EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
EEG tıp literatüründeki açılımıyla elektroensefalografi, insan beynindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. Nörolojik sorunların tespit edilmesinde 1940'lı yıllardan beri kullanılan bu test, güvenilir sonuçlar verir.
Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir. Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen çeşitli elektrotlar sayesinde beyinde meydana gelen elektriksel aktiviteler kayıt altına alınabilir.
Yalancı Sara Nöbeti Teşhisi. Yalancı sara nöbeti ile sara nöbetinin genellikle yanlış teşhis edilmesinin sebebi nöbetin gerçekleştiği sırada doktorun gözlemleme imkânı olmamasıdır. Teşhis için önerilen yöntem Video-EEG monitorizasyonudur. Hasta özel bakım ünitesinde kalır ve videoya kaydedilecek bir EEG ile izlenir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
İlgili 22 soru bulundu
EPİLEPSİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR? Nöbet sırasında görülen klinik bulgulara göre epilepsi teşhisi konulabilir. Epilepsi teşhisi için EEG; epilepsinin nedenini araştırmak için de MRG çekmek oldukça yararlıdır.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
EEG incelemesinde ise beynin elektriksel aktivitesinde bir anormallik olup olmadığı incelenir. EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir.
Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.
EEG Sonucunda Görülebilecek Bazı Bozukluklar
Beyin Hasarı: Beyin hasarı, travma, enfeksiyon veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. EEG, beyin hasarının varlığını ve etkisini değerlendirmede yardımcı olabilir. Bozuk EEG sonuçları, beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan anormallikleri gösterebilir.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Bu nedenle MR görüntüleri epilepsi hastalığının teşhisinde oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nöroanatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir.
Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir. EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir.
EEG çekiminin riski var mı? EEG incelemesi son derece güvenilir bir testtir. Sizin beyninizdeki elektrik aktivitesini kaydeder. Fakat size elektrik verilmez.
Bazen uzun süre nöbetsiz olunduğu halde EEG bulguları belirginse ilaç devamına veya değişikliğine gidilebilir. Tabii, EEG bulgularının yoruma açık olduğu ve bazen bulgular devam etse bile nöbetlerin tekrarlamadığı durumların olduğu da akılda bulundurulmalıdır.
Uyanık haldeki birinin beyninden çıkan dalga frekansı 8 ve üstü normal kabul edilirken, çocuklarda veya uyumakta olan birinde 7 ve altı normal kabul edilir.
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Dolayısıyla kişi, nöbet sırasında vücudunu kontrol edemez ve bilinç kaybı yaşayabilir. Epilepsi nöbetleri 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Ardından kendiliğinden sona erer.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Nöbetler genellikle 2-5 dakika sonra kendi kendine durur. Nöbet sonrasında hastaların zihinsel fonksiyonlarında, şuur, motor ve duyusal fonksiyonlarda geçici bozukluklar olabilir. Nöbetten sonra hava yolu, solunum ve dolaşımın durumu kontrol edilmelidir.
Bu nöbetler; baş dönmesi ve denge kaybı, görüş bozukluğu, gözde veya yüzde seğirme, kollarda veya bacaklarda ani hareket ya da titreme, oryantasyon bozukluğu, sersemleme veya anlık bilinç kaybı gibi semptomlara sahip olabilir. Nöbetler ayrıca bilinç kaybına veya kasılmaya yol açabilir.
Uykuda epilepsi nöbetleri, epilepsi hastalarının uyku sırasında yaşadığı nöbet türüdür. Bu nöbetler, genellikle gece uykusunun derin dönemlerinde ortaya çıkar ve kişi uykusundan uyanmadan geçebilir. Uykuda epilepsi nöbetleri, farklı tiplerde ve şiddetlerde olabilir.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Belli bir grup ilaç tedavisine dirençli uygun hastada cerrahi tedavi ile de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri