Pek çok çeşidi olan bitkinin banyo için en uygun çeşitlerini; aşk merdiveni, baldırıkara, kuş yuvası ve düğme olarak sıralayabiliriz.
Çok kuru alanları sevmeyen, neme ihtiyaç duyan bitkiler, banyoda yetiştirilebilir çünkü evlerin en nemli alanı banyolardır. Ancak güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkiler, kesinlikle banyoda konumlandırılmamalıdır. Aksi halde bitkinizin yaprakları ya da çiçekleri solabilir, hatta canlılığını yitirebilir.
Doğrudan güneş alan ortamları sevmeyen bu bitki, çok yüksek neme dayanamayabilir. Bu yüzden misafir banyosu gibi çok sık kullanılmayan banyolar için daha uygundur. Lüks spa merkezlerinin favori bitkisi olan orkide, hoş görünümü ile banyoya otantik bir hava katmanızı sağlar.
Eşsiz formuyla her mekanı güzelleştiren ve bulunduğu ortamı canlı bir yaşam alanına çeviren Dolgun Formlu Tesbih Çiçeği (İnci Tanesi - Senecio Rowleyanus) bitkisini banyo, yatak odası, mutfak, salon, oturma odası gibi ev ve ofislerinizdeki iç mekanlarda yetiştirebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
8 -) Paşa Kılıcı (Sansevieria)
Şık saksıda sunulan Paşa Kılıcı, banyonuza özel bir hava katacaktır. Özel dekore edilmiş banyolarda sıklıkla gördüğünüz bir bitki var sırada; Paşa Kılıcı. Aslında bir sukulent türü olan Sansevieria, tropik ortamlara alışkın olduğu için nemli banyoya uyum sağlar.
Yeterli ışık alan ortama yerleşirerek toprağının kurumasına ve aşırı sulanma yoluyla mantarın önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Çiçeğinizi pencereye mümkün olduğunca yakın yerleştirmelisiniz; doğrudan gelen güneş ışığıyla bile başa çıkabilirler, ancak yaz mevsiminde onları daha sık sulamanız gerekebilir.
Monsteranız evinizin hemen hemen her yerinde hatta banyolarınızda bile büyüyebilen bakımı oldukça kolay bir bitkidir.
Banyonuza katacağınız bitkilerin suya dağılmasını istemiyorsanız, tariflerdeki bitkileri bir tülbentin ya da kesenin içinde olacak şekilde suya ilave edebilirsiniz. Ya da bitkileri demlikte ya da tencerede 1 litre kaynamış suyun içerisine ekleyip 15 dakika demledikten sonra süzerek de banyo suyuna katabilirsiniz.
Mutfakta yetiştirebileceğiniz çiçekler hakkında kısaca bilgi verecek olursak eğer mutfağınızda yetiştireceğiniz çiçek türleri kısaca şunlardır; aloa vera, menekşeler, gerberalar, güller, papatyalar, baharatlar ve minyatür kaktüslerdir.
Bunun nedeni, karbondioksit salgılayan başka bir canlı olmadan uyumanın vücudunuzu yormamasıdır. Karbondioksit salgılayan başka bir canlı ile aynı odada olduğunuzda, nefes alırken yatakta daha fazla hareket edersiniz. Tüm bitkiler geceleri karbondioksit salmaz.
Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.
Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Banyoya girerken sol ayakla girilir ve giyinik olunması gerektiği söylenir. Banyo yaparken ise alt iç çamaşırı ile yıkanmak gerekir. Yıkandıktan sonra gusül abdesti alınır. Banyo yaparken suyu fazla kullanmamayı da peygamber efendimiz söylemiştir.
Banyo köpüğünü küvete su doldururken ekleyebilir, tazyikli suyla köpüğün oranını arttırabilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı etkileri olduğu bilinen lavanta, melisa, papatya ve gül gibi bitkisel yağları da banyo suyuna ilave edebilirsiniz.
100 gr tıbbi papatya çiçeği 1 litre suda 10 dakika demlenip süzülür. Bu su ile banyo yapılır. Banyo suyuna papatya yağı da damlatılabilir (4). 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği / 150 ml kaynar su / 5 dakika demlenir.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Deve tabanına fazla su verdiğinizde ya da mineral oranı çok yüksek olan bir döneme denk geldiğinizde, yapraklarında terleme meydana gelir. Deve tabanının ağlaması ya da terlemesi adı verilen bu durum tehlikeli bir olay değildir. Köklerinde ve yapraklarında fazla olan suyu terleyerek atmak istemiştir.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Deve tabanı çiçeği delikli yaprakları bulunan bir bitki türüdür. Uzun ömürlü bir çiçek olması nedeniyle uğur getirdiğine inanılır. Gösterişli yapısı nedeniyle kalıcılığı simgeler. Bu nedenle en sık hediye edilen iyi dilek bitkilerinden biridir.
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Küpe çiçeği ılıman iklimi sever. Bu nedenle bitkiyi çok soğuklardan ve çok sıcak havalardan korumak gerekir. Küpe çiçeği ilkbahar ve sonbaharda pencere kenarında durabilir. Fakat yaz sıcaklarının çok yoğun yaşandığı bölgelerde direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Yaz aylarında haftada bir defa sulama yapılması yeterli olacaktır. Kış aylarında ise sulama sıklığının azaltılması gerekmektedir. Prenses çamı kesim yoluyla ve tohumlama yapılarak basit bir şekilde çoğaltılabilir. Gübreleme yaz aylarında 3 ya da 4 haftada bir düzenli olarak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri