Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesi uyarınca mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan, hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 (on) yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Bankalarda bulunan hesap, katılım fonu ve emanetler; zaman aşımına uğradığı takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Türkiye Merkez Bankasında bulunan hesabına aktarılır. Dolayısıyla zaman aşımına uğrayan hesaplar herhangi bir şekilde geri alınamaz.
Her durumda ödemenin düzenli yapılması kasa kullanımının devam etmesi açısından son derece önemlidir. Ödemenin gecikmesi veya yapılmaması durumunda kasadaki eşyaların geri alınması gerekir. Ödenmeyen aylık bedel depozitodan karşılanır. Daha sonraki ay yeniden ödeme yapılmazsa noter huzurunda kasa açılır.
Mevduat zaman aşımı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'inci maddesinde düzenlenir. Bu maddeye göre bankalarda yer alan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, müşterinin en son talebi, işlemi ya da yazılı talimatı tarihinden itibaren on yıl boyunca işlem görmezse zaman aşımına uğrar.
İlgili 18 soru bulundu
Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
Peki, kullanılmayan banka hesapları kapanır mı? İşte cevabı... Kullanılmayan banka hesapları için 2006 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62'nci maddesine göre; bir süredir kullanılmayan, unutulmuş olan hesaplar kapatılıyor.
Kiralık kasaların felaketlere karşı sigortası oluyor mu? Deprem, yangın ve sel gibi felaketler halinde kasalar sigortalı ancak içinde ne olduğu bilinmediğinden tam karşılık mahkeme yoluyla alınabiliyor.
Kiralık kasa sahibinin ölmüş olduğu banka tarafından kendiliğinden haber alınmaz. Kiralık kasanın açılması (eğer mirasçıların da böyle bir kasanın varlığından haberleri var ise) mirasçıların talebi ile olur.
Ortak Kiralık Kasayı Eşim Açabilir Mi? Kiralık kasa ortağı olan bir kişinin eşi, genellikle kasanın içeriğine erişme hakkına sahip değildir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Tamamlanmış suçlarda, dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği günde başlar. Şarta bağlı suçlarda, şartın meydana geldiği gün suç tamamlanmış sayılır. Şekli suçlarda, şekli hareketin yapıldığı an suç tamamlanmış olur. Teşebbüs halinde kalan suçlarda, son icrai hareketin yapıldığı gün, suçun işleniş tarihidir.
TBK 146. maddesinde belirtilen 'kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
Borçlunun o bankada gerçekten mevduatının bulunup bulunmadığı, ancak birinci haciz ihbarnamesinden sonra belli olacaktır. Borçlunun üçüncü kişilerdeki (bankadaki) alacağı menkul hükmündedir (m.106, II). Bu nedenle, bankadaki mevduatın haczi taşınır haczi gibi yapılır.
Bankalar, kiralık kasada saklanan nesnelere el koyamaz ya da kasanın müşteri tarafından açılmasını engelleyemez. Kasa ancak ve ancak mahkeme kararı ile yasal uygulamalara uygun durumlarda açılabilir.
Bu sebeplerle İcra İflas Kanunu'nun 89. Maddesi, kiralanan kasalarla ilgili uygulanmayacaktır. Ödeme emrindeki müddet dolduktan sonra, alacaklının icra dairesinden talepte bulunması üzerine bankadaki kasanın içeriği için haciz işlemini başlatması mümkündür.
Miras bırakana ait bankada bulunan kiralık kasanın açılması
Miras bırakanın bankada bulunan kiralık kasasının açılması, mirasın paylaşımı sırasında yapılır. Kiralık kasada bulunan eşyalar, miras bırakanın vasiyeti yoksa, yasal varisler arasında paylaştırılır.
Kasa bir kişi tarafından ortaksız kiralandıysa; kiralayan kişi dışında noterden onaylı vekaletname ile vekil tayin edilen bir kişi tarafından açılabilir. Ayrıca, bir başkasının kasayı açabilmesi için banka şube müdürünün de onayı ile banka tarafından hazırlanan “Kiralık Kasa Kullanımı Yetki Belgesi" de düzenlenebilir.
5. Kiracı kasa dairesinin tabi tutulduğu emniyet tedbirlerine uymaya, özel kasası kiralık kasa dairesi sorumlusu tarafından kilitlenirken hazır bulunmaya ve kasa anahtarını kilitten bizzat çıkarmaya mecburdur. Banka, kiracının anahtarını kasanın kilidinde unutmasından dolayı hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Bankalardan kasa kiralamak için kasaların bulunduğu şubelere yönlendirme yapılır. Hangi bankanın hangi şubelerinde kiralık kasa bulunduğu bankaların internet sitelerinden ya da kişinin direkt internet bankacılığı hesabından görüntülenebilir. Bazı bankalar, kasa için depozito talep edebilir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Bankalar kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplardan hesap işletim ücreti alabilecekler. Ancak bu ücret alınmadan önce müşteriye bilgi verilecek. 30 gün içinde hesap kapatılmazsa banka işlem ücreti alacak.
Vefat işlemleri sonrasında banka hesapları otomatik olarak kapamaz. Vefat eden kişinin yakınları, banka hesapları hakkında bilgi almak istiyorsa banka şubelerini ziyaret edebilir. Daha kolay bir yol aranıyorsa Bankalar Birliği'ne de başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri