Baş ve boyun kanserleri, başın ve boğazın belirli bölgelerindeki dokularda meydana gelen kanser türlerine verilen genel addır. Tüm kanser türlerinin yaklaşık %10'unu oluşturur. Başlıca görülen türleri; ağız, ağız boşluğu, dudak, yutak, geniz ve gırtlak kanserleridir.
Boyunda şişlik; gece terlemesi, aşırı kilo kaybı ve yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş, ses değişikliği ya da kısıklığı, tükürükten kan gelmesi ve vücudun çeşitli yerlerinde morluklar gelişmesi gibi belirtilerin eşlik etmesi; altta yatan nedenin kötü davranış sergileyen bir hastalığa bağlı olabileceğini akla getirir ...
Kanserler her yaş grubunu etkileyebilmektedir. Fakat 65 yaş ve üstü bireylerde kanser türlerinin oluşumu daha sık görülmektedir. Çoğu kanser türü erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Baş ve boyun kanserlerinin oluşumunda yaş,cinsiyet ve daha pek çok etken rol oynayabilir.
10 günden uzun süren kulak ağrıları şikayetiyle birlikte, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı ya da boyunda bir şişlik görülüyorsa kulak ve etrafında oluşan ağrılar boğazda büyüyen tümöre ya da enfeksiyona bağlı olabiliyor. Enfeksiyondan ayıran en önemli özelliği ise ateşle birlikte artarak devam eden ağrılar oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Bazı kan tahlilleri kaçınılmaz olarak yapılacaktır. Kan tahlilleri baş-boyun kanserlerinde hemen hep genel durumun kontrolü amaçlıdır; yani kansere özgü kan tahlili-henüz-sözkonusu değildir. Muayeneyi tamamlamayıcı işlemler sıklıkla röntgenler, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR, sintigrafi, PET olacaktır.
Hangi Tümörler Boyun Ağrısı Yapar? Ağız boşluğu, yutak, gırtlak, ses telleri ve boyunda görülen tümörler başta olmak üzere baş ve boyun bölgesinde yer alan tümörler boyun ağrısı yapabilir.
Baş Boyun Tümörleri (Kanseri Teşhis-Tedavisi Nasıl Yapılır? Baş-boyun tümörleri teşhis için kapsamlı anamnez ve detaylı muayene, biyopsi, bilgisayarlı tomografi ve/veya MR, Pet-BT gibi metotlar kullanılır. Tedavi cerrahi ve/veya radyoterapi ile yapılabilir.
Toplumun yaklaşık %10'unda görülen tinnitus (kulak çınlaması) zaten rahatsız edici bir sorunken, aynı zamanda kanser belirtisi olabilir. Ulusal Sağlık Hizmeti'nin nazofarenks (geniz) kanseri hakkındaki yeni rehberi tinnitus semptomları göstermenin hastalığın belirtilerinden biri olabileceği konusunda uyardı.
Boyun Tümörlerinin Tedavisi
Doğuştan ve travma kaynaklı boyun tümörleri ameliyatla çıkarılırlar. Bunlar genellikle iyi huylu olduklarından ekstra tedaviye ihtiyaç yoktur. Ancak kötü huylu tümörler cerrahi ile alınsa bile radyoterapi veya kemoterapide gerekli olabilir.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Boyunda lenf bezi şişmesi, en sık görülen lenf bezi şişmesi şeklidir. Boynun ön yüzünün sadece bir yarısında ya da tamamında lenf bezi şişmesi şeklinde görülebilir. Boğaz enfeksiyonunu işaret eden bu durumun en çok görülen belirtileri arasında boğaz ağrısı ve öksürük yer alır.
Bu kanamanın uzun vadeli olduğu takdirde de anemi yani kansızlık olarak tanımladığımız halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çarpıntı, ellerde ayaklarda üşüme gibi belirtiler mevcutsa, özelliklede 50 yaşın üzerindeki kişilerde mutlaka kolon tümörü ekarte edilmelidir.
En sık görülen baş boyun kanser türleri; ağız, ağız boşluğu, dudak, yutak, geniz ve gırtlak kanserleridir. Baş Boyun Kanseri Olan Kişiler Ne Kadar Yaşar? Ortalama yaşam süresi 6-15 ay arası olmak üzere, kanserin durumu ve tedaviye bağlı olarak değişmektedir.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Vestibüler Schwannoma: İşitme ve dengeden sorumlu sinirin tümörleridir. Tümörün büyümesi genellikle son derece yavaştır ancak büyüme hızı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük. Boyun bölgesine MR çektirecek olanlar herhangi şekilde radyasyona maruz kalmaz. Manyetik Rezonans teknolojisi isminden de anlaşılacağı üzere radyasyon içermeyen bir teknolojidir.
Ülkemizde glomus tümörü tanısı ve tedavisi, genellikle baş boyun cerrahisi konusunda deneyimli Kulak-Burun-Boğaz hekimlerince üstlenilmiştir. Ancak kimi kalp-damar cerrahisi uzmanı hekimler de boyun bölgesinde bu tür tümörlerin tedavisiyle ilgilenmektedirler.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyunda karşınıza çıkan şişlik enfeksiyona bağlı olarak büyümüş bir lenf bezesine, doğumsal kaynaklı kistik bir kitleye ve bu kitlenin aniden büyümesine, baş boyun bölgesinde yerleşmiş kötü huylu tümörlerin buradaki lenf bezelerine yayılmasına, lenf bezlerini tutan iyi veya kötü huylu hastalıklara bağlı olarak olabilir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri