Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
"Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir." (Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6) buyurmuşlardır. Bu hadis, tavsiye hükmünde olup, haram kılmak anlamında değildir.
Eğer duşu başka kişilerle paylaşıyorsanız bu kişilerin herhangi bir enfeksiyonu olup olmadığını bilemezsiniz. MRSA gibi enfeksiyonlar, duş zemini yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle umumi duşlarda idrar yapmamak herkes için en sağlıklısı olacaktır.
Ancak avret mahallini bir şeyle örterse mekruh olmaz. Ve yine rüzgâra karşı, yol üzerine, caddeye, sokağa, evin kapısının önüne, meyve veren ağaçların altına idrar ve büyük abdest yapmak ve o hâlde bir şey yemek, fazla durmak ve sağ el ile temizlik yapmak mekruhtur.
CEVAP: Hadis kitaplarında Nebîmizin genellikle oturarak küçük abdestini bozduğu nakledilmektedir. Sünnet olan budur. Fakat bazı özel durumlarda -ki bu ihtiyacını gidereceği yerin temiz olmadığı durumlardır- onun ayakta abdestini bozduğu da vâkîdir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
- Tuvaletlere yemek ve çay artıkları dökmek veya tuvaletlerde sigara içmek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir.
Haramlığın söz konusu olmadığı durum, su kişiye ait olduğu ve taharet için başka suyun bulunduğu, o suyun tek su olmadığı durumdur. Ancak o su başkasının mülkü olursa veya kamuya ait olursa yahut ona ait olmakla birlikte başka su bulunmaz ve vakit girdiğinden o su ile abdest almak zorunlu olursa haram olur.
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz.
Kadınların cinsel organlarındaki yanma ve kaşıntıları sıcak idrar ile yıkamak faydalıdır. Arı sokmasına karşı hemen idrarla ıslatmak birebir gelir. Çeyrek saat, kendi idrarımla ıslatılmış, burun için delik açılmış bir bezi yüzümde tutmak harika bir etki yapıyor. Cilt dinleniyor, siyah noktacıklar yok olup temizleniyor.
Kendi idrarınızı içmenin hiçbir sağlık faydası yoktur; hatta bana kalırsa kişiye ciddi zararlar bile verebilir. İdrarınızı vücudunuza her koyduğunuzda, gerisingeri dışarı çıkacaktır ve hatta her seferinde daha da yoğun olacaktır. Bu, sağlığınız için iyi değildir ve sindirim kanalınıza zarar verebilir.
İdrarın %91 ila %96'sı sudan oluşur. Geriye kalan bileşenleri arasında inorganik tuzlar, üre, organik bileşikler ve organik amonyum tuzları yer alır. Üre, katı maddelerin yaklaşık yarısını oluşturur. Ortalama pH değeri 6,2 olan hafif asidik idrarın sağlıklı bir insanda değeri 5,5 ile 7 arasında değişebilir.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
Akan çok su içinde küçük abdest bozmak, haram değildir. Çünkü yasak, durgun suya attir. Fakat akan ve çok olan su içinde küçük abdest bozmaktan sakınmak daha iyidir.
Çatallı İdrar – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
“Birçok erkek mesanesini tam olarak boşaltamazsa idrar yapmak için oturur. Oturduğunuzda karın kaslarınızı daha fazla kullanabiliyor ve mesanenizi tam anlamıyla boşaltabiliyorsunuz” dedi.
Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Banyo, sadece adı banyodur diye pis değildir. Temizlenmiş bir banyoda namaz bile kılınabilir. Çorapla basılan yer temiz ise bir sorun yok demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri