Emniyet Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilen Polis Memurları arasından kıdemli ve sicili düzgün olanlara 10 Nisan 2011'den itibaren verilmeye başlanmıştır. Kıdemli Başpolislik rütbesine Başpolislik Yönetmeliği 23. Maddenin ikinci fıkrasındaki süreler düşürülünce 6 yıl fiilen çalıştıktan sonra terfi alırlar.
Başkomiser, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, kritik bir rol üstlenir. Başkomiser, yapılanları üstlerine rapor ederek görevlerini farklı alanlarda icra eder. Karakollarda ya da şubelerde amir olarak görev yapan başkomiserin, rütbesi gereği yetki alanları geniştir.
Türk polis teşkilatında, amirlik sıralaması şu şekildedir: Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü, Başkomiser, Komiser, Başpolis Memuru, Polis Memuru ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi. “Büyük Başkomiser” terimi ise amirlik sıralamasında yer almaz.
Kıdemli Başpolis, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Başpolis Memuru ile Komiser Yardımcısı arasında olan Polistir. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilen Başpolisler arasından ilgili kanun ve yönetmeliklerin gerektirdiği kıdemi dolduranlara verilen rütbedir.
Ancak daha sonra başpolislik unvanı kaldırılmış, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan sınavlarda başarılı olan polis memurları komiser yardımcısı rütbesine terfi ettirilmişti.
İlgili 19 soru bulundu
En düşük memur maaşı 22 bin lira oldu
Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
(3) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen fiilleri işleyenler, beş yıl süreyle başpolis memuru veya kıdemli başpolis memuru rütbesine yükselme sınavına alınmazlar. MADDE 15 – (1) Sınav sonuçları, Eğitim Dairesi Başkanlığınca duyurulur.
Rütbeye kıyaslancak olan tek şey. Uzman çavuş Düz polisle eşittir. Yani Asker her zaman polisten üstündür.
Bu eğitim için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 30 yaşından gün almamış şartıyla alımlar olabilir. Komiser Olma Şartları Nelerdir? Komiser olmak isteyen kişiler belirtilen şartlara uymalıdır. Bu şartları eksiksiz sağlayan kişileri komiser olabilirler.
Komiser olabilmek için mutlaka ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Polisler için özel olarak açılan polis okulları komiser olmak için gerekli yollardan bir tanesidir. Komiser yardımcısı yetiştiren PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) de yine tercih edilebilecek olan yerlerdendir.
Komiser olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Komiser maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.000 TL civarındadır.
Rütbeli Polis Nasıl Olunur? Komiser yardımcıları ve üstleri rütbeli polis olarak adlandırılırlar. Komiser yardımcısı olmak için iki yol vardır birincisi lisans mezunu olup PAEM sınavına girmek, ikincisi ise polis memurlarına özel açılmış PAEM sınavlarına girmek.
Rütbe terfi kanunen tanınmış bir haktır. Polis amirlerinin, rütbelerde ve meslek derecelerinde zorunlu en az bekleme süreleri rütbe sırası ile kanunda açıkça belirtilmiştir. Buna göre Komiser Yardımcısı 9. meslek derecesinde 4 yıl; Komiser 8. meslek derecesinde 4 yıl; Başkomiser 7 .
En İyi Cevap. Askeri bırak rütbeli polis dahi her polise emir veremez. Rütbeli olmak ayrı amir olmak ayrı. Bir polisin rütbesi şube müdürüdür, ama kendi şubesinde çalışmayan polise emir veremez, çünkü onun amiri değildir.
Normal şartlarda kanunen*1 ve teknik olarak alamaz. Hiçbir polis gezen motorun üzerine atlama cesareti gösterip anahtarı alma becerisine sahip değildir. Ama extrem şartlarda hırsızlık gasp cinayet vb durumlarda herşey mübahtır.
Emniyet teşkilatında 10 yılını doldurmuş polisler askerlik hizmetini yapmış sayılacak. ANKARA - Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, emniyet teşkilatında 10 yılını doldurmuş polisler askerlik hizmetini yapmış sayılacak.
Polis memurları, bir polis teşkilatındaki en üst düzey olan Baş Polis Memuru rütbesine kadar terfi edebilirler. Bu rütbeye ulaştıktan sonra, bazı istisnai memurlar Emniyet Müdür Yardımcısı veya Emniyet Müdür Yardımcısı gibi daha yüksek makamlara terfi etmeye hak kazanabilir.
Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır. Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Eski polisin dul eşi ister çalışsın ister çalışmasın, %75 oranında dul aylığı alıyor. Yeni polisin dul eşi çalışırsa aylığı %50'ye düşecek.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri