Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanır.
Balın rengini belirleyen başlıca etkenler, çiçek polenlerinin renkleri, nektarda bulunan bileşiklerin renkleri ve salgıların bulunduğu ağaç kabuklarının renleridir. Balın renginde dikkat ettiğimiz nokta, balın çeşitlerine göre belirlediğimiz standartlarımıza uygun renkte olmasıdır.
Renk ve Kıvam
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
İlgili 18 soru bulundu
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal sekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatirken bu koku daha yoğun algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Tadı Ve Kokusu
Gerçek balın kokusu olmaz. Ancak katkılı balda koku olabilmektedir. Yine de sahte bal yapanlar baldaki kokuyu da yok edebilmektedirler. Gerçek balı yediğinizde ağzınızda şeker tadı bırakmaz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
- Su ile yapılan bal testi: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ilave edilir. Bal, kendi formunu koruyorsa hakiki, su içinde çözünüyor ve dağılıyorsa sahtedir. - Akışkanlık testi: Balı uzattığınız zaman kesik kesik akıyorsa sahte, ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa hakikidir.
Balın deli bal olduğunun nasıl anlaşılacağına dair ipuçları veren Koran, 'Deli bal, rengi, tadı ve kıvamıyla bize ipucu verebilir. Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı, boğazda yanma hissi, yoğun kıvamı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz.
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur. 6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
Klasik bal-kaymak ve bal-tereyağı ikilisinin dışında meyvelerle birlikte de tüketilebilir. Ayrıca çocuğunuzun sağlığı için mamasında veya kendi sağlığınız için tatlı ve atıştırmalıklarda kullanabilirsiniz. Ancak hakiki bal tüketimi sonrası başka tatlı veya şekerli atıştırmalıkların yenmesi tavsiye edilmez.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Beslenme uzmanı olarak, petekli bal yerine süzme bal tüketmenizi öneririm. Bir balın hem gerçek hem sağlıklı olduğunu söyleyebilmek için balın analiz edilmesi gerekir. Petek ballar homojen hale getirilemediği için analiz edilmesi pratikte mümkün değildir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sahte ballar, gerçek ballara göre daha düşük fiyatlı ve daha tatlıdır.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri