Açıldıktan sonra buzdolabında 2 (iki) gün içinde tüketilmelidir.
Açılmış poşet buzdolabında 1 hafta dayanır, açılmamış vakum 1 ay, buzlukta 2.5 ay dayanır.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir. Yapışkan doku: Pişmiş somon dilimli ve kalın yapısını kaybettiyse, üzerinde yapışkanlık varsa çöpe atmanız gerekir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
1- Krem peynir ve salatalık ile somon fümeli sandviç. 2- Somon füme ve kremalı makarna. 3- Biraz mayonez ve yoğurt ile robottan geçirip, Frenk soğanı, dereotu, ve bol karabiber ile karıştırarak rillettes benzeri bir dip. 4- Balık köftesi yaparken içine doğranmış somon füme karıştırmak.
İlgili 31 soru bulundu
Son tüketim tarihine kadar 0-4 C'de muhafaza edilmelidir. Ambalajı açıldıktan sonra 2 (iki) gün içerisinde buzdolabında muhafaza edilerek tüketilmelidir.
İçerdiği omega-3 yağ asitleri, B1, B2, B3, B6, B12 gibi B grubu vitaminleri ve yağda eriyen A ve D vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruma sağlar. İyot ve selenyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin kalp için ne kadar sağlıklı olduğu biliniyor.
SAKLAMA KOŞULLARI
-18°C'de son tüketim tarihine kadar derin dondurucuda saklayınız.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Taze somonun rengi parlak pembe veya turuncuya dönük olur. Eğer somonun rengi soluk ve matsa o zaman büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Somonunun içerisinde tazeliğini gösteren belirgin beyaz çizgiler olmalı.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir. Somon füme ile hazırlanan salata ve sandviçler diyet listelerinde en büyük kurtarıcıdır.
Fileto edilmiş somon balığı etinin kılçık ve derisinin alınarak kuru tuzlanması, dumanlanması, soğutulması ve küçük parçalar halinde vakum ambalajlanması ile elde edilen bir üründür.
Somon Fümenin Çiğ Balıktan Farkı Nedir? Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir.
Geleneksel yöntemlerle tütsülenerek fümelenen Norveç somonu, hafif ve lezzetli dokusu ile aperatif tabaklarını zenginleştiriyor. Migros parça somon füme ile lezzetli menüler hazırlayabilirsiniz.
Somon fümelerini pişirmek için yapışmaz tava kullanın. Somon balığının içerisinde yağ asidi olduğu için, pişirme esnasında yağ kullanmayın. Somonların pişmesi yaklaşık 4 dakika sürer.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Haşlanmış sebzeler, elma ve limonlu su ile birlikte sulu besin ve çorba tüketmek de önerilir. Zehirlenmenin ardından en az iki gün beslenme aynı şekilde sürdürülür. Mide eski işlevine kavuştuktan sonra mideye yüklenmeden eski beslenme alışkanlığına geçilebilir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
4- Soğuk füme deniz ürünleri yenilmemelidir.
Dondurulan deniz ürünlerini çözdürdükten sonra mutlaka tüketmelisiniz. Tekrar dondurmayın.
Et fümeleme yöntemi insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar gelen özel bir pişirim tekniğidir. Besinlerin daha uzun ömürlü olması için uygulanan bu yöntemin diğer adı da tütsülemedir. Çok sert odunların yakılmasıyla meydana gelen dumanda etin bir süre pişme durumuna fümeleme denilmektedir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Fileto edilmiş somon balığı etinin kılçık ve derisinin alındıktan sonra kuru tuzlanması, sıcak dumanlanması, soğutulması ve porsiyonlanarak vakum ambalajlanması ile elde edilen bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri