Batikon Üretici firma önerileri doğrultusunda kullanılır. Başka kaba doldurulan ürünlerde, doldurulduğu tarihten 1 ay süreyle. (Genel olarak açıldığı tarihten itibaren aynı kutu içinde, kapağı kapatılarak, 25˚C'nin altında oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak 2 yıl süreyle kullanılabilir).
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir.
Batikon topikal ilaç olmasının yanı sıra, bir deri antiseptiği olarak da bilinmektedir. Hayvanların ve insanların cilt yüzeylerinde meydana gelen açık yaralarda kullanımı yapılmaktadır. İçerisinde bulunan zengin maddeler sayesinde hem cildi temizler hem de iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
Açık yaralara ya da açık yararlarla temas edebilecek nesnelere batikon uygulanarak mikrop ve bakterilerden arınmalarını sağlar. Batikon dezenfeksiyon için kullanılsa da bazı durumlarda kullanım kararları dikkatli verilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Faydasından önce, Batikon tarzı dezenfektanların kesinlikle yüze sürülmemesi gerekmektedir. Halk içerisinde dezenfektanların sivilce veya o tarz mikroorganizmaları öldürdüğü bilgisi yayılıp buna inanılsa da bunun uzun sürede bazı sıkıntılara yol açacağı da unutulmamalıdır.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur.
– BATİKON ANTİSEPTİK SOLÜSYON : Küçük sıyrıklarda ve kesiklerde ortaya çıkabilecek enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Enfeksiyonlara neden olabilecek bakterileri öldürerek çalışır.
Baticonol Kullanımı
Cilt mukozalarını dezenfekte etme sayesinde hem kataterden bulaşabilecek enfeksiyonlar önlenir hem de bölgede bir enfeksiyon varsa tedavisi sağlanmış olur. Küçük kesikler, yüzeysel yanıklar ve derin olmayan yaralarda meydana gelebilecek enfeksiyonları önler ve cilt enfeksiyonlarını tedavi eder.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
Alkol, genellikle deriden batikon lekesini çıkarmakta etkilidir. Ancak kullanılan yüzeye ve alkolün kullanım koşullarına dikkat etmek gerekir. Alkol hassas yüzeylerde ve ciltte kullanılırken dikkatli olunmalı, kullanılmadan önce küçük bir alanda deneme yapılmalıdır.
Yüksek konsantrasyonlu olduğu için, doğru oranlarda su ile seyreltilmesi gerekir. Batikon, güçlü bir çamaşır suyu alternatifi olarak kullanılan bir temizlik maddesidir. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir.
Batikon, insanlar için mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir topikal antifungal ilaçtır. İçeriğindeki mikonazol, mantarların büyümesini engelleyerek enfeksiyonu kontrol etmeye yardımcı olur.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
Dikişlerin üzeri baticon ile silindikten sonra kuruması beklenip, ince bir tabaka oluşturacak şekilde antibiyotikli pomad sürülerek gazlı bez ile kapatılır. 48 saat sonra pansuman açıldığında öncelikle bebek şampuanı ile yıkanır.
Batikon Nasıl Kullanılır:
Bunun için deri üzerine birkaç damla Batticon®Solüsyon damlatılıp, bu alanın 30 dakika ilaçla kaplı tutulması sağlanır. Süre sonunda herhangi bir reaksiyon oluştuğu gözlenirse, bu kişi için Batticon® Solüsyon'un kullanışı kontrendike demektir.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri