Böyle bir durumda borcun ödemesinin yapıldığına dair dekont veya belge, banka şubesine sunulabilir. Eğer dekont mevcut değilse icra mahkemesinden ödemenin yapıldığına dair bir belge istenebilir ve bu belge, banka müdürlüğüne iletilebilir. Bu işlemler sonrasında bloke kaldırılır.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Blokeli hesaptaki paranın iadesi mümkün değildir, hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekir. Bunun için MASAK'ın koyduğu bloke işlemine karşı itiraz edilmesi gerekmektedir. Kişi MASAK tarafından konulan blokenin kaldırılması için kuruma başvuru yapar.
Blokenin kaldırılması için vatandaşların tüm borçlarını ödemesi gerekiyor. Ayrıca borcunu ödediklerine dair bir ibraz etmeleri gerekmektedir.
MASAK BLOKE NE ZAMAN KALKAR
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür. Ancak uygulamada bu süre daha uzun olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Zira karara karşı itiraz yolu öngörülmemiş, idari tasarruf ile banka hesabının kullanılması 7 gün süreyle dondurulmaktadır. Diğer yandan bankalar 7 günün sonunda bloke işlemini kaldırması gerekmekteyken, blokeyi kaldırmaktan kaçınabilmektedirler.
Burada “askıya alma” kavramı uygulamada MASAK tarafından işleme konu tutarın; yasa uyarınca en fazla 7 iş günü süreyle bloke edilmesidir. Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
Bir bankanın hesaptaki paraya el koyması demek, hesap sahibinin bankadan olan alacağını dilediği zaman isteme hakkının ihlali anlamına gelir, bu da mülkiyet hakkının kapsamına giren alacak hakkının ihlali olduğundan, açıkça bir hukuka aykırılık söz konusudur.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Bu yolla hangi hesaplarınıza bloke konulduğuna, blokenin hangi kurum tarafından konulduğuna ya da icra dosyası bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Blokeli hesaptan para çekmeye çalıştığınızda; havale, EFT ya da harcama yapmaya çalıştığınızda da hesabınızın blokeli olduğuyla ilgili bir bildirim alabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir. Bu işleminin yapılmasının ardından da bloke işlemi otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun yanında hesabınıza konulan blokeler borcunuzu tutarında olup borç tutarınızı aşacak biçimde gelmeyecektir.
Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Bu işlem bankayla yapılırsa iki haftaya kadar sürebilir. Ayrıca uluslararası para transferi için gerekli ücreti de ödemeniz gerekir. Bloke hesabınıza para transferi yapmak için TransferGo'yu tercih ederseniz paranız hesabınıza dakikalar içinde geçeceği gibi yüksek transfer ücretlerine de katlanmazsınız.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
İşlemin yapılması için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alınır ve internet adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır.
Şifrenizi beş kez hatalı girdiğinizde İnternet Bankacılığı kullanımınız bloke olur.
Emekli vatandaşlar bankanın koymuş olduğu blokenin kaldırılması ve kesintilerin iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurma hakkına sahiptir.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır. Bu durumda karttan bloke kaldırma işlemi için ayrıca bir başvuruya gerek yoktur.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Garanti BBVA bloke kaldırma işleminizi 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi üzerinden, Garanti BBVA şubeleri ve Garanti BBVA ATM'leri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Garanti BBVA Bloke Sorunu
Kart borcunuzu ödemenizin ardından hesabınızdaki bloke 1 is günü içerisinde çözülecektir." Bu SMS'i gönderen Garanti Bankası kredi kartımı k...
Bu da parolanızın bloke olmasına yol açabilir. Bu durumda bloke olduğunda da 444 0 333 numarası üzerinden Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni arayabilir ya da İnternet Bankacılığı ana sayfasından ulaşacağınız "Parola Yenile/Al" adımını kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri