Şu halde mal rejiminin başlangıcında banka hesaplarında bulunan paralar her bir eşin kişisel malıdır. Bu nedenle kişisel mal sayılan paraların, daha sonra hesaba yatırılan, dola- yısıyla edinilmiş mal sayılan paralardan çıkarılması ve kalan miktarın tasfiyeye tabi tutulması gerekir.
Evlilik içinde miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanım yolu ile elde edilen mallar eşlerin kişisel mallarıdır. Kişisel malların yerine geçen mallar da kişisel maldır. Örneğin, eşlerden birinin evlilik öncesi sahip olduğu araba o eşin kişisel maldır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmeleri karine olarak karşılıksız kazandırmadır. Dolayısıyla ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığında yapılan bağışlamalar kişisel mal olarak kabul edilir. Kişisel mallar, boşanmada paylaşıma tabi değildir.
Yani, evlilik birliği içerisinde tarafların kendi banka hesaplarında biriktirdikleri paralar da edinilmiş mallara katılma rejimi hükümleri uyarınca taraflar arasında eşit bir biçimde paylaşılır.
Sosyal Güvenlik veya Sosyal Yardım Kapsamındaki Ödemeler. Emekli Sandığı, BAĞ-KUR veya SGK gibi sosyal güvenlik kuruluşları tarafından bağlanan aylıklar da edinilmiş mallar arasındadır. Örneğin emekli maaşı, eşin edinilmiş malıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Benzer şekilde işçinin performans raporları, işçi hakkında tutulan tutanaklar ya da işçinin maaş bordrosu ise veri sorumlusunun meşru menfaatleri için işlemesi gereken kişisel verilerdir ve bunlar için de açık rıza aranmamalıdır.
2.3-Karşılıksız Kazanma Yoluyla Elden Edilmiş Mallar
Kim kazanmış ise onun kişisel malı sayılır. Mal rejimi süresince elde edilmiş olunsa da, sonuç bu şekildedir. Bu tür kazanımlar eşin dolaylı olarak emek yoluyla katkısı yoktur. Karşılık verilmeksizin elde edilen malların başında miras gelmektedir.
Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk medeni Kanunu'nun 640.maddesine bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşma anına kadar mirasçılardan hiçbiri bankadaki paraya dokunamaz.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
Eşlerin mal varlıkları tasfiye edilirken sandık ve benzeri kurumlardan gelen yardım amaçlı ödemeler de edinilmiş mal kapsamına alınır. Buna göre emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı, emekli maaşı, yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylığı, işsizlik tazminatı vb. ödemeler de evlilik süresince edinilmiş mal rejimine tabidir.
Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Baba, saklı paylı mirasçıların saklı pay haklarına zarar vermemek kaydıyla, malı üzerinde dilediği gibi tasarruf edebilir. Dolayısıyla anne ya da baba, saklı pay haklarına ilişmemek ve geçerli bir irade beyanına dayanarak mirasını dilediği çocuğuna bırakabilir.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası süresinde herhangi bir zamanda açılabilir. Böylece mallar üzerinde ihtiyati tedbir talep edilerek, eşten mal kaçırma önlenebilir. Bunun belirli bir süresi yoktur.
Boşanmada mal paylaşımı yapılırken eşlerden her biri ilk olarak kişisel mallarını geri alır. Nitekim, evlilik birliğinin bozulmasının ardından eşler arasında kişisel malların paylaşılması söz konusu değildir. Kişisel mallar kavramı içerisine giren mallardan biri de miras kalan mallardır.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Eğer ispatlanamıyorsa erkek bu altınları veya karşılığını kadına geri vermek zorundadır. Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.
Aile konutu şerhi olan ev nasıl satılır? Aile konutu şerhi olan ev malik olmayan diğer eşin de açık rızası alınarak satılabilir. Bununla beraber eğer bir şekilde aile konutu şerhi konulmuş taşınmaz rıza alınmadan satılmışsa o halde satıştan sonra da rıza verilmesi halinde satış yine geçerli olacaktır.
Çocuğu Olmayan Kadın Ölürse Mirası Kime Kalır? Çocuğu olmaksızın ölen kadının mirası eşine ve/veya anne-babası ile kardeşlerine kalacaktır. Bekar olarak ölen kadının eşi olmayacağı için mirası anne ve babası ile kardeşleri alacaktır.
Ölen kişinin adı altında yakını veya bir başka kişi onun yerine banka hesabını devam ettiremez. Bu sebeple, ilk bildirimi aldıktan sonra, hesap değişikliği veya hesap kapatılması için gerekli formlarla eksik belgeleri ilgili banka tarafına teslim etmek durumundadır.
01.01.2002 tarihinden önce yürürlükte olan kanunda tapu sahibi her kimse boşanma sonucu mal paylaşımında taşınmaz o kişide kalmaktaydı. Bu nedenle mahkeme boşanma sonucu malın malik eş üzerine kalacağına karar vereceği için boşanma davası sırasında da (istisnalar hariç) malik eşin o konutta kalmasına karar vermektedir.
Kim kazanıp satın alırsa alsın, evlilik sonrasında alınan her ev, araba ve arsa gibi ruhsatlı ve tapulu taşınmazlar ortak kabul edilir. Eş ev hanımı olsa ve maddi kazanç getirecek bir çalışma hayatında bulunmasa bile boşanmada mallar ortak paylaştırılır. Yani ev hanımları da ev ve arabaların ortak sahibidir.
Örneğin, bir politikacının, bir gazeteciden elde ettiği manevi tazminat alacağı “kişisel mal” olarak kabul edilecektir. Ancak bunun geliri (faiz getirisi) edinilmiş maldır. Bir eşin diğer eşten elde ettiği manevi tazminat da kişisel mal olarak değerlen- dirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri