Kirecin çözülmesi veya sökülmesi için kullanılan asitler arasında hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), oksalik asit (H2C2O4) ve bazen sülfürik asit (H2SO4) yer alır. Kalsiyum karbonat (CaCO3) veya kalsiyum sülfat (CaSO4) gibi kireç kaynaklarını çözmek için kullanılır.
Saflaştırılmış hidroklorik asit, kireç çözücü ve dezenfekte edici ajanların (ev kimyasalları) üretiminde de kullanılır.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Sülfamik asit olarak da bilinen sülfamik asit, inorganik bir sülfid asittir. Sülfamik Asit, endüstriyel temizlik ve bakım uygulamalarında Kireç Çözücü, Temizleyici, Pas ve Kireç Çözücü olarak kullanılır.
Ayrıca çaydanlığın içerisindeki kireci temizlemek için asitler kullanılabilir. Asitlerin kullanımından önce çaydanlık çok iyi yıkanmalıdır. Kireç içerisinde asit kullanıldıktan sonra çok iyi sabunlanmalı ve durulanmalıdır. Kirecin çözülmesi için çaydanlık içerisinde asitli su bırakılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
En yaygın kullanılan asidik maddeler arasında limon suyu, sirke ve limon tuzu yer alır. Limon suyu ve sirke, kireci çözme yetenekleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılır. Limon suyunun içindeki sitrik asit ve sirkenin içindeki asetik asit, kireci çözer ve temizler.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
Nitrik asit, halk dilinde kezzap olarak bilinir. Nitrik asit kararsız bir bileşik olup, oda sıcaklığında yavaşça azot oksitlerine bozunur. Nitrik asit, temizlik sektöründe kireç sökücülerin içine bir miktar konularak kullanılır.
Limon-karbonat
Günlük hayatta sıkça kullandığımız limonun parlatma etkisi, karbonatın ise kireç sökücü etkisi vardır. Temizlemek istediğiniz çaydanlığın içine bir paket karbonatı dökün ve üzerine 1 adet limonu parçalayarak karbonatın üstüne atın.
Plastik Borudaki Kireç Temizliğinde Kireç Sökücü Kullanımı
Boruda birkaç saat boyunca bırakılır. Sonra su ile durulanarak kirecin tamamen sökülmesi sağlanır. Borulardaki kireç tabakasını temizleyerek borulardaki su akışının hızlandırılmasına yardımcı olur.
En fazla kireç sorunun yaşandığı çaydanlığın içerisinde bulunan kirecin çözünüp temizlenmesi için çaydanlığın içine bir çay bardağı sirke ve su eklenir. Elde edilen karışım ocakta kaynatılır. Bu süreçte kaynadıkça kirecin çözünerek yüzeye çıkmaya başlar.
HCl, suda güçlü bir asittir, çünkü denge sağa yönlüdür. Diğer taraftan HF, zayıf bir asittir, çünkü suda çok az ayrışır. Benzer şekilde asetik asit, suda çok az ayrışır ve zayıf bir asittir.
Hidroklorik asit, hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisine verilen ad. Halk arasında tuz ruhu olarak da bilinir.
Hidrojen klorür ya da Kloran, HCl formülüne sahip renksiz, zehirli bir gazdır. Hidrojen ve klor elementlerin oluşan inorganik bileşiktir.
Temizlik bezinizin üzerine az bir miktar elma sirkesi ya da limon dökerek kireçlenmiş bölgeyi ovalayarak silmeye başlayın. Sirke ya da limon hangisini kullanırsanız kullanın bu ürünlerin asit içeriyor olması nedeniyle kireçli bölgeler kolaylıkla temizlenecektir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Karbonat birçok alanda olduğu gibi musluk temizliğinde güvenli şekilde kullanılan doğal malzemeler arasındadır. Bir fırça yardımıyla bu malzemeleri muslukları temizleme aşamasında kullanabilirsiniz. Fırça üzerine dökülen karbonatla bataryayı ovalayın ve sonrasında soğuk su ile durulayın.
Yarım bardak kabartma tozunu sarı lekelerin bulunduğu alanlara döktükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Ardından üzerine beyaz sirkeyi etkilenen bölgelere dökün. Bu karışım, asidi aktive eden ve en inatçı kireç birikintilerini bile parçayabilecek bir reaksiyon üreterek klozeti tertemiz yapar.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Doğal kireç çözücü, beyaz sirke ve limon suyunun karışımıyla hazırlanır. Kireç, içeriğinde magnezyum ve kalsiyum bulunan bir maddedir. Sert suyun temas ettiği sıcak ya da soğuk yüzeylerin tamamında bu olumsuzluk görülebilir.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri