İyontoforez kimlere uygulanmaz? Gebelere, kalp pili ve metal ortopedik implantı olanlara iyontoforez uygulanmaz.
Aşırı terleme, deri yüzeyine normalden daha fazla miktarda ter salgılanmasıdır. En sık avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altlarında görülen bu hastalığın tedavisinde bölümümüzde iyontoforez tedavisi ve botoks enjeksiyonu uygulanmaktadır.
İyontoforez Nedir? İyontoforez, el ve ayak terlemeleri, sedef hastalığı, liken planus gibi bazı hastalıkların tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. 4 kap yöntemi kullanılmaktadır. Kişinin rahatsızlığına göre tedavi protokolü oluşturulur.
İyontoforez Tedavisinin Başarı Oranı: Basit galvanik cihazlar hiperhidrozlu hastalarda şikayetleri %85 oranında azaltmaktadır. İyontoforez Tedavisinin Başarı Süresi: Ardışık 8-10 seans sonrası 3-4 ay etkinlik sürebilirken bazılarında daha kısa sürede (her hafta 1-2 defa) yeniden uygulama ihtiyacı olmaktadır.
İyontoforez 20-30 dakika süreyle haftada 3-5 gün başlanmakta ve terlemede azalma 1-2 hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Iyontoforez tedavisi kesildikten sonra hiperhidroz 1-2 hafta içinde geriye dönmekte ve 1-2 ay içerisinde tedavi öncesi düzeylere ulaşmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
İyontoforez sisteminin amacı; ilaçların uygulan- dıkları dokuya penetrasyonunu arttırmaktır.
1.İyontoforez:
Galvanik akım kullanılarak organizmaya çeşitli iyonların (kimyasal madde, ilaç) sokulmasıdır.
Peki aşırı terleme için hangi doktora gidilir? Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Çeşme suyu iyontoforezi günde bir kez ortalama 20 dakika (en az 10, en fazla 30) süren seanslar halinde terleyen deriden 10-25 miliamper (mA) doğru akım geçi- rilmesi şeklinde yapılmaktadır.
Sisli havaların sık olduğu bölgeler, fabrika dumanları ile aşırı kirlenen havanın solunduğu alanlar, kapalı giyim tarzı tercihleri yeterli D-vitamini oluşumunu engeller. D-vitamini eksikliği saptandığında çocuğunuza verilecek D-vitamini tedavisi, çocuğunuzun aşırı terlemesini dramatik olarak azaltacaktır.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
Aşırı terleme, mantar enfeksiyonu riskini artırıyor
Şentürk, "Özellikle yiyecekler ve içeceklerde lezzet arttırmak amacıyla kullanılan bir katkı maddesi olan monosodyum glutamat, kafein, sıcak ve acı soslar, köri ve kimyon gibi baharatlar ile alkol terlemeyi tetikler" diye konuştu.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
“Aşırı terleme nasıl geçer?” sorusunun kesin çözüm sağlayan tek yöntemi Hiperhidrozis ameliyatıdır. Koltuk altı terlemelerini önlemek için koltuk altı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir. Bu tip cerrahi tedavi yöntemleri günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
Tiroid-guatr bezi hızla çalışan kişilerde terleme fazladır. Kanda aşırı tiroid hormonu bulunması metabolizmayı arttırdığından ter bezleri aşırı çalışarak terlemede artış meydana gelir.
Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Ayakların sık ve çok terlemesi, mantar hastalığına sebep olabilir. Normal terlemenin üzerinde olan, aşırı terleme durumuna “hiperhidrozis” denilmektedir. Hiperhidrozis bir hastalıktır. Hiperhidrozis'in türleri vücudun hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak şekillenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri