Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Oksijen sensörü arızasının en büyük sebepleri aracınızın yaşı, oksijen sensörü bakım ve temizliğinin aksatılması ve yakıt odasından kaynaklı durumlarıdır.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Bu arıza aracın çekişinin etkiler.
İlgili 22 soru bulundu
Oksijen Sensörünün Arıza Belirtileri
Kötü yakıt ekonomisi: Lambda sensörü sayesinde motor performansı artarken emisyon değerleri azaltılır. Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir.
Oksijen sensörü temizliği için sensörü yerinden sökmeniz gerekmektedir. Kolay bir işlem gibi gözükse de aslında profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir. Söküm işlemi sonrasında balata spreyi ile sensörlerin görülen uç kısımlarına temizleme işlemi uygulanır.
Özellikle dizel olan araçlarda aracın çekiş gücünün düşmesinin en büyük sebebi oksijen sensörünün arızalı olması olabilir. Motor performansını sağlayan oksijen sensörü arıza yaptığında araç hızlanmada sorun yaşar. Hatta araç hız yapamaz ve sürüş olumsuz etkilenir. Bu durum çeşitli trafik kazalarına bile neden olabilir.
Oksijen sensörünün fişini çekmek bir yöntemdir ama kesin sonuç vermez. oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Arızalı olan bir oksijen sensörü aracın çalışmasından başlayarak yakıt sarfiyatına veya performansına kadar birçok şeye etki etmektedir. Bu nedenle arıza durumunda hiç zaman kaybetmeden tamir edilmesi gerekli olan bir parçadır.
Oksijen sensörünün soket ve bağlantı kablolarında kopukluk, kısa devre, oksitlenme, gevşeme meydana gelmiş olabilir. MAF (hava küte ölçer) sensörünün bozuk olması veya kirli olması ya da kablo, soket bağlantı arızası söz konusu olabilir.
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece siz araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
Bu yüzden 1 gram yakıtın yanması sırasında. 14.7 gramlık hava ihtiyacı bulunmaktadır. Bahsedilen oranı yakalamak kolay olmaması sebebiyle işlem sırasında belli miktarda yakıt ya da hava yanmadan kalmaktadır. Tam bu esnada oksijen sensörü devreye girmektedir.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Ayrıca sensör, lambda olarak da adlandırılır. Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur.
Oksijen (Lambda) Sensörü egzoz manifoldunun çıkışında bulunur. Egzoz manifoldunun çıkışında katalitik konvertör bulunmaktadır, lamda sensörü katalitik konvertörden hemen önce, egzoz borusuna sonda şeklinde takılmıştır. Egzoz manifoldu ile katalitik konvertör arasındaki alana “upstream” denir.
Muayeneye hiçbir etkisi yok.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Sensörün çalışıp çalışmadığını en hızlı çözüm olarak seri port ekranından takip edebilirsin eğer yanlış ama yine de değerler üretebiliyorsa bozuk değil demektir. Ancak seri port ekranın boş ise ya sensörün bağlantılarını arduino nun yanlış bacaklarına bağlamışsındır yada sensör arızalıdır.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Gaz, oksijen sensörlerini hemen temizlemeyecektir; en az 8 saat boyunca ıslanmalarına izin vermeniz gerekir. Algılayıcılar gaz kabına batırılıyorken bir noktada kabı alın ve birkaç kez döndürünüz. Bu, sensörlerin tüm parçalarının benzin tarafından temizlenmesini sağlayacaktır.
İlk sıradaki oksijen sensörü motorun hava- yakıt karışım oranına karar verilmesine yardımcı olurken ikinci sıradaki lambda sensörü ise katalitik konvertörün görevini yerine getirip getirmediğini ölçmektedir.
Oksijen sensörleri 1v ila 0,1v değerleri arasında çalışır. Bu değerlerden 1V zengin karışım anlamına gelirken 0,1 V fakir karışım anlamına gelir. Bu değerlerin ortası olan 0,4 ila 0,6 volt arası ideal çalışma aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri