Saksı değiştirme işlemi için ilkbahar aylarını seçmeniz çiçeğin gelişimine de fayda sağlar. Saksı belirlerken suyun topraktan süzülüp gidebileceği ürünleri tercih etmeniz önemlidir. Barış çiçeğine ilk saksısı için seçim yaparken de köklerin ucu ucuna sığacağı çok geniş olmayan saksılar tercih edilir.
Barış çiçeği saksısı nasıl olmalı diyen çiçek tutkunları, orta büyüklüktekileri almalıdır. Saksı seçerken dikkat edilmesi gereken en mühim nokta, köklerdir. Bundan dolayı, köklerin uzaması ve bitkinin gelişimi için biraz geniş olanlar tercih edilmelidir.
Güneş - Işık. Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir.
Barış çiçeği, kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Ancak kökleri hassas olduğu için, köklerini ayırma işlemi saksı değişimiyle aynı zamanda yapılmalıdır. Kökten ayırma işlemini uygularken çok dikkatli olmalı ve köklerin zarar görmesini engellemelisiniz. Ayrıca her bitkiden yalnızca 1 yeni kök almanız gerekir.
Lif ve torf bakımından zengin olan topraklar bitkinin verimli bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. 18 ila 28° aralığındaki sıcaklıklar, barış çiçeği için idealdir. Nemli toprakları seven barış çiçeğinin toprağını hiçbir zaman susuz bırakmamalısınız. Fıs fıs yardımıyla yapraklara su püskürtmesi de mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Sıcak yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalıyorsa sık sık toprağını kontrol edin. Toprağı yeterince kuru ise mutlaka sulayın. Kış mevsiminde ise haftada 1-2 kez sulanması yeterli olacaktır. Barış çiçeği sulama tekniğine uygun bir sulama işlemi yapmaya özen gösterin.
Yukarıda da söylediğimiz gibi barış çiçeğinin toprağı sürekli nemli tutulmalı, kurumasına izin verilmemeli. Bu nedenle yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama yapılabilir.
Barış çiçeği, çiçek hastalıklarına karşı dayanıklıdır ancak iyi bakılmadığı takdirde yapraklarında kuruma ve sararma görülebilir. Kırmızı örümcek, yaprak biti ve unlu bitlerin bulaşmasıyla yapraklarında sararma ve kuruma olabilir. Hatalı sulama ve yetersiz bakım bunların nedenlerinden biri olabilir.
“Barış çiçeği nasıl çiçek açar?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yeterli miktarda ışık alan, uygun bir yerde konumlandırılmış olan ve kavurucu sıcak altında tutulmayan barış çiçeği kısa süre içinde büyür. Barış çiçeği saksı değişimi esnasında zarar görmemelidir.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir. Bu sayede çiçek canlılığını korur.
Fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, barış çiçeği yaprakları periyodik olarak nemli bir bezle temizlenmeli ve toprağı havalandırılmalıdır. Barış çiçeği, ayrıca düzenli gübreleme ile beslenmelidir. Bitkinin büyümesi için iki haftada bir azotlu gübre uygulanması önerilir.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
Saksı Değişimi: 2-3 yılda bir saksı değiştirme işlemi yapılabilir. Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır.
Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur. Eğer bitkinizi yeni satın aldıysanız yerine alışması için ona 2 hafta vermeli ve daha sonra saksısını değiştirmelisiniz. Yeni saksının eski saksıdan daha büyük olmasına dikkat edin ki saksı değişiminiz faydalı olsun.
Barış Çiçeği (Peace Lily)
Havada bulunan kimyasallardan benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyağı temizleme konusunda en etkili bitkilerden biri ise Barış Çiçeği.
3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir. Havayı formaldehit, benzen, aseton, alkoller ve trikloroetilenden temizledikleri bilinmektedir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur. Bunların ilk üç tanesi su ve hava içindedir. Son üç tanesiyse topraktan temin edilmektedir.
Dua çiçeğinin yapraklarının kıvrılması az sulandığına işaret eder. Bitkimiz su ihtiyacını yapraklarını buruşturarak belli eder.
Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak da bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir.
Barış çiçeği bakımı çok zor olmasa da ortalama bir ev bitkisinden biraz daha fazla dikkat gerektirir. Yeterince sık beslemek, çok fazla veya çok az ışık almadıklarından emin olmak ve onları yeterince sulamak gerekir.
Spatifilyum bitkisinin beyaz çiçeklerinin teslimiyet ve barış çağrısı olan beyaz bayrağı sembolize ettiğine inanılıyor. Bu sebeple de eski düşmanlıkları sona erdirmek, barışmak için adım atmak ve tekrar bir araya gelme niyetini belli etmek amacıyla Spatifilyum çiçeği hediye edilmesi, oldukça yaygın bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri