Barış çiçeği gübresini yüksek oranlı tercih etmelisiniz. N-P-K bakımından zengin olan mikro besinler molibden, manganez, kükürt, kalsiyum içerebilir. Bu içerikler, bitki hücresinin gelişimini sağlar.
Barış çiçeği de diğer birçok bitki gibi kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Ancak, az önce de söylediğimiz gibi barış çiçeğinin kökleri hassas olduğundan çoğaltma işlemi mümkünse saksı değişim süreciyle aynı ana denk getirilmeli, yani 2-3 yılda bir yapılmalıdır.
Ev ortamında bitki yetiştirenler arasında popüler olan barış çiçeği sıcak ve nemli ortamları sever. Barış çiçeği bakımı oldukça rahat olan salon bitkileri arasında yer alır. Uyumlu ve dayanıklı bir bitki olmasına rağmen ihmal edilmek de istemez. Özellikle mevsim geçişlerinde barış çiçeğinin iyi bakılması gerekir.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Sıcak yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalıyorsa sık sık toprağını kontrol edin. Toprağı yeterince kuru ise mutlaka sulayın. Kış mevsiminde ise haftada 1-2 kez sulanması yeterli olacaktır. Barış çiçeği sulama tekniğine uygun bir sulama işlemi yapmaya özen gösterin.
Barış çiçeğine aspirin verilir. Toz haline getirmiş olduğunuz aspirini çiçeğinizi suladığınız sulama kabına ekleyip üzerine su ilave edebilirsiniz. Barış çiçeğine şekerli su verilir mi? Şekerli su, bitkinin direkt olarak toprağına nüfuz etmesi gereken bir sıvıdır.
Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde bir gün beklettiğiniz barış çiçeğiniz tekrar eski haline dönecektir.
“Barış çiçeği nasıl çiçek açar?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yeterli miktarda ışık alan, uygun bir yerde konumlandırılmış olan ve kavurucu sıcak altında tutulmayan barış çiçeği kısa süre içinde büyür. Barış çiçeği saksı değişimi esnasında zarar görmemelidir.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz.
Bitki çiçek açma döneminde kısa bir süre karanlık alanda dinlenmeye, toprağının kurumaya yakınken sulanmaya ihtiyacı vardır. Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz.
Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir. Bu sayede çiçek canlılığını korur.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir. Havayı formaldehit, benzen, aseton, alkoller ve trikloroetilenden temizledikleri bilinmektedir.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Barış çiçeği, ihtiyacından az ışık alırsa çiçek yaprakları yeşilimsi bir renkte açar. Bitkinizi kuvvetli aydınlık olan bir ortama taşımalısınız. Bu direk güneş ışığı alan bir yer olarak algılanmamlı. Sadece sabah güneşini bir kaç saat alması yeterli.
Ürün sıvı bitki besinidir çiçeklerinizin sulanmasını, çiçeğinizin cinsine göre, değişen su ihtiyacını da gözeterek toprağın üstü kuruyunca yapınız. Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat ediniz. Sulama sonrasında saksı tabağına biriken suyu dökünüz.
Spatifilyum'u (Barış Çiçeği) Sulama
Su toprağın her tarafına eşit miktarda dökülmelidir ve her zaman aynı gün ve aynı miktarda su verilmelidir. ⏩ Spati bitkisinde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri