Barkod, barkod okuyucu olarak da adlandırılan optik okuyucular ile okunabilir veya özel yazılımlarla görüntü içinden taranabilir. Barkod bilgisayara veri girişinin doğruluğunu ve hızını artıran Otomatik Tanıma Veri Toplama (OT/VT) uygulamalarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Barkod sisteminin faydaları nelerdir? Hızlı işlem, hatasızlık, stok takibi, verimlilik artışı, maliyet azalması, müşteri memnuniyeti, işletmeler arası entegrasyon, özelleştirme ve güvenlik barkod sisteminin faydaları arasında yer almaktadır.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Barkod numarası, ürünlere benzersiz birer kimlik tanımlamak için kullanılan bir dizi siyah çizgiden oluşan kod sistemidir ve şirketlerde stok takibi, fiyatlandırma, envanter yönetimi gibi işleri kolaylaştırmak için kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Barkod Özellikleri
Sayı kodu oluşturulurken ilk 3 hane ülke kodunu gösterir. Bu 3 rakama bakarak ürünün hangi ülkeye ait olduğunu gösterir. Örneğin Türkiye barkod numarası 869'dur. Barkod referans numarası ilk 3 haneyi de içerir.
Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir. Dünyada yaygın olarak kullanılan çeşitli barkod formatları vardır. Bu barkodlar, süpermarketlerden perakende mağazalarına kadar birçok noktada satılan ürünlerde bulunur.
Demirbaş ya da taşıma birimleri için barkod teknolojisinden faydalanılır. Aynı şekilde doğalgaz, su, elektrik gibi aboneliklerin takip edilebilmesi için barkod sistemlerinden yararlanılmaktadır. Barkodların kullanıldığı diğer alanlar ise şunlardır: Hastane, klinik, eczane, laboratuvar, poliklinik gibi sağlık alanları
Telefonda Barkod Okuyucu Ne İşe Yarar
Telefonda bulunan QR kod okuyucu bir yazılım ile bir barkodun içinde bulunan bilgileri görüntüleyebilirsiniz. QR kodlar genellikle siyah beyaz olurlar. Ayrıca telefonda bulunan barkod okuyucu yazılımlar sayesinde bir çok iş gerçekleştirebilirsiniz.
Barkodların olmaması durumunda, ürünlerin fiyatlarını ve diğer bilgileri elle yazmak zorunda kalırdık. Bu, mağazalarda daha yavaş bir işlem sürecine ve daha fazla hata yapma olasılığına neden olabilir. >> Barkod teknolojisi, günümüzde birçok endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir.
Barkodu olmayan bir ürün, iade veya değişim işlemlerinde zorluk yaşamaya neden olabilir. Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 17/02/2023 tarihli duyuruya göre; 01/09/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek e-Faturalarda karekod bilgisinin zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
4 barkod çeşidi; EAN/UPC, Interleaved 2 of 5, Cod 39 ve Codobar barkod çeşidi olarak ayrılır.
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Arkadaşlarınız ve aileniz WhatsApp QR kodunuzu tarayarak sizi WhatsApp'ta kişi olarak ekleyebilirler. QR kodunuz, kodu sıfırlamadığınız ya da WhatsApp hesabınızı silmediğiniz sürece geçerliliğini korur.
Hem Android'de hem de iOS'ta QR kod okutmak için ekstra uygulamalara ihtiyacınız olmadığı gibi, her iki platformda da QR kod ve barkod taramak için birkaç seçenek bulunuyor. Android'de sadece QR kod değil, normal barkodları da okutmak için Google Asistan kullanılabiliyor.
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Barkod okutmanın yapılması için barkod tarayacı bir cihaza ihtiyaç bulunur. Barkod tarayıcı, barkod okuyucu, barkod tarama tabancası, barkod tarayıcı, barkod tarama tabancası ve barkod okuyucu olarak da bilinir. Barkodda yer alan bilgileri okumak için kullanılan bir okuma cihazıdır.
Barkodlar tek boyutlu (1D) ve 2 boyutlu (2D) olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları EAN, EAN8, EAN13, UPC, Code 39, Code 93 ve Code 128'dir. Bunların yanısıra Codabar ve PDF 417 barkodları da uygulamada kullanılmaktadır.
Türkiye'de, Tekel ürünlerinin barkodları, TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenir ve her ürünün barkod numarası, ürünün orijinal ve resmi olduğunu kanıtlar. Bu yüzden barkod sorgulama, aynı zamanda ürünün sahte olup olmadığını kontrol etmek için de önemli bir araç olabilir.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
Evet, Trendyol'da ürün satışı yapabilmek için ürün ekleme formuna barkod bilgisi girilmesi zorunludur. Sisteme gireceğiniz barkod bilgisi her ürün için tekil olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri