Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Vadeli altın depo hesaplarında ise, vade sonunda altın cinsinden elde edilen faiz gelirleri Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesine göre %15 oranında tevkifata tabi olup; bankalar tarafından yapılan tevkifat bu gelirler için nihai vergi olmakta ve tutarın ne olursa olsun beyan edilmemektedir.
Çalınma ve kaybolma riski olmadan tasarruflarınızı altın olarak değerlendirirken, altın olarak faiz getirisi elde etme imkânı sağlar. Tasarruf Mevduatı Sigortası kapsamındadır. Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Altın alıp satarken banka ya da kuyumcudan olması büyük fark yaratıyor. Bankadan alınan altının değer kazanması uzun zaman sürerken kuyumcudan alınan altında marj oranı çok dar olmasından dolayı kısa zamanda kâra geçiliyor.
Altın Sertifikası
Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır.
Ziraat Katılım altın depo hesabı ile gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu hesaplar için alım satımı yapılan altınlar, 1000/1000 saflıktadır.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Vadesiz Altın Hesabından hesap işletim ücreti alınmamaktadır. İlan ettiğimiz alış fiyatları Bankamızın altın geri alış fiyatlarını, satış fiyatı olarak ilan edilen fiyatlar ise Bankamızın hesaba altın satışı yapacağı fiyatları göstermektedir.
Altın mevduat hesaplarından elde edilen faiz geliri tüm vadeler için %15 stopaja tabidir.
Masraf ve komisyon alınmamaktadır. TL hesaplarınızda 7/24, USD hesaplarınızda ise 09:00-18:00 saatleri arasında alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hesabınızdaki altınların saflığı 1000/1000 olarak belirlenmektedir. Minimum işlem limiti 0,01 gramdır.
Altın Hesabı Açmak Avantajlı mı? Altın hesabı açmanın sağladığı en büyük avantajlardan biri şüphesiz “güvenlik.” Evde saklanan altınların; çalınma, deprem vb. nedenlerle kaybolma ve yıpranma gibi riskleri var. Oysa altın hesabı açmak bu riskleri ortadan kaldırıyor.
Hangi altın alım – satımında vergi var? Altın alım – satımı ticari organizasyona dönüşmediği sürece gerçek kişiler açısından dolaysız vergi kapsamı dışındadır. Peki ya dolaylı vergileme? Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-g maddesine göre “külçe altın” teslimleri “KDV'den” istisnadır.
Tüm vergi ödemelerinizi Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın banka kartları ile İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi veya mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden ya da bu bankalarla birlikte Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankalarının online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak ...
Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı.
Vadesiz Altın Hesabı'nıza faiz işletilmemektedir. Vadesiz Altın Hesabı'nızdaki birikiminiz 650.000 TL karşılığına kadar Devlet Güvencesi altındadır.
Mevduat getirisi için stopaj kesilirken mevcut anapara dikkate alınmaz. Bir diğer ifadeyle, mevduat faizi Gelir Vergisi için anaparanız yerine sadece getiriler üzerinden kesinti yapılır. Örneğin hesap bakiyesi 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir.
Özellikle hangi bankaların altın faiz oranı fazla sorusunun cevabı olarak, Odeabank, Burgan Bank ve İNG bank altın hesapları ilk sıralarda.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Kredi kartı ile altın alırken ödenen komisyon oranı, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir.
Altın fonu ve altın hesabı arasındaki fark şöyle anlatılabilir: Altın hesabı olan kişiler 1TL karşılığında bile altın alabilir. Herhangi bir hesap işletim ücreti yoktur; ancak %1 civarında altın altım satım farkı vardır. Altın fonunda ise yatırımcılar ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altına yatırım yapar.
İş Bankası Vadesiz Altın Hesap ile gram altının yıl boyunca kazandığı değerin oranında bir kazanç elde edebilirsiniz.
> vadesi 6 ay ile 1 yıl arasında (1 yıl dahil) olan hesapların faiz getirisinden %12, > vadesi 1 yıldan uzun olan hesapların faiz getirisinden %10 stopaj kesintisi yapılır. Devlet tarafından uzun vadeli yatırımları teşvik etmek amacıyla vadeli mevduatın vadesi uzadıkça genelde stopaj oranı daha düşük tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri