Lavantanın uzun süre canlı kalmasını ve mis gibi kokmasını istiyorsanız; dönem dönem saksı değişimi yapabilirsiniz. Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbaharda ya da sonbaharda saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz. Geçen süre içinde lavanta büyüyeceği için; her sene saksının boyutunu 20 cm büyütmeniz önerilir.
Saksı seçerken kilden yapılmış ve drenaj deliklerine sahip olan saksılar toprağın daha fazla hava almasını sağlayacağı için daha uygundur. Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır.
Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Lavanta yetiştirmek için kullanacağınız saksının drenaj delikleri olmalı ve kilden yapılanlar tercih edilmelidir. Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır. Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir.
Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Dalları kesildikten sonra toprağa ekilir ve toprağın üstü kapanır. Ardından kök salması ve filizlenmesi açısından lavanta 2 günde 1 sulanır. Lavantanın ekildikten sonra filizlenmesi ve kök salması yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında sürmektedir. Lavanta yetiştirmek için mutlaka verimli bir toprağa ihtiyacınız vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Bakımı oldukça kolay olan lavantaların uzunluğu ortalama bir metre kadar olabilmektedir. Suyu çok seven lavantalar güneş ışığına da bolca ihtiyaç duyarlar. Sıcak ortamları seven lavanta, doğru ortam koşulları sağlandığı takdirde Haziran ve Ağustos aylarında çiçek açarlar.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Ekim aşamasında ise şu adımlar takip edilebilir: Kurutulmuş lavanta tohumu ekimi için güneşli bir toprak alanı seçilmelidir. Tohumlar sıcak iklimi ve temiz toprağı sever. Bu nedenle toprağın otlardan da temizlenmiş olması gerekir.
Bitki severler arasında ve lavanta yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de "Lavanta kaç günde bir sulanır?" konusudur. Lavanta yetiştiriciliğinde pek çok çiftçi yaz aylarında sıcak ve yağış almayan bölgelerde 3-4 kez sulama yapar. Lavanta sulama işlemi genellikle damlama yöntemi şeklinde uygulanır.
Sinüzite ve migrene iyi gelmektedir. Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi olduğundan dolayı depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelmektedir. Lavanta yağı cilt ve saç bakımlarında da oldukça kullanılan bir bitkidir. Çay olarak kullanıldığında idrar sökücü ve ödem atma gibi problemlere iyi gelmektedir.
Beyaz lavantalar; güzelliği, sadeliği ve yenilenmeyi simgeler. Mor renkli lavantalar ise; ihtişam, gösteriş ve gücün sembolü olarak belirtilebilir. Çiftler birbirine hediye ettiğinde; bağlılık ve sadakat gibi anlamlara sahiptir. Lavanta çiçeğinin Latince adı; Lavandula angustifoliaolan'dır.
Budama: Lavanta, dikim yılında dahi çiçeklenmektedir. Ancak bu durum bitki büyümesi ve toprak üstü kısmının Page 2 şekillenmesinde olumsuz etki etmektedir. Bu amaçla 1. Yıl Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında birkaç defa çiçek sürgünlerinin budaması yapılır.
Lavantanın çiçeklendiği dönem haziran ile ağustos ayları arasındadır.
Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar.
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü'nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır.
Daha sonra bitki kendi kendine büyümeye başlamakta ve çiçeklenmektedir. Böylelikle pek çok alanda kullanıma hazır hale gelmektedir. Kuruyan Lavanta Nasıl Canlandırılır? Güneş ışığını çok seven bir yapısı olan lavantanın gün içerisinde mutlaka 4-5 saat güneş ışığında tutulması gerekmektedir.
Lavanta Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Lavanta tohumları 3 gün içerisinde toprağa tutunarak çimlenmeye başlar. Bu süre bazen toprağın ve tohumun kalitesine göre bir hafta gibi bir süreyi de bulabilir.
Ancak yabanilerin bulunduğu bölgeler dışında kültürü Bulgaristan, İngiltere, A.B. Devletleri ve Kuzey Afrika ülkelerinde yapılmaktadır. Botanik özellikleri : Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı? Lavanta bitkisi soğuğa dayanıklıdır. Karasal iklimi seven çalı bitkisi olduğu için soğuğu ve sıcağı seven bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri