 3'üncü romanı yayımlandı. 14 yaşında yazdığı ''Gölgedeki Işıklar'' adlı kitabı ile ''Türkiye'nin en genç roman yazarı'' unvanına sahip olan lise öğrencisi Rana Demiriz'in 3'üncü romanı ''Donmuş Ateş'' yayımlandı.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
Öte yandan Guinness Rekorlar Kitabı kayıtlarına göre, 25 Mayıs 1958 doğumlu Dorothy Elmhisrt Straight 4 yaşındayken yazdığı kitapla hala dünyanın en genç yazarı unvanını elinde tutuyor.
Dr. Aydın Sayılı, 10 TL'de Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de mimar Kemalettin, 50 TL'de Fatma Aliye, 100 TL'de Buhurizade Mustafa Itri Efendi, 200 TL'de Yunus Emre resimleri yer alıyor.
Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) - 100 Türk Lirası
Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri