Yürüme, koşma, bisiklete binme vb gibi tüm egzersizler, yani aktif bir hayat tarzı, bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etki ederek, kabızlığı önler. Böylece, Hemoroid oluşumuna neden olan mekanizma engellenmiş olur.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Bol su içmek: Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudunuzu hidrate eder ve kabızlık riskini azaltarak hemoroidlerinize iyi gelir. Lifli gıdalar tüketmek: Tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi lifli gıdalar, sindirim sistemini düzgün çalıştırır ve kabızlık riskini azaltarak hemoroide iyi gelir.
Uygulama, duruma göre kanülle veya parmakla olabilir. Merhemleri tercihen parmakla, anüs içine, masaj yaparak uygulanmalı. Böylece anal genişleme yapılmış yani spazm çözülmüş olur. Yavaş yavaş ödem ve şişlik azalır.
İlgili 26 soru bulundu
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
- Mercimek, siyah taneli bezelye, fasulye, nohut ve beyaz fasulye gibi bakliyatlar, - Tüm işlenmemiş tahıllar, - Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu, badem, ceviz ve fındık gibi besinler Basur hastalığına iyi gelmekte ve tedavisinde yardımcı olmaktadır.
Öncelikle kolay dışkılamak için mutlaka lifli ve dışkıyı yumuşatacak gıdalar tüketmelisiniz. Bu ağrınızı önemli ölçüde hafifletecektir. Bunun yanı sıra ılık su banyosu (10 ila 15 dakika aralığında oturulması gerekmektedir), tropikal hidrokortizon içeriği olan ilaçların kullanılması da ağrılara iyi gelir.
Lif oranı yüksek yiyecekler yemek, dışkıyı daha yumuşak ve daha kolay geçmesini sağlayabilir ve hemoroid tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek (özellikle su ve meyve suları) ve bunun yanı sıra çorba gibi yine sıvı gıdaların yenmesi oldukça önemlidir.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Çünkü ağır yük kaldırırken, karın içi basıncı artar. Bu durum makattaki damarların içindeki basıncı da artırır. Ağır yük kaldırma yanında, yüksek enerji gerektiren, tempolu ve yorucu ağır sporlar da hemoroid oluşumuna yol açar.
Sarı kantaron, halk arasındaki adı ile kılıç otu bitkisi çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır.
İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz.
Basur kullanımı kısmi olarak fayda sağlayabilir. Çok yüksek dozlarda olmayacak şekilde bir iki damla su ile karıştırılıp tampon yapılarak bölgenin temizliği sağlanabilir. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen sirkenin içme sularında da bir iki damla karıştırılarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Diğer gıdalar; Yoğurt, prebiotik yoğurt, kefir, prebiotik özelliği de olan acı olmayan turşular sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin dengesini sağladığı için sindirim düzenler, böylece kişinin dışkılama düzeni normale gelir. Bu durum da basuru olumlu etkiler.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Ameliyatsız hemoroid tedavisi ya da lazerle hemoroid tedavisi, hastalarda kesi yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Lazer ışınları hemoroid oluşumunun gerçekleştiği bölgeye girerek şişen damara müdahale eder. Lazer yolu ile bu damar içerisinde bulunan hemoroid pakesi yakılarak yok edilir.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir. Bu sayede hastanın şikâyetleri azalmaktadır.
Dış basur tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Öncelikli olarak evde tedavi edilmeye çalışılır. Bu noktada doktorunuz size birkaç tavsiyede bulunur. Lifli gıda tüketimi, bol sıvı tüketimi, oturma banyosu, kremler ve reçeteli ilaçlar bu yöntemlerin arasında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri