Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Limon yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel şey çok basittir; temiz su. Bol su isteyen limon, susuz kaldığında acı meyve verir. Bahar ve yaz dönemlerinde limon bitkisini susuz bırakmamanızı öneririz. Bol su ister derken; toprağı çürütecek kadar sulamadan da kaçmanızı tavsiye ederiz.
Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz. Turunçgiller yaklaşık 7-8 saat güneş ışığı görmeyi sever.
İlgili 23 soru bulundu
Düzenli sulamak, saksı değiştirmek, budamak, yeri geldiğinde azotça zengin gübre vermek ağacınızın sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesine, canlanmasına yardımcı olacaktır.
Ağaç yaşına ve ihtiyacına göre uygulanan budama, gübreleme ve sulama faaliyetleri çiçek oluşumunu hızlandırabilir. Ağacın ekili olduğu bölgen toprağının belirli periyotlarla havalandırılması çiçek oluşumuna katkı sağlar. Humuslu ve killi topraklar, ağaç gelişimine ve çiçek oluşumuna katkı verir.
Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Suyun az verilmesi de, ağacın gelişimini, meyve gelişim ve kalitesini ve verimi olumsuz yönde etkiler; gelişme döneminde susuz kalan meyveler irileşemezler ve kabukları çat- Page 13 -13- TURUNÇGİL lar.
Limon Ağacının Ömrü Ne Kadardır? Bir limon ağacının ortalama ömrü 45 seneden daha fazladır. Doğru bakım ve bitkiyi korunma önlemleri ile güçlü canlılığa sahip olabilir. Bu şekilde bakılan bir ağaç 85 seneden daha fazla yaşayabilir.
-İleryen dönemlerde tabandan fosfor potasyum ve kalsiyum ağırlıklı gübreleme, yapraktan çinko-bor ağırlıklı gübreleme yapabilirsiniz. -Hasattan hemen sonra tabandan 3x18 NPK+me şelatlı yapraktan çinko bor verebilirsiniz.
Limon Fidanı Nasıl Hızlı Büyür? Orta ve yavaş büyüyen limon ağacının hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlamak için organik gübre uygulaması şarttır. Gübreyi şubat ayından haziran ayına kadar iki ayda bir, sonbaharda iki kez eylül ve kasım aylarında uygulanır. Limonun yaşına göre uygun miktarda gübre toprağa katılır.
Aslına bakılırsa günümüzde birçok farklı çiçek türü vardır ve her biri değişik süreler içerisinde sulanır. Ancak pek çok yerde 2 günde 1 sulayın, haftada 1 sulayın ya da mevsime göre sulayın gibi cümleler öne çıkar. Fakat bunlar çok doğru değildir. Burada önemli olan öldürücü derecede ve aşırı sulamaktan kaçınmaktır.
Genel olarak limon ağacı limon fidanına bağlı olarak 1 ya da 2 yıl içerisinde meyve verir. Tabii burada önemli olan limon ağacının almış olduğu sıcaklık ve konumdur. Özellikle gübreleme ile beraber verimli toprak ihtiyacı önemli bir yere sahiptir.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Örneğin aydın limon çeşidinde verim az, mayer limon çeşidinde ise verim çok yüksektir.Ortalama tüm bakımları zamanında yapılmış verim çağına gelmiş 10 yaşından bir limon ağacından minumum 70 kg meyve alınabilmektedir.Tabi Saksıda içerisinde saksının ebatına ve ağacın yaşın yaşına göre bu verim 2-10 kg arasında ...
Limon Ağacı Budama Zamanı
Aşırı sıcak olduğu dönemlerde budama yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. Çoğunlukla Şubat ve Nisan ayları budama yapmak için en iyi dönemdir. Bununla beraber genel olarak limon ağacınızı çiçek verdiğinde budayabilirsiniz.
Toprağınız ph oranı iyidir ama demir az olduğundan limon fidanınızın yaprakları sararabilir. Diğer makro ve mikro element eksikliği ağacın yapraklarının sararmasına sebeb olabilir.Bunu için dengeli şelat mikro element gübre verilmelidir.Miktar ise ağaç yaşıx100 gram olacak şekilde olmalıdır.
Limon ağacı çiçeklenme süresi genelde ilk bahar aylarında olmaktadır. Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
Sulamadan önce üst 2-3 santimlik toprak katmanını kuruluk açısından kontrol edin. Rüzgarlı ve sıcak günlerde daha sık sulama ve hafif nemli toprak gerektirir. On litrelik bir saksı için bir litreye yakın su verilmelidir. Sıcak yaz günlerinde sulama sıklığı 1-2 güne kadar düşebilir.
Limon fidanı toprağa ekildikten sonra ve bakımı doğru yapıldığı taktirde 2 sene içerisinde meyve alabilirsiniz.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Limon Ağacı Kaç Yılda Büyür? Meyve vermeye başladıktan sonra her yıl düzenli olarak meyve veren limon ağacı 7 yaşında yetişkin bir limon olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri