Basit kirişler: Kâgir yığma yapılarda iki ucu serbest şekilde mesnetlere oturan kirişlerdir. Bu tür kirişler mesnetlere en 20 cm oturmalıdır. Konsol kirişler: Bir ucu gömülü (ankastre), diğer ucu mesnetsiz (askıda) olan betonarme kirişlerdir.
Sabit Kiriş: Sabit kiriş adından da anlaşılacağı gibi her iki uçtan sabitlenmektedir. Bu kirişte dikey hareketlere ve dönmeye izin verilmez. Moment üretmez. Yalnızca kesme gerilimi altındadır.
Yapılarda üç veya daha fazla mesnet (dayanak) üzerine oturtulan iki veya daha fazla açıklıklı olarak yapılan kirişlere sürekli (mütemadi) kiriş adı verilir.
Saplama/ikincil kirişler, uçlarından kolon, perde veya kirişlerle mesnetlenmemiş kirişlerdir. Kirişlerin kolonlarla desteklenmemesi durumunda, kiriş yükleri başka kirişlere aktarılarak başka bir ifade ile ikincil kirişler oluşturularak yükler dolaylı yollardan düşey taşıyıcı elemanlara aktarılmış olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kısa Kiriş Nedir? Yüksekliği açıklığının dörtte birinden daha fazla olan kiriş olarak tanımlamak mümkündür. 200cm açıklık için 50cm yüksekliğe sahip bir kiriş(betonarme), 300cm açıklık için 75 cm yüksekliğinde bir kiriş(betonarme) kısa kiriş hükmündedir.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
Binaların ayakta durabilmesi için ayaklara ihtiyacı vardır. İnsanları barındırabilmesi ve mekân oluşturabilmek için üstünün örtülmesine (plaklara) ve deprem gibi yatay gelen darbelere dayanabilmesi için de yatayda taşıyıcılara (kirişlere) ihtiyacı vardır.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Plak sistemlerde (klasik kirişli sistemler) kirişler döşemeden aşağı sarkarlar. Yani odanızın ortasından geçen bir betonarme diş veya odanın duvarlarının üzerinde bir betonarme diş görüyorsanız bunlar çok yüksek ihtimalle yapının kirişleridir.
Tipik kiriş nedir bilgilendirebilirmisiniz? Merhaba, Dişli döşemelerin kesit etkilerinin bulunması için yapılacak statik hesaplar ve boyutlandırılmaları kirişler gibi yapılır. Programda tipik dişler olarak tanımladığımız dişler, dişli döşemenin hesapta dikkae alınacak olan kirişleridir.
Ters kirişler: Yapılarda döşemenin yükünü taşıyan kirişin, döşemenin altından sarkmaması isteniyorsa, kiriş döşemenin üzerinde yapılır. Bu tip kirişlere ters kiriş denir.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Her nasıl ki insan vücudunun ayakta durabilmesi için kemik ve kaslara ihtiyacı varsa bir yapının da sapasağlam şekilde ayakta durabilmesi için kiriş ve kolon gibi yapı elemanlarına ihtiyacı vardır. Bu yapı elemanları ne kadar sağlam ve düzgün şekilde imal edilir ve uygulanırsa yapıda o kadar sağlam ve düzgün olur.
Doğrulanmış Cevap. >>Bir çemberde ki en büyük kiriş çaptır.
Kare, dikdörtgen, dairesel, I şeklinde, T şeklinde, H şeklinde, C şeklinde ve tübüler, çelikten yapılmış kiriş kesit şekillerine örnektir. Kompozit malzemelerden yapılmış enine kesit şekillerine dayanan farklı kiriş tipleri, Şekil 8'de gösterilmiştir.
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
Binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması, kırılması ya da müdahale edilmesine izin yoktur.
olan betonarme kirişler balkonlarda, çıkmalarda ve betonarme merdivenlerde yapılır. Kirişin ucu yük taşıyıcı duvar veya betonarme elemana en az 20 cm gömülür. çelikleri alta konur. Esas çelik ve pilyelerin uçlarında gönye kanca yapılır.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Başta geniş alanlar oluşturmak gibi amaçlar olmak üzere kolonlar kirişlerden daha zayıf yapılmaktadır. Yatay yükler altında yapıda deformasyona uğrayacak elemanlar arasında kirişlerin kolonlardan önce gelmesi istenir.
Kirişsiz Döşeme Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir? Genellikle birbirine dik eksenlere göre yerleştirilmiş ve oldukça düzgün sıralanmış kolonların bulunması durumunda tercih edilmelidir. Eğer kolonlar belirli bir eksen sistemi üzerinde bulunmuyorsa kirişsiz döşeme tercih edilmemelidir.
Asmolen sistemlerde kirişlerin genişliği genelde kolon genişliğinden büyük oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri