Basur memesi, kişinin dışkılama esnasında aşırı zorlama ve ıkınma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Şiddetli ıkınma sonucunda makat kısmında bulunan toplardamarlar dışarı sarkmaktadır. Anal kanalda bulunan iltihaplı dokular olduğu da söylenmektedir. Bu memelerin kan damarları içerdiği de bilinmektedir.
Bazen hemoroid memeleri kanama, kaşıntı ya da ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Bu evrede memeler dışkılama sırasında yine makattan dışarı çıkar, ancak dışkılama sonrası kendiliğinden içeri girmez. Memeler elle müdahale edilerek içeriye itilebilir.
Anal Tromboz (Tromboze Hemoroidal Hastalık)
Makat etrafında bulunan derinin altında yer alan dış (eksternal) hemoroidal damarlarda kan akışının bozulması ile oluşan kan göllenmesi - birikimi ve damarların tıkanması sonucu bu hemoroidal damarların içinde pıhtı oluşur. Bu durum hızlı bir şekilde gelişir.
Yaşam tarzınızın doğrudan etkili olduğu bu hastalık, anal kanalın son kısmında gerçekleşir. Bu bölgedeki damarların şişmesi sonucunda tahriş olması sonucunda meme adı verilen yapı ortaya çıkar. Bölgedeki damarların şişmesi sonucunda makattan dışarı çıkan basur memesi denilen kısım ciddi anlamda acı verebilir.
Dış hemoroid patlarsa ne olur? Dış hemoroidin patlaması kişiye ciddi anlamda acı ve ağrı verebilir. Öyle ki bu durumu yaşayan hasta günü rahat geçiremeyecek kadar acı içerisinde geçirebilir. Hasta bu durumu acı dışında dışkılama esnasında kanama gördüğünde de fark edebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Basur memesi, kişinin dışkılama esnasında aşırı zorlama ve ıkınma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Şiddetli ıkınma sonucunda makat kısmında bulunan toplardamarlar dışarı sarkmaktadır. Anal kanalda bulunan iltihaplı dokular olduğu da söylenmektedir. Bu memelerin kan damarları içerdiği de bilinmektedir.
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler. Bu içi pıhtı (tromboze hemoroid) ile dolu olan ağrılı şişlik (meme) yırtıldığı zaman kanama şikayetine neden olur.
Dış hemoroidlerde bazen anüs girimindeki yastıkcık yapılarının içine kanamalar olur. Yastıkcık içinde çoğu zaman nohut büyüklüğünde pıhtı oluşur. Bu durumda saatler içinde şişlik, sertlik, gerginlik ve şiddetli ağrı meydana gelir. Buna pıhtılı basur (tromboze hemoroid) denir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Pıhtı boşaltılması (Eksternal hemoroitte trombektomi): Dış hemoroit şişliğinin içindeki pıhtının lokal anestezi altında boşaltılması kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir. Yatış gerektirmez ve hızlı rahatlama sağlar.
Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
Dışkılama sırasında makattan dışarıya doğru çıkan hemoroidal şişliklerin (memelerin - pakelerin) tekrar geri itilmesi gerekir. Aksi takdirde dışarıda kalan hemoroidal memeler ağrı, kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroid, makat (anal kanal-anüs) bölgesinde bulunan kan damarlarının genişlemesi, şişmesi ve ele gelmesi durumudur. Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir.
Dış ve İç Basur Memesi Kendiliğinden İyileşir ve Kaybolur mu? Hastalarda görülen dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçebilir. Kişinin herhangi bir şikayeti yoksa tedavi uygulanmaz.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
3. Evre: Basur memesi olarak tanımlanan oluşum, anüs dışındadır. Ağrıya yol açan hemoroid sıklıkla ödeme yol açar.
Ancak aniden çok fazla posa alımına geçmek fayda yerine zarar getiriyor. Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Bol su içmek: Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudunuzu hidrate eder ve kabızlık riskini azaltarak hemoroidlerinize iyi gelir. Lifli gıdalar tüketmek: Tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi lifli gıdalar, sindirim sistemini düzgün çalıştırır ve kabızlık riskini azaltarak hemoroide iyi gelir.
Ameliyatsız hemoroid tedavisi ile diğer dokulara zarar vermeden hasta iyileştirilir. Kanama sorunu olan ileri evredeki hemoroid parçalarında bile etkili sonuç verir. Uygulama yapılan bölgede tekrar basur oluşma riski oldukça düşüktür. Kanama, sızıntı, gaz kaçırma gibi ameliyat sonrası şikâyetler bu teknikte görülmez.
Dışkılama sırasında bu belirtilerle karşılaşan çoğu kişi ise dış hemoroid kendiliğinden geçer mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri