Basit sözcük, Türkçede hiçbir yapım eki almamış (hiçbir ek almamış) veya başka bir sözcükle birleşmemiş sözcük.
Kök ve gövdeden oluşup ek almamış olan sözcüklere basit isim denir. Yapım eki alarak ilk anlamı değişen sözcükler ise türemiş isim olarak tanımlanır. Birleşik isimler ise iki farklı kelimenin birleşip bitişik yazılmasıyla oluşur. Eski - Şehir / Eskişehir - Hem özel hem de birleşik isimdir.
Yapım eki alarak anlam değişikliğine uğramamış ve yalın halde bulunan kelimelere basit yapılı sözcük denir. Kök halinde bulunan basit sözcükler hem cins hem de özel isim olabilir. Çoğul eki almış olan tüm kelimeler basit sözcüklere örnek olarak gösterilebilir.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır. Özel isimlere örnek olarak Ankara, İnternet, Jüpiter, Budizm, Toyota, Aşık Veysel, Fino, Mehmet ve Atatürkçülük verilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
Portakal “Portekiz” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim İtalyanca aynı anlama gelen Portogallo özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim Latince portus Cale “İber yarımadasının Atlantik kıyısında bir liman, Oporto” özel isminden türetilmiştir.
Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir. Birçok isim türü bulunmaktadır, çünkü bunun nedeni isimlerin kendi içerisinde gruplara ayrılarak daha iyi anlamlanmasını sağlamaktır.
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
Türkçede isimler yapılarına göre üçe ayrılır. Kapı, dolap, masa, sandalye gibi hiçbir ek almamış isimler basit isimlerdir. Kitaplık, Görüş ve Yönetmen gibi yapım eki alan isimler ise türemiş isimlere örnek olarak gösterilebilir. İki ismin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu kelimelere ise birleşik isim denir.
1) Basit Cümle: Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer öğelerin sayısı önemli değildir.
İsimden türeyenler: İsim köklerine yapım eki getirilerek yapılan sözcüklerdir. tuz-lu, demir-ci, odun-luk, akıl-sız-lık, göz-lük-çü, vs.
Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
Yapım eki almayan eylemlere basit fiil denir. Buna karşın basit filler birden fazla çekim eki alabilir. 1- Elindeki işi bırak ve hemen buraya gel!
Doğum adı (aynı zamanda ilk isim, ön ad veya verilen ad olarak da bilinir), kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır.
İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Varlıkların oluşlarına göre isimler iki ana başlıkta toplanır. 1- Somut isim - (Ekmek, defter, kalem) 2- Soyut isim - (Hayal gücü, düş, sevgi) Varlıkların verilişlerine göre isimler de ikiye ayrılır. 1- Özel İsim - (Dolmabahçe Sarayı, Tahsin, Moskova) 2- Cins isim - (Silgi, masa, tebeşir).
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
Ülke isimleri özel isimlerdir.
Ölüm, yaşam, anahtar, araba, yağmur, yaprak, kedi, Ahmet, Ankara gibi sözcükler anlam bakımından adları örneklemektedir. Adlar kendine has türetme ekleri taşıyabilir. Bu ekler üzerinden adları tespit etmek mümkün olabilmektedir.
Cins ve özel isimlere örnek olarak aşağıdaki gibi örnek verilebilir; - Kedi bir cins isimdir. Ancak köpeğin adı Bellys ise bu isim özel isim olur. - En sevdiğim telefon markası Huawei markasıdır. ( Telefon cins isim, Huawei ise özel isimdir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri