Yeni imar yönetmeliği, binalarda yer alan birimler için minimum metrekare ölçüsü tanımlamıştır. Buna göre salon 12m2'den daha küçük bir alana sahip olamaz. Yatak odası için bu alan 8m2 olarak tanımlanmıştır. Mutfak için minimum alan 3.3m2 iken banyo ve tuvalet 4.20m2'den küçük olamaz.
Banyo ölçüsü
Bir apartman dairesindeki bir banyonun ölçüsü optimumda 15 metrekaredir. Yeni imar yönetmeliğine göre banyo (yıkanma yeri) ve tuvaletin bir arada olduğu alan, 4.20 metrekareden küçük olamaz. Bu ölçülere, alanın temel eşyaları rahatlıkla girmelidir.
İdeal bir 2+1 dairede ebeveyn yatak odası, ortalama 14-18 metrekare arasındadır. Bununla birlikte, eğer ebeveyn yatak odasında bir ebeveyn banyosu bulunuyorsa bu banyonun ölçüleri ortalama 3-4 metrekare olmalıdır.
Klozet ve Duş alanı
Tip 1 Banyo genişliği 3,30 cm x 150 cm yani yaklaşık olarak 5,00 m2 bir alana sahiptir. Ve kullanışlı/standart ölçüdür diyebilirim.
Aşağıda verilen ölçülere göre 3+1 daire net alanı en az 90 metrekare, en fazla 121 metrekare olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Örnek; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir. Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, bu aslında dikdörgen bir cismin alanını hesaplamak demektir.
Mümkünse yatak odası olarak seçilecek odanın en az 11 m² olmasına dikkat edilmelidir. Dilediğiniz bir yatak odası takımına yer verebilmek içinse yatak odalarında 15 m²'lik bir alan daha uygun olacaktır.
Ancak genel itibarıyla kullanılan en ideal ölçüler ise; 80 X 80 oval küvetli duş teknesi ile 120 X 80 diktörtgen boydan uzun enden dar olan duş teknesi modelidir. Standart olarak üretilmiş duşakabin ölçüleri ise şu şekildedir: 70 X 70. 80 X 80.
Mutfak için minimum alan 3.3m2 iken banyo ve tuvalet 4.20m2'den küçük olamaz. Tüm bu alanlar, karşılanması gereken asgari standartlardır.
Evet, 90x90 duşakabinler standart boyutlardandır ve banyo alanlarına uygun olarak tasarlanmışlardır.
Ayrıca yasa koyucuların ve diğer yasal mercilerinde İskân Kanunlarında ses yalıtımını ve ebeveyn banyosu yapımını zorunlu kılması gerekir.'' dedi.
Ebeveyn banyosu içerisinde genellikle duş bulunur. Alan genişliğine göre tuvalet ve lavabo da yer alabilir.
Oda içerisinde yer alan banyolar gerek kullanım rahatlığı gerek mahremiyet ihtiyacı bakımından birçok avantaja sahiptir. Özellikle çocuklu ve geniş aileler için ebeveyn banyosu, temizlik ve hijyen ihtiyacının giderilmesinin yanı sıra ebeveynler için, özel kullanıma sahip, mahrem bir alanı da tanımlar.
Örneğin; uzun kenarı 5, kısa kenarı 3 metre olan bir banyonuz var. Bu iki değeri çarptığınızda (5x3), sonuç olarak elde ettiğiniz 15 değeri banyonuzun kaç metrekare olduğudur.
Açık Renk Fayanslar
Açık renklerde fayans kullanmak banyoları daha büyük göstermek için iyi bir yöntemdir. Çünkü koyu renkler iç mekânı daha daraltırken açık tonlar baskın olduğunda çok daha geniş bir ortam sağlanır. Dolaplar, fayans, duvar rengi, lavabo, küvet ya da duşa kabin beyaz, kırık beyaz tonlarda olmalıdır.
Küvet ya da duş, bu alanda en çok yeri kapladığı için kapının en uzağına, boş olan duvar boyunca yerleştirin. Lavaboyu kapıyı açınca görünen yan duvara, klozeti ise lavabonun karşısına ya da küvetle lavabo arasına yerleştirebilirsiniz. Burada amacınız klozeti mümkün olduğunca gizlemek olmalı.
a) 1 ila 6 katlı binalarda dar kenarı 1.50 metreden ve alanı 4.50 m2'den, b) 7 ve daha fazla katlı binalarda dar kenarı 2.00 metreden ve alanı 9.00 m2'den, az olamaz.
Klozet ölçüleri tasarıma göre değişse de standart bir ürünün ortalama genişliği 35 cm, uzunluğu 50-60 cm, yüksekliği ise 40 cm'dir. Ancak, rezervuarın gömülü ya da dışarıda olmasına göre bu ölçüler değişiklik gösterebilir.
Hol: Hol, evin giriş bölümü veya iç mekâna geçiş alanı olarak kullanılan bir alandır. Holün boyutu genellikle evin genel tasarımına ve büyüklüğüne bağlıdır. İdeal olarak, bir hol genellikle en az 4 ila 6 metrekare arasında bir alana sahip olmalıdır.
Duşakabin zeminlerinde şampuan ve su gibi kaygan özellikli maddelerin kayma riski oluşturması ve yaşanmış kazalar nedeni ile kaydırmaz özellikli zemin kaplama malzemelerinin daha yaygın olarak kullanılmasına neden oluyor. Kaydırmaz duşakabin zemini özellikle teknesiz duşakabinler için en ideal tercih olacaktır.
Türk Dil Kurumuna göre 'duşakabin' yazımı doğru değildir. Duşakabin kelimesinin doğru yazımı 'duş kabini'dir.
160x190 Yatak: Küçük ve dar olan yatak odaları için 160x190 ebattaki çift kişilik yatak ölçüsü ideal bir seçenek olacaktır. 160x200 Yatak: 160 genişliğine göre daha uzun boyutta yatak isteyenler için 160x200 ebat, bir yatak odası için yeterli olacak standart ölçülere sahiptir.
Tek kişilik yatak ölçüleri 80x180 ölçüsü ile başlayarak 90x190, 90x200 ve 100x200 olmak üzere farklı boyutlarda üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri