Bilim adamlarına göre, çocuğun hayattaki başarısını belirleyen, IQ'su, yani ne kadar zeki olduğu değil, hangi zeka tipinde olduğu.. Ya da Edison'un dediği gibi: Başarının yüzde 5'i zekâya, yüzde 95'i çalışmaya bağlı Çoğunuzun zekâsı yazar ve politikacılarda olduğu gibi dilsel mi?
Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır.
Zeka ve Akademik Başarı
Zeka düzeyi ile akademik başarı arasında da anlamlı bir ilişki vardır. Korelasyon değeri 0.50 civarındadır ve bu değer zekanın akademik başarının %25'ini açıklayabildiğini göstermektedir.
Zeka, çalıştırdıkça gelişen, çalıştırılmadığı durumlarda da gelişimi duran belki de gerileyen bir kavramdır. Bu nedenle özellikle yaşlılık dönemiyle birlikte bazı kişiler için zeka gerilemesi olası bir durum olarak karşımıza çıkar.
Başarılı olmak için sadece çalışmak yetmez; doğru stratejiler konulması, doğru zamanda doğru adımlar atılması, mevcut durumların çok iyi analiz edilmesi de başarıya giden yolda önemli faktörler olarak ön plana çıkar. Yanlış zamanda yanlış işler yapıldığında hiç durmadan çalışsanız da beklenen başarı elde edilemez.
İlgili 27 soru bulundu
Herkes başarılı olabilir. Başarıya yalnızca üstün yetenekli insanların ulaştığı düşünülmemelidir. Başarıyı elde etmek için çabalamak gerekir. Konuyu daha detaylandırmak gerekirse başarıya giden yollar konuşulmalıdır.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Bu yaştan sonra zihin geliştirme süreci durabileceği gibi 30'lu yaşlara kadar daha yavaş bir şekilde devam da edebilir. 30'lu yaşlardan sonra beyin geliştirme teknikleri uygulansa dahi zihinsel gelişim neredeyse imkansızdır ancak mevcut potansiyeli korumak mümkündür.
Zeka ilk yıllarda hızlı bir gelişim seyri gösterirken 20'li yaşlarda yavaşlamaya başlar. Bu yaştan sonra bireyin temel zeka gücü aynı kalmakta, bilgi, beceri ve deneyimlerinde artış görülmektedir.
Okuldaki ders başarısı ile zekanın pek bir alakası yoktur. Çalışarak derslerimizi yükseltebiliriz. Zeka doğuştan gelendir("IQ" zeka değildir).
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır. Biraz altında ya da üstünde olabilir.
Sapyoseksüel kişiler genellikle entelektüellikten, zekadan ve zekice yapılan espirilerden hoşlanan kişilerdir. Sapyoseksüellik tam olarak zekâdan etkilenme durumudur. Bu durum aynı zamanda partnerinin tam anlamıyla zekâsından etkilenmesi durumu olarak da tanımlanabilir.
Akıllı olan ise zeki olmayabilir. Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
Genel kabul gören düşünceye göre zeka eğitim ile geliştirilebilir fakat ne kadar geliştirilirse geliştirilsin kişi yüksek zekaya kavuşmuş sayılmaz. Eğitim sadece kişinin beynini kullanabilme potansiyelinin artışını sağlar.
Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir.
Geçen gün sizlerle çok enteresan bir post paylaşmıştım, şöyle bir soru sormuştum; "40 yaşındayım, beyin performansım bu saatten sonra artar mı?". Sorunuzun cevabı: evet! 40 yaşını bırakın, 70 yaşında bile beyin performansınızı artırmanız mümkün.
World Population Review'de yer alan verilere göre, 2023 yılı itibarıyla 85.816.199 nüfusu olan Türkiye'nin IQ ortalaması 86,8. Türkiye bu puanla 199 ülke arasında 77. sırada bulunuyor.
Kısa süre sonra da üstün yetenekli çocuklar için bir okul olan Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) göndermesi tavsiye edildi. Burada IQ'sunun akıllara durgunluk veren ölçüde 162 olduğu doğrulandı. Bu, her ikisi de 160 IQ'ya sahip olan Albert Einstein ve ilham perisi Stephen Hawking'den daha yüksekti.
Aynı sene yayımlanmış Uçman'ın Goodenough-Harris testinin (Bir İnsan Çiz testi) karşılaştırmalı verileri ise 96 IQ sonucunu vermektedir. Lynn ve Vanhanen'ın 2002'de yayımlanan IQ and the Wealth of Nations kitabına göre Türkiye'nin IQ değeri 90'dır.
Çalışkan olmak için kişinin istekli, gayretli, sabırlı, disiplinli, planlı ve düzenli olması gerekir. Sabırlı olmak ve azimle çalışmak çalışkan olmak için ilk şarttır. Kişinin sorumluluklarını bilmesi, iç disipline sahip olması, hedeflerini belirlemesi ve amacına ulaşmak için gayret sarf etmesi gerekir.
Başarılı insan hedeflerinden vazgeçmeyen, başarısız olmaktan asla korkmayan, karşılaştığı her probleme çözüm odaklı yaklaşan ve sonuca kolay ve kısa sürede ulaşılmayacağını bilen insandır. Başarı ise hayatımızdaki en göreceli kavramlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri