Bankada Müşteri Temsilcisi olarak çalışmak isteyen adaylar yazılı ve sözlü olmak üzere 2 sınava tabi tutulurlar. Banka sınavları iş ilanı başvurularının sona ermesinden 1 hafta içerisinde yayımlanır. Yayımlanan duyuruda adayların sınava nerede ve ne zaman girecekleri belirtilmektedir.
Müşteri temsilcisi olmak için çoğunlukla bir mezuniyet derecesine veya belgeye gerek yoktur. Ancak bazı işletmeler belirli bir alandaki tecrübe veya uzmanlığı tercih edebilir. Müşteri temsilcisi olmak için gerekenler arasında iyi iletişim, problem çözme, organizasyon, müşteri odaklılık ve takım çalışması yer alır.
Üniversitelerin Pazarlama, İktisat, Bankacılık ve ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bireysel müşteri temsilcisi olarak görev alabilir. Bireysel müşteri temsilcisi olmak için belirli bir eğitim alma şartı yoktur. Ancak bazı kurumlar müşteri temsilcisi adaylarına özel eğitim vermeyi tercih eder.
Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
Görevleri arasında, müşterilere şirket hizmetleri ve ürünleri hakkında bilgi vermek, şikayetleri ele almak, teknik sorunları çözmek, faturalama veya ödeme konularında yardımcı olmak, müşteri kayıtlarını güncellemek ve müşteri memnuniyetini artırmak yer alır.
İlgili 32 soru bulundu
Bankaların çağrı merkezleri, ilgili yönetmelik kapsamında, 09.00-20.00 saatleri arasında hizmet verir. Pazar günleri ise arama yapılamaz. Doğru adımları uygulayarak ve sesli yönlendirme sisteminin aracılığıyla ulaşabildiğimiz müşteri temsilcileri bankacılık hizmetlerinin vazgeçilmezidirler.
Üniversitelerin iki yıllık ya da dört yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler bankacı olarak çalışabilirler.
Bankalar, işe alım sürecinde, adaylarda önlisans veya lisans programlarından mezun olma şartı aramaktadır. Mevcut adaylar arasından seçim ise yazılı sınav ve ardından gerçekleştirilen sözlü mülakat ile yapılmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Çağrı merkezinde çalışmak zor mu diye merak ediyorsanız öncelikle satış temsilciliğinin çok da kolay bir meslek olmadığını bilmelisiniz. Fakat her mesleğin zorluğunun olduğunu da unutmamalısınız. Başarılı bir çağrı merkezi satış temsilcisi olmak için çağrı merkezi satış eğitimlerime katılabilirsiniz.
Banka asistanı, bankada müşteri hizmetleri, hesap açma, para yatırma/çekme işlemleri, kredi başvuruları ve diğer bankacılık işlemlerinde müşterilere yardımcı olan kişidir. Ayrıca banka yöneticilerine de destek sağlar. eleman.net'te her gün güncel Banka Asistanı ilanları yayınlanıyor.
Çağrı Merkezi Elemanı olmak için mutlaka bitirilmesi gereken bir ön lisans ya da lisans bölümü bulunmamaktadır. Lise programlarından ya da üniversitelerden mezun olmak yeterlidir. Gerekli nitelikleri taşıyan adaylar, Çağrı Merkezi Elemanı olarak çalışabilir.
Çağrı merkezi müşteri temsilcisi adayları lise mezunu olabilir. Üniversitelerin İletişim, İşletme, İktisat, Halkla İlişkiler Bölümlerinden mezun olabilir.
Genellikle, müşteri temsilcisi adaylarının en az lise mezunu olmaları ve alanlarıyla ilgili temel eğitimleri almış olmaları beklenir.
Müşteri temsilcileri, firmaya ait olan ürün ve hizmetin satışında, pazarlamasında ve satış sonundaki tüm aşamalarda yer alan kişilerdir. Bu temsilcilerin, müşterileri yönlendirmek, ürünler hakkında bilgi vermek, müşteriyi satışa ikna etmek ve müşteriye satış sonrasında destek vermek gibi pek çok görevleri vardır.
BAŞVURU KOŞULLARI
Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olmak. 30 yaşını doldurmamış olmak. Askerlik görevini tamamlamış, muaf ya da tecil ettirmiş olmak.
Eğitim 1 ay sürmektedir. Kayıtlı ders videoları üzerinden uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. Eğitim portalı 24 saat açıktır. İstenilen gün ve saatte giriş yapılabilmektedir.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Bankacılık bölümü üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümden başarı ile mezun olanlara “Bankacı” ya da “Finans Uzmanı” unvanı verilir.
Bu bölümler 4 yıllık olduğu gibi 2 yıllık ön lisans bitirenler ya da lise mezunları da banko görevlisi olabilir. Lise mezunlarının banko görevlisi olabilmek için yeterli bilgisayar bilgisine, sertifikaya ve analitik yeteneğe sahip olması önemlidir.
Özetle Bankacı Olabilecek Ön Lisans Bölümleri
Mezunlar, bankaların muhasebe ve finans departmanlarında çalışabilirler. İşletme Yönetimi: İşletme prensipleri, yönetim, pazarlama, insan kaynakları gibi geniş bir yelpazede temel işletme bilgisi sunar.
Müşteri hizmetleri departmanının genel olarak görevleri şunlardır: Müşteri hizmetleri, kurumun/işletmenin iletişim politikasına uygun iletişim kanallarını kullanır. Online ya da yüz yüze iletişim aracılığıyla müşteri ve hedef kitleyi bilgilendirir.
Çoğu banka şubesi, hafta içi sabah 09:00'da hizmet vermeye başlar ve akşam 17:00'de kapanır. Ancak, öğle arası uygulamaları ve Cuma günü erken kapanma gibi bazı özel durumlar olabilir. Öğle arası saatleri bankadan bankaya değişiklik gösterebilir.
Hafta sonu ya da geceleri çalışmayan firmaların çağrı merkezleri arandığında şu anda mesai saatleri dışındadır şeklinde uyarılar alınmaktadır. Bazı özel firmalar ise müşterilerin memnun olması bakımından 7/24 hizmet verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri