Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğunu vurgulayarak, devletin devamlılığı için her tür alanda Batı medeniyetinin örnek alınmasını ve Avrupa devletleri ile yakın ve iyi ilişkiler kurulmasını zorunlu kılar.
Batı'daki bilimsel ve teknik gelişmelerin alınmasının yanısıra siyasî, hukukî, askerî ve eğitim yapısının da alınması Batıcıların temel felsefesidir. Onlara göre, geleneksel değerlerin toplum hayatından silinmesi ve bunun yerine Batı'dan alınacak değerlerin ikame edilmesi esas amaçtır.
Batıcılık: Batının bilim, askeri vb. alanlarda yaptığı kültürel ve teknolojik yeniliklerden faydalanılması gerektiğini savunan görüştür.
Batılılaşma (Garplılaşma) kavramı hem genel bir düşünsel eğilime atıfta bulunmakta hem de Osmanlı-Türk modernleşmesi ile Rusya ve Japonya gibi Batı dışındaki ülkelerin modernleşme süreçlerinde karşılığını bulan tarihsel hareket ya da yönelimleri ifade etmektedir.
Batılılaşma (muasırlaşma, modernleşme, yenileşme, çağdaşlaşma), çe şitli tanımlan olan bir kavramdır. Bunlar içerisinde yaygın olanı “bilim, kültür, sanat ve ekonomi alanında çağdaş bir toplum olabilmek amacıyla girişilen teşebbüsler” şeklinde yapılan tariftir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu noktada Batıcılık (Garpçılık) fikir akımının Osmanlı Devleti'ne olumlu ve olumsuz olarak ne gibi etkilerinin olduğunun belirlenerek bu çerçevede literatüre katkı sağlanması ve bu alandaki özgün boşluğun giderilmesi hedeflenmektedir.
Günümüz Türkçe'sinde Batılılaşma (Garplılaşma) tabiri, genel olarak Batı ülkeleri dışında kalan toplumlarda, özel olarak da Osmanlı Devleti ile Cumhuriyet Türkiyesi'nde Batı'nın gelişmişlik seviyesine ulaşabilmek için gerçekleştirilen siyasî, sosyal ve kültürel hareketleri ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
Osmanlı'da batılılaşma hareketlerinin ortaya çıkışı tanzimat döneminde başlamıştır. Bu döneme giden süreçte yaşanan Osmanlı-Rus savaşlarının yanı sıra Fransız Devrimi eksenli dış politik gelişmeler, Yunan isyanı ve Mehmet Ali Paşa İsyanı, dönemin şekillenmesinde etkili olan olaylardı.
Osmanlı Devleti'nde Batılı uzmanlardan yararlanma Fransız subayları ile başlamıştır. 1789'da Prusyalı subay Von Goetze'nin gelmesiyle birlikte Alman uzmanlardan da yararlanılmaya başlanılmıştır.
Osmanlı imparatırluğunda ilk batılaşma hareketi elçilikler açmakla başlamış sonra askeri ve siyasi alanda batılılaşma çabaları görülmüştür. İlk olarak III. Selim, 1808'e kadar süren iktidarında, askeri, idari, mali ve iktisadi alanlarda ilk köklü değişiklikleri başlattı.
Batılılaşma, ticaret, kolonicilik, misyonerlik veya küreselleşme gibi çeşitli yollarla gelişebilir veya ülkede gerçekleştirilen reformlar vasıtasıyla meydana gelebilir. Türkiye, Rusya, Japonya, Tayvan, İsrail ve devrim öncesi İran tamamen veya kısmen Batılılaşmış ülkelere örnek gösterilebilir.
Osmanlı Devletinde 19. yüzyılda ortaya çıktığı bilinen bir siyasi görüşün adı olarak ifade edilebilir. Batıcılık aynı zamanda Batı yanlısı olma durumu olarak da bilinmektedir. Batıcılık ideolojisine göre Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğu vurgulanmaktadır.
Batıcılık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Batıcı olma durumu, Garpçılık.
II. Mahmud, 1826'da ilmiyeyi yanına çekerek Yeniçeri Ocağı'nı yok etti. Bu büyük bir olaydı. Batılılaşma hareketi esas bu noktada başladı.
Osmanlı Aydınlarında Batılılaşma Anlayışı
Osmanlı aydınları, Batılılaşmada üç farklı metodun takip edilmesini gündeme getirmişlerdir. Bunlar; siyasî rejim tartışmaları, Batı'nın ilim ve tekniğinin alınması, Batı'nın ilim ve tekniğinin yanında manevî kültür unsurlarının alınması şeklindedir.
Buna karşın Abdülhamit'in İslamcılığı, Avrupa tarafından Pan-İslamcılık olarak tanımlanarak Batı'ya karşı bir cihadın hazırlıkları şeklinde görülse de II. Abdülhamit, Avrupa'ya karşı bir cihat başlatmayı düşünmemiş ve pan-islamizm bir tür illüzyonist etki göstermiştir (Ortaylı, 2008: 76; Şentürk, 2011: 51).
Tanzimat Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
Osmanlı-Türk Müziği'nde Batılılaşmanın İlk İzleri: 16. yüzyılın ihtişamından sonra, ciddi derecede toprak kaybedilen Karlofça Antlaşması (1699) ile son bulan 17. yüzyıl, batıya ait bir oluşumun ilk kez Osmanlı-Türk Müziği'nde kullanıldığı bir dönemi simgeler.
Tanzimat dönemi romanlarının ana konusunu “Batılılaşma” oluşturur. XIX. Yüzyılda Osmanlı toplum yapısında meydana gelen değişiklikler Türk insanını büyük ölçüde etkilemiştir.
Türk toplumunun yenilenme ve Batılılaşma süreci, Tanzimat'ın ilanıyla başlamıştır. Şinasi bu dönemin ilk ve en önemli yazarlarından biridir. Fransa'ya giderek orada uzun süre kalan Şinasi, Batı uygarlık, sanat ve edebiyatı hakkında geniş ölçüde bilgi sahibi olmuştur.
Batılılaşma, Batı dışı toplumlarda, Batı'nın gelişmişlik düzeyine ulaşabil- mek için gerçekleştirilen siyasi, sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılırken; Batıcılık kavramının zaman zaman garplılaşma, çağdaşlaşma, modernleşme, yenileşme, asrileşme vb. kavramlarla da ifade edildiğini görmek mümkündür.
Batıcılık veya Garpçılık, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkmış bir siyasi görüşün adıdır.
Yaşanan çeşitli problemler ve başarısızlıklar sonucunda XVIII. yüzyılda Batı'nın üstünlüğü kabul edilmiştir. Böylece sadece askeri alanda değil, idari, mali ve toplumsal alanlarda da ıslahatlar başlamıştır. I.
Osmanlıcılık, İslâmcılık, Türkçülük akımları Osmanlı Devleti'nin Avrupa tehdidi karşısında yeni siyasî-sosyal birlik (ittihad) arayışlarının yansımasıdır. Osmanlı aydınları bu üç fikir akımı içinde yeni millet ve vatan tanımlamaları yapmaya çalışmışlardır.
İmparatorluk bünyesindeki tüm kavim, cemaat ve milletlerin din, mezhep ve etnik farkları gözetilmeksizin adalet, hürriyet, eşitlik ortamında beraber yaşamalarını temin etmek isteyen bir anlayıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri