Türk bayrağını indirmeye 13 yıl 9 ay hapis cezası
(1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir. (1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK'nin 82 nci maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere,örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
İlgili 37 soru bulundu
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.
Milli yas ilanının ardından yurt genelinde tüm kamu binalarında ve dış temsilciliklerde, gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.
Gemi ile bir devlet arasında kurulan milliyet bağı, geminin o devletin hukuk düzenine tabi olması sonucunu doğurur. Dolayısıyla gemi, milliyetinde olduğu devletin bayrağını çekme ve bu bayrak altında seyretme hakkına sahip olup devletin kendi bayrağını taşıyan gemilere tanıdığı haklardan yararlanır.
Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Konut ve işyerlerine Bayrak asılması
Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür. 15. yüzyıldan sonra al bayrak I. Selim dönemindeki Çaldıran Muharebesi'nde ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır.
TÜRKİYE'DE BAYRAKLARIN YARIYA İNDİRİLDİĞİ GÜNLER
Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir.
Prensip olarak bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde tatilin başladığı saatte çekilir ve tatil sonunda gün batımında indirilir. Yurt dışındaki Türk resmi binalarında bayrağın kullanılışı mahalli ve uluslar arası uygulamalara göre yapılır.
Bayrağın yarıya indirilmesi, genellikle bayrak direği veya bayrak gönderi üzerinden yapılır ve özel bir protokole uyar. Bir bayrağın yarıya indirilmesi, genellikle aşağıdaki durumlarda uygulanır: Ulusal Yas Günleri: Bir ülkenin ulusal yas günlerinde veya ulusal yas ilan edilen olaylarda bayrak yarıya indirilir.
İŞTE 2893 SAYILI TÜRK BAYRAĞI KANUNU
Türk Bayrağı Kanunu'na göre de ay yıldızlı bayrağımızın üzerine yazı yazmak suç. İşte o maddedeki ilgili kısım; -Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz.
Edirnekapı Şehitliği ve TRT Yerleşkesi'nde bulunan, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin ağırlığının 103 ton olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bayrak direklerinin alt çapı 349 santimetre, üst çapı ise 95 santimetredir.
Madde 300- (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde 5- Eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş olan bayrakları elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kurum ve kuruluşlar bu bayrakları ilçelerde kaymakamlığa, illerde valiliğe, yurt dışında büyükelçilik veya başkonsolosluklara teslim ederler.
Madde 832 - 823 ila 826 ncı maddelere aykırı olarak Türk Bayrağı çeken veya aynı maddelerin hükümlerine göre Türk Bayrağı çekmesi lazımgelirken diğer bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı veya bu hareketleri menetmemiş olan donatanı 400 liraya kadar ağır para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile ...
Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür. Özellikle Milli bayramlarda, önemli bir kişinin ölümü ve benzeri gibi durumlarda göndere çekmek kapsamında bayrak en yukarı çekilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki bayrak hiçbir zaman inmez. veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir. veya üniforma şeklinde giyilemez. Prensip itibariyle bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir.
Gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetleri iptal edilerek, sadece resmi program uygulanır. Bu durum yerel yönetim inisiyatifine bırakılmıştır. Milli yasta bayrak gönderde tutulmaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Milli yas ilan edilmesinin ardından tüm Türkiye'de bayraklar yarıya çekildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri