Başı bağlı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Başını örten (kimse) mecaz Serbest olmayan (kimse) mecaz Evli olan (kimse)
Bahtı bağlı olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. İşleri İstediği gibi yürümemek. 2. Evlenecek çağa gelmiş kıza kısmet çıkmamak; kısmeti bağlı olmak.
Başı belada olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir felaketle, sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olmak.
Başa gelmek deyimi, kişinin kötü bir durum ile karşılaşması durumunda kullanılan bir söz olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Aklı başına gelmek deyiminin anlamı akıllanmak demektir. Zarar gördüğü işlerden dolayı akıllıca davranmayı öğrenmek aklı başına gelmek demektir.
Başına bir şey (bela, hal, İş, kaza vb) gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI. Kötü bir duruma düşmek, istenmeyen bir durumla karşılaşmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Başını belaya (derde) sokmak (salmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Başına bela etmek (birini, bir şeyi) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Onu kendisine sıkıntı verecek bir durumu getirmek; o şeyin kendisini tedirgin edecek duruma gelmesine neden olmak.
Sürekli rahatsız eden ve bir türlü kurtulunamayan (kimse, şey); başının derdi.
Kısmet, Tanrının her kişiye ve her canlıya uygun gördüğü şey ve durumu ifade etmektedir. Kısmet, evlenme talihi şeklinde de bilinmektedir. Talih, kader ve şans anlamları da bulunmaktadır. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılamak da kısmet olarak ifade edilebilir.
- İnsanlar güzel bir şeye ulaştığında ,onu elde ettiğinde Allah nasip ettiği için oldu, kısmetimiz de varmış derler. Ulaşamadıklarında, elde edemediklerindede kısmet değilmiş, Allah nasip etmedi, nasip değilmiş derler.
İlâhî iradenin insanlar için çizdiği hayat programı anlamında kullanılan bir terim. Allah'ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
d. “Baş” sözcüğüyle oluşturulan bileşik sözcükler bitişik yazılır: başbakan, başçavuş, başgardiyan, başgarson, başhekim, başhemşire, başkahraman, başmüdürlük, başoyuncu, başrol, başyazar…
Vecd, vecit ya da ekstaz, kimi sözlüklerde «ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hali» olarak tanımlanmakta olup, kişinin bilinci ve hafızası yerinde olmakla birlikte kendisine (dünyevi-fiziksel varlığına, duyumlara) ilişkin hiçbir algılamasının olmadığı ve kişinin tümüyle kendisi ...
Bela ve musibetler daha önce işlenilen bir günah sebebiyle olabilir: Şurâ sûresi 30. âyette buna işaret edilmektedir. Yani insanın başına gelen bela ve musibetler önceden işlediği hata ve günahlar sebebiyledir.
Allah'a güvenip dayanma anlamında terim. Dinî hükümlere uyan kuldan Allah'ın ve Allah'ın takdirinden kulun hoşnut olması anlamında dinî-tasavvufî bir terim. İnsanın kendi iradesiyle Allah'a iman edip buyruklarına uymasını kolaylaştıran ilâhî fiil anlamında kelâm terimi.
Bir başına DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız olarak, yanında hiç kimse bulunmadan.
Deyim. [1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Başı (baş) çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Başını döndürmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
(Korku, içki, tütün vb) Baygınlık vermek, bayılacak duruma getirmek. 2. Çok beğenmek, büyük bir ilgi duymak.
Korktuğu başına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
"Kişi başına" anlamına gelmektedir. İstatistiki bilgilerde, ortalama kişi başına düşen niceliği belirtirken kullanılır. Çoğunlukla gelir konularında tercih edilir. Ayrıca, herhangi bir yasal posta adresinde yasal olarak ikamet eden kişilerin sayımına da Per Capita denir.
[1] Birinden yüz bulup şımarıkça davranmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri