Erkekler için tarih boyunca başparmağa takılan yüzükler gücü temsil etmiş ve gücünü vurgulamak isteyenleri cezbetmiştir. Günümüzde de bu inanıştan yola çıkarak baş parmağına yüzük takan erkeklerin özgürlüklerine düşkün ve kendilerinden emin bir kişiliğe sahip oldukları düşünülür.
“Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır?” sorusunun cevabı, yeni nişanlanacak çiftlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Bir başka deyişle, yüzüğü uygun parmağa takmanız şarttır. Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
Serçe parmak ile orta parmak arasında yer alır. Yüzük parmağının adı çiftlerin evlendiklerinde yüzüklerini sol ellerinin yüzük parmaklarına takmalarıdır. Bu geleneğin sebebi ise eski bir Latin Avrupa inancıdır. İnanca göre sol elin yüzük parmağında bulunan damarlardan biri kalp ile doğrudan bağlantılıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Yüzük parmak, Surya yada Ravi Mudra, Güneşin ve Yaşamın Mühürü : Baş ve yüzük parmaklarının bir halka gibi birleştirilmesi ile yapılır. Yaşam ve Güneş Enerjimizi tekrar canlandırır, yükselterek canlılık, zindelik verir. Sinir sistemini rahatlatır, sağlıklı yapar ve güçlenmemizi sağlar.
Kadınlar, baş parmağına taktıkları yüzükler ile inatçı ve sıcakkanlı olduklarının sinyallerini verir. Ayrıca baş parmağına yüzük takan kişiler genel olarak özgürlüğüne düşkündür ve kendi koyduğu sınırların ihlal edilmesinden hiç memnun olmazlar.
Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Uygun olanı budur. Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz.
Evlilik yüzüğü hangi ele ve parmağa takılmalıdır sorularına yanıt verecek olursak, bağlılığın ve aşkın sembolü olan tektaş, evlenene kadar sağ elin yüzük parmağında kullanılır diyebiliriz. Çünkü sol elin yüzük parmağında kalbe giden bir damar olduğu düşünülür.
Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Baş, işaret ve orta parmağa takılmaz. Zira Hazret-i Ali, orta ve şahâdet parmağını işaret ederek "Resûlullah aleyhisselâm yüzüğümü şu parmağa koymamı yasakladı" buyurdu. Taberânî'de de “Yüzük ancak küçük parmakla yanındakine takılır” hadîs-i şerifi vardır.
Hz. Peygamber bu yüzüğü kaşı avuç içine gelecek biçimde sağ veya sol elinin serçe parmağına takardı.
Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Yüzük, her iki elin her hangi bir parmağına takılabilir. Ancak, küçük parmağa takılması sünnettir (Ibn Abidin, a.g.e., V, 316; Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, XII, 108).
Nişan yüzüğü, genellikle evliliğe giden yolda bir taahhüt simgesi olarak sol elin yüzük parmağına takılır. Bu gelenek, nişan ve evlilik yüzüklerinin aynı parmakta yer almasını sağlayarak, iki insan arasındaki bağın güçlenmesini temsil eder.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
Bu yüzük iki halkanın birleşmesi ile oluştuğu için evlilik yolunda birleşen iki çiftin de sembolü olmuştur. Ayrıca Eski Mısır'daki inanışta olduğu gibi evlilik yüzüğü, sonsuzluğun ve tabi ki sonsuz aşkın sembolüdür. Bu nedenle de serçe parmağın yanında yer alan, kalbe giden damarın geçtiği yüzük parmağına takılır.
Evlendikten sonra ve öncesinde tektaş yüzük farklı parmaklara takılır. Kadın evlenene kadar tektaş yüzüğünü sağ elin yüzük parmağında taşır evlendikten sonra ise sol tarafa geçer.
Bu inanç Mısırlıların ardından Romalılar tarafından bu gelenek iyice yaygınlaşarak o döneme ait yapılan kazılarda çok sayıda farklı evlilik yüzüğü bulunmuştur. Evlilik yüzüğü dünyanın her yerinde sol elin yüzük parmağına takılmakta.
Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Başparmak: Bedenimizden şuuraltı kalıplarından bağımsız olarak akan ilahi enerjinin sembolüdür. İrade gücünü, boşluğu ve sonsuzluğu temsil eder.
Alyans çiftleri birbirine bağlayan bir sembol olarak kabul edilir. Yuvarlak oluşu hiç bitmeyecek bir sevgiyi ifade etmektedir. Kadınlar için özellikle önemli olan yüzükler bir ilişkiyi üst seviyeye çıkarma anlamı taşır. Evlilik için ilk adımdır.
Bazı eski kültürlerde, serçe parmağa takılan yüzükler belli bir sosyal statü veya mesleği temsil edebilirdi. Örneğin, bazı eski Avrupa toplumlarında, mühür yüzükler genellikle serçe parmağında taşınırdı. Günümüzde ise, serçe parmağa yüzük takmak daha çok kişisel bir tercih ve stil beyanı olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri