Deyim. [1] Bir işin yapılması anlamında tüm tehlikeleri göze almak.
"Baş Koymak" deyimi, Türkçede bir karara varmak, bir işe veya projeye kendini adamak, bir konuda kesin ve net bir karar almak anlamına gelir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kafasına koymak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Baş etmek deyimi günlük dilde en çok kullanılan deyimler arasında yer almaktadır. Örnek cümleler içerisinde Baş etmek deyimi şu şekilde kullanılabilmektedir. -Sen çok güçlü bir birisin bu sorunla sadece sen baş edebilirsin.
"Başı dönmek" ifadesi, genellikle fiziksel bir deneyimi ifade eden bir deyimdir ve bireyin dengesini kaybetme hissi veya sersemlik hissini anlatır. Bu durum, fiziksel bir rahatsızlık, yorgunluk, ani kalkma ya da belirli bir hastalık nedeniyle oluşabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
“Bu iş de baş ağrısı oldu bize.” gibi bir örnekte bağlam içinde değerlendirildiğinde “baş ağrısı” somut bir anlamdan soyuta geçmiş “rahatsızlık veren durum, olay” anlamını taşımaya başlamıştır. Öyleyse, deyimdir.
Başından büyük işlere kalkışmak, savmak, korkmak; Başında kavak yelleri esiyor olmak; Baştan çıkmak/çıkarmak, şaşmak, baştankara etmek; Başını dinlemek, toplamak, kurtarmak, sokacak bir yuvası, dinleyecek yeri, koyacak eşi, yoldaşı olmak, dik tutmak, taştan taşa vurmak, vb.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
"Kafası kızmak" deyimi, bir kişinin öfkelendiğini, sinirlendiğini veya bir durum karşısında sabrının tükendiğini ifade etmek için kullanılır. Bu ifade, genellikle kişinin sinirlenmesine yol açan bir olayın ya da durumun hemen ardından kullanılır ve kişinin o anki öfke durumunu vurgulamak için tercih edilir.
"Kafa kafaya vermek" deyimi, bir grup insanın birlikte çalışarak, ortak bir problemi çözmek, fikir üretmek veya bir plan yapmak için bir araya gelmesini ifade eder.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Baş koymak deyiminin ilk anlamı, inanılan bir şey uğruna ölümü bile göze almak şeklindedir. Ayrıca bir şey uğruna her şeyini feda etmek, kendini feda etmeye hazır bulunmak anlamlarına da gelir. - Baş koymak deyiminin örnek cümleleri şöyledir; - Beni kimse vazgeçiremez, ben bu yola baş koydum.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
bir hedef uğruna heşeyi feda edecek konumda olmak..
Yakın tarihte söylenen ya da yazılan özdeyişler, motto ve vecize olarak da bilinir. Deyim ise belli başlı kavramların mecaz yoluyla tanımlanmasıdır. Deyimin diğer adı tabirdir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş edememek (bir şeyle, biriyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Babaya dayanma,karıya güvenme. Baca eğri de olsa duman doğru çıkar. Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar. Baht olmayınca başta, ne kuruda biter ne yaşta.
"Başa gelen çekilir" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta karşılaşılan zorlukların ve sıkıntıların kişi tarafından tolere edilmesi gerektiğini, zorluklarla başa çıkmanın bir yolunun da sabırla ve dirençle mücadele etmek olduğunu belirtir.
Dudak sarkıtmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri