Soya fasulyesinden doğal olarak yararlanıldığı gibi soya filizi, soya sütü, soya eti, soya yağı, soya unu ve tofu olarak da tüketiliyor. Bunların dışında tempeh, miso, soya kepeği ve soya sosu dünya mutfaklarında kullanılan diğer soya ürünleri.
Bilimsel adı gylcine max olan soya, menşei Uzak Doğu olan bir bitki türüdür. Baklagiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği ülkeler Çin, Vietnam, Tayland ve Endonezya'dır. Ülkemizde is başta Rize, Trabzon ve Artvin olmak üzere tüm Doğu Karadeniz şehirlerinde ve Trakya'da yetiştirilir.
Soya proteinleri süt, yumurta, et, balık, kabuklu deniz ürünleri, meyve, fındık, sıvı yağ veya sebze gibi saf ürünlerde bulunmaz. Ancak soya alerjisi olan bazı kişiler bezelye, fasulye, mercimek ve yer fıstığı gibi diğer baklagillere tepki gösterirler ve bunlardan uzak durmaları gerekir.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Soya fasulyesi protein içeren önemli bir kaynak olduğu için hücrelerin sağlıklı gelişmesini sağlar ve metabolik tepkimeleri düzenler. Metabolizmayı düzenleyerek uyku sorunlarına iyi geldiği bilinen soya fasulyesi, yüksek oranda magnezyum içererek uyku kalitesini arttırır ve verimli bir şekilde dinlemeyi sağlar.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya, besin alerjilerinin yaygın nedenlerinden biridir. Soya, baklagil ailesinden (fasulye, mercimek, bezelye ve yer fıstığı ile birlikte) soya fasulyesinden gelir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Halk arasında fasulye, bakla, nohut, mercimek ve bezelye kadar yaygın tüketilmese de, soya fasulyesi baklagiller ailesinden besleyici bir bitkidir.
Bitkisel kökenli bir yağ olduğundan, kolesterol içermemesi ile doktorların ilgisini çekmiştir. Dünyayı besleyen önemli bitkisel ürünlerden biri sayılmaktadır. Yüksek protein içerdiği için gıda sanayisinde sıkça tercih edilir. 100 gram soya yağında 895 kalori bulunmaktadır.
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
Soya alerjisi; vücudun bağışıklık sisteminin soyada bulunan zararsız proteinleri zararlı olarak görmesi ve onlara karşı antikor oluşturması ile ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, daha sonra soya tüketildiğinde vücudu korumak için histamin gibi maddeler salgılar ve bu maddelerin salınması alerjik reaksiyona neden olur.
Soya proteini, vejetaryenler ve veganlar da dahil olmak üzere hayvansal protein tüketmeyen insanlar için iyi bir bitki bazlı protein kaynağıdır.
Soya proteini, soya fasulyesinden elde edilir ve tıpkı whey proteini, kazein proteini, albümin gibi temel aminoasitleri içeren tam bir protein kaynağıdır. Hiç kolesterol içermediği ve içeriğinde oldukça az miktarda yağ bulunduğu için bazı sporcular, özellikle soya proteini kullanmayı tercih etmektedirler.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
Alerjik çocuklarda genellikle ergenlik dönemine kadar süt, yumurta, soya fasulyesi ve buğday alerjileri görülür. Bununla birlikte yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz canlılarına karşı alerji de görülebilir; ancak, bu alerjiler ömür boyu sürebilir.
Soya alerjisi, özellikle bebeklerde ve çocuklarda en yaygın besin alerjilerinden biridir. Soya fasulyesi baklagil ailesinin bir üyesidir. Fasulye, bezelye, mercimek ve yer fıstığı da baklagillerdir.
ÜRÜN DETAYLARI. SOYA UNU NEDİR, NERELERDE KULLANILIR ? Soya fasülyesi yabancı maddelerden arındırıldıktan sonra kabuğa alınıp ekstraksiyon yöntemi ile yağı alınarak istenilen boyutlarda öğütülüp un haline getirilir. %100 Bitkisel içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan, doğal %51 Proteine sahip bitkisel üründür.
İyi bilinen bakliyatlar arasında bakla, at baklası, soya, fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, tirmis, acı bakla, meskit, keçiboynuzu, demirhindi, yonca ve üçgül bulunur.
Birçok tüketici salam, sosis, kıyma, sucuk, pastırma gibi et ürünlerinden bilmeden fazla miktarda soya alabilir.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Soya bitkisinin ana vatanı Japonya ve Cava dır. Önceleri yalnız Japonya ve Çin de yetişen bitki sonraları başka ülkelerde de yetiştirilmeye başlamış bir bitkidir. Bitkisel proteini yüksek, unundan ekmek yapılabilen, sütünden faydalanılabilen, yemeklik yağı olan endüstriyel bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri