Sulama işlemini iki günde bir yapın, haftada bir defa sulayın, yazın bu şekilde kışın bu şekilde gibi “düzenli” sabit ölçülerde öneriler bilhassa saksılarda büyütülen çiçekler için doğru değildir. Öldürücü şekilde riskli ve zararlıdır.
Sulama sıklığı, mevsime göre de değişir. Yaz aylarında, hava sıcaklığı ve nem oranı yüksek olduğu için, çiçekler daha sık sulanmalıdır. Kış aylarında ise, hava sıcaklığı ve nem oranı düşük olduğu için, çiçekler daha az sulanmalıdır. Sulama yaparken, toprağın her tarafına eşit miktarda su verilmesi önemlidir.
Çiçeklerinizi sularken yaprak, çiçek ve gövde kısmına suyu değdirmemeniz gerekir. Suyu sadece toprağa dökmelisiniz. Balkonunuzdaki bitkileri kesinlikle sprey şişeleri ile su püskürtmemeniz gerekmektedir. · Sulama yaparken toprağın her kısmına su gelmesi gerekmektedir.
Saksıda ektiğiniz çiçeği yetiştirirken kök kısmının iyi sulanması ve yaklaşık 300 ml suyla sulanması gerekir. Verilen su miktarı ve sıklığı saksının büyüklüğüne saksının rengine, bulunduğu kök ortamına ve çevre şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. En önemli faktörlerde biri çiçeği yetiştirdiğiniz hava şartlarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Bu faktörler ısı, nem, ışık ve toprak yapısıdır. Çiçeklerinizin nem dengesini sağlamanız gerekmektedir. Bazı çiçek türleri nemi çok severken bazı çiçek türleri ise nemi sevmemektedir. Bu nedenle çiçeklerin bulundukları ortamdaki nem dengesini sağlamanız gerekmektedir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
Bitkiler, köklerindeki kılcal emici tüylerle suyu ve suda çözünmüş halde bulunan mineralleri emer. Emilen su ve mineraller basınç farkı sonucunda bitkinin tüm organlarına ulaşır.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Aspirinin toz haline getirilmiş halini vazonun içerisindeki su ile karıştırın. Bu aspirinli su çiçeklerinize çok iyi gelecektir. Vazonun içerisinde bakterilerin çoğalmasını engellemek için ve çiçeklerinizin uzun süre taze bir şekilde kalması için suyunu her gün değiştirmelisiniz.
Bahçe sulamasının yapılması için en ideal zaman, genel olarak günün erken vakitleridir. Sabah erken vakitler bitkilerinizin suyu düzgün bir biçimde emmesine yardımcı olur. Güneş ışığı yüzünden bitkileriniz kurumadan önce sulama yapabilirsiniz.
Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur. Bunların ilk üç tanesi su ve hava içindedir. Son üç tanesiyse topraktan temin edilmektedir.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Uzun ömürlü çiçek çeşitleri arasında en öne çıkanlar ; gelincik çiçeği, ezan çiçeği, çan çiçeği, ekinezya çiçeği, kasımpatı çiçeği ve haseki küpesi olarak sıralanabilir. İlk olarak çan çiçeğini inceleyelim.
Çiçekseverlerin bu konuda yaptığı en büyük yanlış çiçeklerine çeşme suyu yani şebeke suyu vermeleridir. Şebeke suyu haddinden fazla kireç ihtiva eder. Bu kireç de hemen olmasa bile zaman içerisinde çiçeğinize mutlaka zarar verecektir. Bu yüzden çiçeğinize çeşme suyu yerine içme suyu vermeniz önemlidir.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri