1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlanan Bartın'ın 1924 yılında Zonguldak'ın il olmasıyla birlikte bu ilin ilçesi haline gelmiştir. 1991 tarihinde de il statüsüne kavuşmuştur.
“PARTHENİA”dan Bartın'a dönüşen adın kaynağı “PARTHENİOS”tur. Bartın Irmağı'nın antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde,Tanrıların Babası OKENAUS'un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve “Sular Tanrısı”dır. Kısacası Bartın ismi “Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su” anlamlarına gelir.
Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümü'ndeki bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur.
BAŞKAN AKIN'DAN BARTIN'IN İL OLUŞUNUN 22.
Akın Açıklamasında “7 Eylül 1991 tarihinde 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşan Bartın, geçen 22 yıllık süre zarfında ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitim, sağlık vb. alanlarda gelişme çabası göstermiştir.
Zonguldak ilinin eski ilçesi olan ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bartın 1991'de il haline getirilmiştir. Nüfusu 193.577 olan Bartın, başkent Ankara'ya 270 km, İstanbul'a 440 km uzaklıktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Dağlık ve doğa şartları çok zor olan bu yöre insanları çok iyi ata binerler ve bu yüzden kendilerine Demir Atlılar (Paflagonlar) denir.
Bartın'a bağlı olan 4 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler Amasra ilçesi, Kurucaşile İlçesi, Merkez İlçesi ve Ulus İlçesidir. Bu ilçeler arasında nüfusu en fazla olan ilçe 155.765 ile Merkez ilçesidir. Ardından Ulus ilçesi 27.712 ile ikinci olarak gelmektedir.
Bartın'a özgü yemekler arasında Pum pum çorbası, Amasra salatası, şapşap köfte, yumurtalı isbut, kabak burması, pirinçli mantı, tavuklu köy böreği, gıcır, zırva, halışka, deli oğlan sarığı, Amasra pidesi, kırk katlı börek gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Pum pum çorbası, şehrin en lezzetli çorbaları arasındadır.
Bartın, Türkiye'nin güzel illerinden biridir ve yaşamak için uygun bir yerdir. Bartın, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, geleneksel kültürü ve misafirperver insanları ile ünlüdür. Bartın, birçok sektörde istihdam imkanı sunan bir şehirdir.
Bartın'ın, dik ve ormanlık yamaçlarla denize ulaşan 59 kilometrelik kıyı kesimi, olağanüstü güzellikteki koyları ve renklerle bütünleşen bitki örtüsüyle ilginçtir. Çoğu bakir olan bu koylar, temiz kumları, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle beğenilmektedir.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında dün saat 18.15'te patlama meydana geldi. Patlamada 28 işçi hayatını kaybetti. Yaralı kurtarılan 11 işçi tedavi altında. Madende mahsur kalan işçiler için arama kurtarma çalışmaları sürürken bazı işçi ve ailelerin acı bekleyişi sürüyor.
“PARTHENİA”dan Bartın'a dönüşen adın kaynağı “PARTHENİOS” dur. Bartın Irmağının antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde, Tanrıların Babası OKENAUS'un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve “Sular Tanrısı”dır. “Sular ilahı veya Muhteşem akan su” anlamlarına gelir.
Türkiye, farklı dönemlerde yaşayan çeşitli uygarlıkların izlerine sahiptir. Rum halkı, Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşayan topluluklardan biriydi. Antik çağda Parthenia adı verilen, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bartın, Rum toplumunun geçmişte yaşadığı yerleşimlerden biridir.
BARTINSTAR/ŞEHİR
TÜİK'in Türkiye nüfusuna ilişkin 2021 verileri, Türkiye'nin diğer illerinde yaşayan Bartınlı sayısındaki değişimi de gözler önüne serdi. Türkiye genelindeki Bartınlı sayısı 343 bin 265'e yükseldi.
Bartın'da Ekonomik yapıyı belirleyen ana unsurlar Madencilik, Sanayi, Tarım, Ticaret, Turizm ve Ormancılıktır. Ayrıca; el işlemeleri, tel kırma, dokumacılık, ağaç oymacılığı ( çekicilik ), gemi yapımcılığı, taş sac yapımı, günümüzden gelen belli başlı el sanatlarıdır.
Hayır. Bartın standart bir Anadolu şehri düzeyinde olduğu için hayatın pahalı olduğu bir şehir değildir.
Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi, Bartın'ın doğal güzellikler arasında öne çıkan yerlerden. Ulus ilçesine 17 km mesafede, Drahna Vadisi içinde yer alan kanyon yaklaşık olarak 1 km uzunluğa ve 35 m yüksekliğe sahip.
İçerdiği zengin vitamin ve antioksidan sayesinde kanserli hücreleri bile yenileyebilen Aronia meyvesi, tam bir şifa kaynağı olarak nitelendiriliyor. Süper meyve olarak da anılan aronia, kalp damar hastalıkları, eklem ve kas problemlerinin yanı sıra zayıflama ve kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.
Yüzölçümü 2143 km2 olup, ortalama yükselti 25 m.dir. Bartın; doğu, batı ve kuzeyden yüksekliği 2000 m.yi geçmeyen dağlarla çevrilidir. Dağlar, yüksek olmamakla birlikte oldukça dik, sahillere doğru sarp ve kayalıktır. En önemli dağları; Aladağ, Kocadağ, Karadağ, Kayaardı, Karasu ve Arıt Dağlarıdır.
Bartın'da bitkisel üretim anlamında en çok yem bitkileri ve hububat üretimi yapılmakta olup, bunu meyve ve sebze üretimi takip etmektedir.Tarım arazilerinin dağılımında en fazla pay hububata ayrılmıştır. Hububat ekim alanlarında ise en yüksek payı % 48,2 ile buğday (28.890 ton) almaktadır.
Hamam Caddesi'nde onlarca modern mağazasıyla pek çok seçenek sunan Bartın Park AVM ve Şadırvan Caddesi'nde hizmet veren Maxi Bartın AVM de şehrin en hareketli alışveriş merkezleri arasında.
İşte Bartın'ın Yeni Nüfusu 06 Şubat 2023 - 12:46
Bartın nüfusu bir önceki yıla göre 1 640 kişi artarak 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 203 351 oldu. Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişiye ulaştı.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri