Tıbbi terminolojide sistit, kelime anlamıyla mesane enflamasyonu, yani mesane enfeksiyonudur. Sistit belitilerini ise idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, çok idrar varmış gibi hissedip idrar yapamama, tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Halk arasında sık sık idrara çıkma durumuna “sistit” deniyor.
Sık idrara çıkmanın nedeni sistit gibi mesane, böbreklerde taş ya da enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonları, prostat sorunları, menopoz, gebelik, diyabet, stres ve çok fazla sıvı tüketimidir. Sık sık idrara çıkmaya neden olan durumlar şunlardır: İdrar yolu enfeksiyonu ve sistit. Prostat büyümesi.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Sık sık idrara çıkma durumunun üriner sistem enfeksiyonları, hamilelik, mesane irritasyonu, idrar yolu tıkanıklıkları, vajinal enfeksiyonlar, interstisyel sistit gibi farklı birçok sebebi olabilir. Fakat bu durumunun altında yatan nedeni bulabilmek için bir uzman hekime başvurmak şarttır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu hastalığın şikayetleri arasında da damla damla idrar yapma ve sık sık tuvalete çıkma durumları vardır. Kısaca toparlayacak olursak damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucu karşımıza çıkabilir.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve kasık bölgesinde ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane sarkması kadınlar arasında yaygın şekilde görülebiliyor. Özellikle normal doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkan mesane sarkması sosyal yaşamı ve kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor.
İdrar yolu enfeksiyonları: Toplumda sık idrara çıkma şikayetinin en yaygın sebebi idrar yolunda gelişen enfeksiyonlardır. Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar.
Sistit Belirtileri Nelerdir? Sistit durumunda görülen yaygın belirtiler sık sık idrara çıkma ve idrarda yanma, normalden daha sık ve ani idrar yapma ihtiyacı, idrarda kan görülmesi, idrar renginin bulanıklaşması, koyu renk alması ve kötü kokmasıdır.
Kadın Ürolojisi: Ürojinekoloji olmak üzere iki dalı birlikte barındıran alt bilim dalıdır. Pelvik organın sarkması, idrar kaçırma ve aşırı aktif mesane gibi rahatsızlıklar ile ilgilenilmektedir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur. Taşma inkontinansı: Kişide sürekli veya kesintili idrar akışının olmasıdır.
Stranguria(Strangüri): Damla damla ve ağrılı idrar yapma.
Kadınlarda sistoskopi nasıl yapılır? Kadında sistoskopi işlemi direkt idrar kanalından, idrar kesesine dikkatlice itilerek girilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
Mesane kanseri en sık, akciğerler, karaciğer veya kemiklere metastaz yapar.
Urgency: Ani idrar yapma isteği gelmesi durumudur. Hastalarda idrar hissi geldiğinde bunu geciktiremezler ve yapmak isterler. Urge inkontinans: Ani idrar isteği ile birlikte ile birlikte idrar kaçırma (urge inkontinanas). Ani idrar hisi gelen hastalar idrarlarını tutamazlar ve kaçırırlar.
Poliüri: Vücudun günde fazla miktarda idrar yapması demektir. Noktürnal poliüri: Vücudun geceleri çok miktarda idrrar üretmesi. Mesanenin depolama sorunları: Mesanenin idrar depolamasındaki sorunlardan kaynaklanan durumdur.
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. Sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı (UUI) tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri