2024 yılında BES birikiminize yapacağınız tüm katkı payı ödemeleriniz 240.030 TL'ye ulaştığında 72.009 TL devlet katkısı alabilir, 240.030 TL üzeri tutarlar** için 2025 yılının devlet katkısı limitinden faydalanabilirsiniz.
2024 yılı aylık brüt asgari ücret tutarı 20.002 TL'dir. 2024 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 72.009 TL'den faydalanabilmek için 240.030 TL yatırmanız gerekmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminde, ödediğiniz katkı payı tutarının %30'u oranında devlet de katkıda bulunur. Devlet katkısı uygulaması 2013 yılında %25 oranında başlamış, 2022 yılı itibarıyla da %30'a yükseltilmiştir. Devlet katkısı sayesinde daha çok katkı payı ödeyerek daha çok kazanabilirsiniz.
2013'ten 22 Ocak 2022 tarihine kadar ödenen katkı paylarına verilen devlet katkısı oranı %25 olarak uygulanmaktayken, yasal düzenleme sonrası 5 puanlık artışla oran %30'a yükseltildi.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15'i, 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10'u, Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5'i oranında vergi uygulanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Otomatik Katılım sözleşmeleri için devlet katkısı üst sınırı, bireysel emeklilik sözleşmelerinin devlet katkısı limitinden ayrı hesaplanır. Böylelikle, hem Otomatik Katılım sözleşmesine hem de Bireysel Emeklilik sözleşmesine sahipseniz 2024 yılı için toplam 144.018 TL* devlet katkısı hak edebilirsiniz.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında, 2024 yılı Şubat ayı itibariyle bireysel emeklilik planları içinde en düşük aylık katkı payı tutarı 150 TL'dir.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Devlet katkısı, diğer katkı payları gibi Takasbank'ta katılımcı adına saklanır ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
Ödenen katkı payına karşılık hesaplanan devlet katkısı, hesaba ne zaman yatırılır? Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
İsteğe bağlı sigortalılar, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinde 4B'li çalışanlarla aynı koşullara tabi olurlar. Emeklilik, ilk sigorta girişine bağlı olarak değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigorta yaptıran kişiler, belirli bir prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına tabi olurlar.
Vefat halinde, o güne kadar kazanılan toplam birikim, getiri üzerinden %5 kesinti yapılarak lehtarlara ödenir.
Çalıştığı iş yerinde mevcut Otomatik BES sözleşmesi bulunan çalışanın iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmişse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yasa uyarınca işverenler 45 yaş altındaki çalışanlarını “zorunlu BES” olarak da bilinen Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlü.
10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10, Sistemde 10 yıldan az süreyle kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15'tir. BES birikimlerinizi miras olarak bırakabilirsiniz.
Yapılacak emekli maaşı hesaplama tablosunda %65 ila 66 arasında GH %4 olması durumunda 2023 ila 2024 arasında emekli olma açısından çok fark ortaya çıkmayabilir. %67 ila 70 arasında GH %4 ila 5 olması durumunda emekli maaşı anlamında 2024 yılı emeklisi nispeten fazla emekli maaşı alabilme olasılığı yüksek olur.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri