Konut kredisinde ev teminatı gerektiği için bankalar genellikle kefil talep etmez. Ancak kredi notunun yetersiz olması, çalıştığın kurumun güvensizliği, gelirinin krediyi karşılamaması gibi nedenler dolayısıyla kefil talep edilebilir. Bankalar, kredi vermek için bireyleri detaylı bir şekilde incelerler.
Bankalar kredi verirken bazı durumlarda kredi talep eden kişiden kefil göstermesini isteyebilir. Kredi çeken bir kişiye kefil olarak, çekilen kredinin zamanında ödeneceğine referans olunur. Kefil olmak resmi bir işlemdir ve imza ile gerçekleştirilir. Kefil, aynı zamanda kredinin ödeneceğinin bir güvencesidir.
Kredi alacak olan kişinin borç ödemelerini düzenli yapması, bankalar için önemli bir kriter olarak dikkat çekiyor. Kişi, borç ödemesini düzenli yapmazsa ya da borcunu ödeyemezse genellikle kredi çekilirken kefil olan kişi, borcu ödemek durumunda kalıyor. Ancak, her kredi başvurusunda kefil gerekliliği bulunmuyor.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Bir kredi için kefil olmak aslında kendi başınıza kredi almak gibidir. Kefil, kredinin geri ödenmesinden en az borçlu kadar sorumludur. Kefil, kredi ödemelerinde gecikme olması veya kredinin kapatılamaması durumunda borçlu yerine krediyi bankaya ödemeyi garanti eden kişi olarak da açıklanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kefil eğer gelecekte doğacak bir borca kefil olduysa, henüz borç doğmadan önce, örneğin borçlunun hesabına henüz kredi tutarı yatmadan önce kefil olmaktan vazgeçebilir. Borç daha doğmadığı için bu durumda kefillikten vazgeçmek kolaydır. Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır.
Kefil olan kimse asıl borç sahibinin borcunu ödemezse hapse girebilir. Bu durum hukuki sürecin başlatılması ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borç yükümlülüğü asıl borç sahibinin borcunun vadesinin gelmesi ve borcun ödenmemesi ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borcu sahiplenmemesi gibi durum söz konusu olamaz.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
TBK 598. maddesinin, “Kefalet, on yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak on yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilir.” hükmü uyarınca on yıllık sürenin istisnaları açığa kavuşmuştur.
Peki, birine kefil olmak kredi çekmeye engel midir? Alacaklı kişi kefil olandan çekilen krediyi veya borcu vadesinde alıyorsa ve kredi sisteminde bir problem olmadığı gözüküyorsa, kefil olan bir kişi kredi çekebilmektedir.
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Genel olarak bankalar, gelir belgesi olmadan 10 bin TL'ye kadar kredi imkânı sunabiliyorlar.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Banka kredi başvurusu yaptığınızda sizin kredi notunuzun yanı sıra maaşınıza ve SGK prim ödemelerinize bakar. Örneğin bankaların bir çoğu aynı iş yerinde en az altı ay çalışmış olmanızı ister. En az altı ay sigortalı çalışmayan kişiye kredi kullandırmak istemezler.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
Genel itibarıyla kredi borcu olan birinin kefil olması bankalar tarafından onaylanmayan bir husustur. Kefil olacak kişinin önceden borcu olması ve ikinci borçlu sayılması durumunda bankalar tarafından detaylı incelemeye yapılmakta ve genellikle borçlu kefil gösteren krediye başvuranın başvurusu reddedilmektedir.
Kefilin asıl borçtan sorumluluğu borcun vadesinin gelmesiyle başlar. Borcun muaccel hale gelmesi için ihbar çekilmesi gerekli olan hallerde kefile de ihbar çekilmesi gerekir. Kefil için de borcun muaccel hale gelmesi yapılacak ihbarla gerçekleşir.
Birden Fazla Kişiye Kefil Olunur Mu? Birden fazla kişiye kefil olunabilir. Ancak kefil olunabilmesi için mutlaka bankaların onay vermesi gerekir. Kefil olunan borç tutarının kefil olan kişinin ödeyebileceği kadar olduğundan emin olunduktan sonra banka tarafından kefillik kabul edilir.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Borçlunun iflâsı halinde alacaklı alacağını iflâs masasına kaydettirmek ve kefili durumdan haberdar etmekle yükümlüdür. Aksi halde zarar oranında kefile karşı sorumludur. Alacaklı borcun muaccel olması halinde kefil tarafından yapılan ifayı kabul etmekle ve onu borçtan kurtarmakla yükümlüdür.
On yıllık sürenin dolmasıyla birlikte gerçek kişi kefilin sorumluluğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak süre dolmadan kefile karşı takip başlatılmış yahut dava açılmışsa sorumluluk süresinin dolması söz konusu takip veya davayı olumsuz etkilemeyecektir.
Fiilen işlem tamamlanmadan kişi vazgeçebilme hakkına sahiptir. Kredi sözleşmesinde kefalet tarihi ve kefalet bitiş süresi bulunmuyorsa, ilgili sözleşme yasal açıdan geçerli olamayacağı için kefillik sonlandırabilir. Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Kefil kredi notu ve sicil incelemesi
Aksatılacak olan ödemeler hem müşteri için hem de banka için son derece önemli problemlerin ortaya çıkmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri